Forlængede liv
Selvom Oluf Borbye Pedersen som helt lille talte om, at han ville være videnskabsmand, blev det først klart for ham i gymnasiet, da han mistede en kammerat, som fik type 1-diabetes og døde i ung alder.
Derfor vidste han, at vejen ind i videnskab skulle gå via lægestudiet. Det gennemførte han i Aarhus. Dengang var det svært at få en speciallægeuddannelse, så han lavede en guldmedaljeafhandling. Og så åbnede dørene sig.
»Jeg kom ind hos overlæge Niels Schwartz Sørensen, som var et ydmygt menneske og et forbillede for mig. Han var kolossalt vidende inden for biokemi og ønskede ikke at promovere sig selv, men at give sin viden videre til os unge«.
Samme dag, som Oluf Borbye Pedersen startede, begyndte Henning Beck-Nielsen. De arbejdede i forskningskælderen på det daværende Aarhus Amtssygehus, også i weekenderne, hvor deres hustruer kom forbi med madkurve. Deres små børn var også tit med, så forskerne havde altid ispinde i fryseren.
I kælderen lavede de med hver deres vinkel på insulinets cellulære og molekylære virkninger doktordisputatser, begge uddannede sig i endokrinologi og blev internationalt kendte i en ung alder.
»Jeg fik derefter det første af mine to gæsteprofessorater på Harvard University i Boston, hvor jeg arbejdede med genekspression af glukosetransportører«.
Da han kom hjem, flyttede familien til København, hvor Oluf Borbye Pedersen blev overlæge og professor på Steno Diabetes Center. Sammen med professor Torben Hansen etablerede han et forskerteam, der fokuserede på genomforskning.
»En symbiose, som over snart 30 år har resulteret i kortlægning af flere hundrede genomvarianter, der udgør nogle af de arvelige sårbarheder ved udvikling af type 2-diabetes [T2D], fedme og hjerte-kar-sygdomme«.
Sideløbende opbyggede han et klinisk forskningsteam, hvis ambition var radikalt at ændre behandling af T2D. Det blev til Steno 2-studiet, som Oluf Borbye Pedersen måske er mest kendt for på verdensplan sammen med Peter Gæde og Hans-Henrik Parving, der begge er professorer i dag.
På det tidspunkt i slutningen af 1980’erne var behandling af T2D udelukkende baseret på blodsukkeret og erfaringer fra type 1-diabetes. Men den tilgang havde ikke en nævneværdig effekt på langtidsprognosen.
»Som læge følte jeg mig fattig, og indignationen over al den elendighed, der plagede mange af patienterne, blev stærk og pinte mig. Jeg fik den tanke, at vi skulle prøve at behandle alle risikofaktorerne, som er forbundet med T2D og ikke blot blodsukkeret. Man havde vist i epidemiologisk forskning, at forhøjet blodtryk, forhøjet triglycerid og kolesterol i blodet og små mængder protein i urinen var afgørende for prognosen. Og så selvfølgelig livsstil«.
Oluf Borbye Pedersen mødte ingen forståelse for forskningsidéen, fortæller han.
»De kritiske røster lød, at du ikke får kendskab til, hvordan og hvor meget de enkelte dele af behandlingspakken virker, når du behandler multifaktorielt. Til det var mit svar: ,Nej, det ved jeg, men jeg vil se, om en samlet indsats med alt, hvad vi har af evidens, kan bedre prognosen hos højrisikopersoner med T2D’«.
Efter mange sværdslag lykkedes det at skaffe forskningsmidler. I alt 80 personer med T2D og mikroalbuminuri blev behandlet intensivt med medicin mod alle kendte risikofaktorer og trinvise livsstilsændringer. I kontrolgruppen fik 80 andre standardbehandling.
Studiet kørte i otte år, og efter fire år havde de halveret de mikrovaskulære komplikationer i øjne, nyrer og nerver i den gruppe, der blev behandlet intensivt. Efter otte år havde de halveret dødeligheden. Og efter 21 år var livet blandt de intensivt behandlede forlænget med otte år.
Resultaterne blev i rapporteret i The Lancet og i to omgange i New England Journal of Medicine. Steno-2 er i dag citeret mere end 7.000 gange i den videnskabelige litteratur, og resultaterne er indskrevet i guidelines for behandling af diabetes verden over.