På den måde får man bl.a. aktiveret vagus og stimuleret PP-sekretionen, som Thue Schwartz kunne måle.
»Jeg fik prøver tilsendt blindet, men kunne se, at nogle patienter gav et flot respons, mens andre ikke reagerede. Så ud fra målingerne kunne jeg simpelthen fortælle, hvem der havde og ikke havde neuropati«.
Han ringede til de andre forskere, fik konfirmeret patienternes grad af neuropati, skrev hurtigt et udkast til artiklen og sendte det over til dem med sig selv som førsteforfatter. De andre ringede så en efter en og sagde, at det var flot, men at de hver for sig troede, at de skulle være førsteforfatter, husker Thue Schwartz.
»De fandt så indbyrdes ud af, hvem der skulle være først. Men så ville jeg være sidsteforfatter, hvilket var OK. Indtil de viste artiklen til deres overlæge, som også ville med på arbejdet – som sidsteforfatter. Så der røg både første- og sidsteforfatterskabet«, siger Thue Schwartz og antyder med stemmen en bitterhed blandet med ironi.
Thue Schwartz blev så ærgerlig, at han spurgte sin vejleder, Jens F. Rehfeld, hvad der ville ske, hvis han opfandt en ekstra medforfatter. Rehfeld svarede ifølge Schwartz, at den unge forsker nok aldrig ville blive redaktør af Ugeskrift for Læger, og han ville heller aldrig kunne blive formand for Lægeforeningen. Men bortset fra det, ville der nok ikke ske noget. På den tid havde man ikke en videnskabsetisk komité der tog sig af den slags, og det var jo ikke rigtig videnskabelig uredelighed, siger Thue Schwartz.
»Da jeg var korresponderende forfatter, satte jeg min nye medforfatter, O Verlaege, ind foran overlægen på den udgave af manuskriptet, der blev sendt ind til tidsskriftet. Jeg forsøgte at få artiklen i The Lancet, der ellers havde taget forløberne, men havde bedre held med BMJ. Det var faktisk endnu bedre, for der var der ikke punktum efter forbogstavet. Så der stod bare O Verlaege«.
Da de alle skulle skrive under på copyrights, fik han en af sine venner til at skrive under, og så rejste han ellers til USA lige bagefter for at arbejde som postdoc og sad i Chicago, da artiklen udkom.
»Den første jeg hørte fra, var Povl Riis, formand for Lægeforeningen og redaktør af Ugeskrift for Læger. Han skrev, at det var det mest morsomme, han havde set. Hele Danmark grinede«, siger Thue Schwartz og forsætter efter en tænkepause.
»Dengang opfattede jeg det som meget uretfærdigt, at overlægen skulle med på et arbejde, han i mine øjne slet ikke havde været involveret i. Men sandsynligvis have han vel været med til at planlægge/godkende hypoglykæmiforsøgene, der jo var udført på ,hans’ patienter med et andet sigte. På den måde kunne han i bagklogskabens lys godt betragtes som legitim medforfatter og betragtede sig klart som senior – vi andre var jo kun i sluttyverne og våde bag ørene. Så i virkeligheden var det måske lidt synd for ham at blive hængt ud til grin«.
Kommer billigt med
Et af vidnesbyrdene i kampagnen lyder:
»Min medvejleder forsøgte at presse mig til at tilføje hendes overlæge til en artikel, ,da hun har søgt mange fonde inden for området’, og at jeg skulle sørge for at hun kom med«.
Det er jo klart åndssvagt, lyder reaktionen fra Thue Schwartz. Det er forkert at skrive en på, som søger penge til noget helt andet, og som man gerne vil please. Men hvis overlægen »ejer« prøverne, er det noget andet, mener han.
»Selv i vore dage kommer man med på arbejder billigt, når man er en ældre seniorforsker. Det gælder også mig selv. Der er multiforfatterarbejder, jeg er kommet billigt med på, som jeg dengang ikke ville finde rimeligt. For hvor meget har man egentlig ydet? Hvis man som medlem af en senior gruppe er med til planlægningen og har skaffet bevillingen til det oprindelige, nødvendige store studie, er det en anden snak. Men som O Verlaeges ,far’ har jeg det stadig lidt dårligt med det«.
I dag skriver man »author contribution« i slutningen af stort set alle artikler. Her ville man netop kunne læse, at O Verlaege har haft en meget lille rolle i det arbejde og i stedet måske blot burde være takket i »acknowledgement«, siger Thue Schwartz.
Men »author contribution« er ikke ordentligt standardiseret og bliver ikke altid udfyldt helt ensartet. Ligesom »conflict of interest« fortolkes forskelligt af forskellige personer, fortsætter han. Grænsen er svær.
»I nogle af de eksempler, du nævner, er det tydeligt, at det bare burde være acknowledged, altså anerkendt, at overlægen har været indover, men ikke nok til medforfatterskab. Men uden overlægen, ingen patienter at spørge. Især ved sjældne sygdomme og små afdelinger har overlægen jo et særligt ansvar«.
Afhængig af andre
Ugeskrift for Læger har været i kontakt med en anden læge, som har oplevede noget lignende. Hun ønsker at være anonym på grund af en bekymring for, hvad det vil betyde for fremtidige forskningssamarbejder.
Under sin ph.d. lavede hun et randomiseret forsøg, hvor overlæger på en afdeling insisterede på at være med på hendes artikel, selvom de ikke bidrog til dataindsamling. Forfatterlisten blev dermed meget lang, selvom de kun var to, der reelt havde præsteret.
»Når vi arbejder på tværs af afdelinger, er der en øget risiko for, at det sker. I anæstesiologien har vi f.eks. ikke vores egne patienter, og vi har dem kun, imens de bliver bedøvet. Hvis vi vil lave forskning, skal vi ,låne’ kirurgernes patienter. Medmindre patienterne er indlagt intensivt. Derfor får du altid en kirurg med i købet, når du skal lave forskning. De officielle Vancouverregler bliver overholdt, fordi de læser manuskriptet igennem, men det er den mindste del af arbejdet. Der er er et moralsk problem ved, at nogle får nogle meget nemme forfatterskaber, hvor yngre forskere laver alt arbejdet«, siger hun.
Er det ikke også fair nok, at kirurgerne vil skrives på, hvis det er deres patienter?
»Er det nogens patienter? Hvis patienterne vil være med, og hvis kirurgerne ikke bidrager, hvorfor skal de så have et gratis forfatterskab? Det er ikke fair. De skal ikke indsamle samtykke eller data. Forfatterskab er til dem, der er med til at udforme manuskriptet«.
Lægen ved dog godt, at det er en del af gamet, hvis man vil lave forskning, siger hun. Ellers kommer man ikke videre.
Gamle ronkedorer
Andreas Lundh har blandet sig i debatten om kampagnen #pleasedontstealmywork og kender til flere eksempler på forskere, der skal inkludere patienter fra afdelinger, og at overlæger fra afdelingerne derfor vil skrives på forfatterlisterne. Ligesom Thue Schwartz oplevede. Andreas Lundh er lektor ved Center for Evidensbaseret Medicin Odense og Cochrane Danmark på Syddansk Universitet.
»Kampagnen var primært drevet af andre videnskaber, men det er ikke mit indtryk, at den havde nævneværdig indflydelse på det danske sundhedsvidenskabelige miljø. Jeg prøvede at skabe opmærksomhed omkring problemet, for der er også en udfordring hos os. Det hænger ved i kulturen i sundhedsvidenskaben. Der sidder nogle gamle ronkedorer, der vil have medforfatterskaber, selvom de ikke kommer med reelt fagligt bidrag«.