På en måde er afdelingen lidt på pionerarbejde. Sydvestjysk Sygehus har det seneste år haft fokus på at gå fra regionshospital til universitetshospital, fordi medicinstudiet rykker til byen. Derfor er der kommet meget medvind til forskning, siger Mette Lauridsen.
»Da jeg lavede ph.d. her i huset, i 2012, var der ikke mange, der havde lavet ph.d. hernede. Jeg var lige flyttet med min mand og børn fra Aarhus for at være tættere på mine forældre. Da jeg var færdig med ph.d. og hoveduddannelse i 2017, søgte jeg penge til postdoc. Siden da og i sommeren ’18, hvor vi inkluderede vores første fedtleverpatient, har det kørt derudad. Dengang var der ikke ret meget fælles forskningsinfrastruktur. Men så skal jeg lige love for, at der er sket noget. I det sekund lægeskolen blev besluttet, har forskning været en høj prioritet for direktionen. Det er fedt. Jeg havde blandt andet brug for forskningsfaciliteter på husniveau. F.eks. biobank, som vi var heldige at finde penge til via en lokal fond«.
Sådan har det været med mange ting.
»Vi har været de første, der har bedt om noget. Det kræver noget af en organisation, der er vant til drift, når man lige pludselig skal flette forskningen ind i det. Det gælder på alle fronter«.
Konkurrence
Fordelen ved at bygge et forskningsmiljø op fra bunden er, at forskerne kan trække på nogle erfaringer, som er gjort steder, hvor man har været i gang i længere tid.
»En vigtig læring er blandt andet, at forskerne skal være synlige i klinikken. Du kan ikke blive ansat her i huset i en forskningsstilling, uden at du også har klinik. Vi ser også helst, at din forskning er kliniknær. Det giver mening for mig. Det er ikke altid nemt at skulle tænke synergi ind mellem forskning og klinik, men der er rigtig meget at komme efter«.
Der er dog stadig meget at arbejde for, det kan f.eks. være en udfordring at søge fonde, og der er hård konkurrence. Det er lettere at søge fonde, hvis man har sprængt muren en enkelt gang, og fondene lærer en at kende.
»Vi er nok ikke ringere stillet end alle mulige andre, men det er svært. Vi har haft en oplevelse af, at det er svært at hive ekstern funding hjem. Jeg har en idé om, at det er nemmere at få nogle af de private fonde, hvis man har en professor foran sig, der kan sende fondsansøgninger af sted og sætte sit navn på. Vejen frem for os er mere samarbejde. Vi kan ikke sidde ude på molen og opfinde dybe tallerkener selv, vi skal indgå samarbejder, og vores projektidéer skal bredes ud, ligesom vi skal være dygtige til at hoppe med på forskeres projektidéer hos forskere i Odense eller Aarhus eller et helt tredje sted«.
Hepatologien rykker i Danmark lige nu, siger Mette Lauridsen.
»Når jeg kigger rundt på mine kolleger, er der mange fede ting på vej, og vi er blevet så meget bedre til at arbejde sammen på tværs af matriklerne. Hvor der måske tidligere var en opfattelse af, at vi passede hver vores butik. Min oplevelse er, at forskere i dag er lidt bedre til at snakke sammen og lader os inspirere fremfor at være i konkurrence med hinanden«, siger hun og retter på sine øreringe med kvindekamptegn.
Det er en pointe, som overlæge på OUH og professor i leversygdomme Maja Thiele bakker »100 procent op om«, siger hun over telefon på vej til at undervise hoveduddannelseslæger i diagnostiske test og i guidelines i OUH’s Nielsine Nielsen-ambulatorium, som ærer den første kvindelige danske læge.
»Nutidens forskere ved, at vi får meget mere ud af at arbejde sammen, end når vi modarbejder hinanden. Forskere i dag er gode til at bruge hinandens kompetencer og færdigheder. Vi kan supplere hinanden. Sådan er det med mange af mine kolleger rundtom i de forskellige regioner, som jeg har aktive samarbejder med og gode forhold til«, siger Maja Thiele og tilføjer, at noget konkurrence ikke er skadeligt. Det er en god ting, hvis man opper sig lidt ekstra, fordi man gerne vil følge med i, hvad der ellers foregår i landet. Men det foregår uden de spidse albuer.
GDPR og benspænd
Hvis man gerne vil have mere ud af forskere og give mere til patienterne, skal man undgå så meget spild, siger Mette Lauridsen.
»Jeg tør slet ikke begynde at tænke på, hvor mange timer vi ender med at spilde på pseudoarbejde med især GDPR og andre juridiske benspænd, der er trukket ned over os. Det er gået amok. Det er lige før, vi ikke kan forske uden at have en jurist siddende ved siden af. Det er en jungle, der tager rigtig meget tid og penge fra patienterne. For kerneopgaven som forsker er at finde på projekter og inkludere patienterne i dem og så formidle resultaterne, så andre i verden kan gøre brug af min idé. Men den tid bliver mindre og mindre.«
Men der skal vel være en form for kontrol med data?
»Ja, der skal være en form for garanti for, at de, der administrerer forskningsmidler og sidder og opbevarer patientdata, ved, hvordan man gør det korrekt. Men det har taget overhånd. Der er desuden lang ventetid til de videnskabsetiske komitéer i mange regioner. Mit indtryk er, at regionerne har fået en helt ny kødrand af jurister, så hvis du vil lave et projekt, hvor du tidligere skulle have sygehusdirektionens godkendelse, skal du nu sende det ind til regionens jurister, som skal afgøre, om din forskning er en god idé. Det er en selvstændig komité af jurister, der skal vurdere dig. Det er svært at gennemskue og acceptere som forsker«.
Tilbage på briksen er leverens konsistens hos den unge læge Emmanuel Hansen ikke så overraskende helt normal. Han og Mette Lauridsen diskuterer tallene, og hun viser ham, hvordan maskinen udregner gennemsnittet.
Inden han går tilbage til sine lægekolleger i nabolokalet, aftaler han og Mette Lauridsen, at de snart skal aftale en reel undervisningsdag, hvor hun kan instruere ham i at bruge osteskanneren.
#GALLERY