Skip to main content

Forskning med fokus på hverdagen

Lægelig direktør Erling Birk Madsen, H:S Frederiksberg Hospital, ebm@fh.hosp.dk

31. okt. 2005
4 min.

Forskningscenter for Ledelse og Organisation i Sygehusvæsenet (FLOS) lukkede planmæssigt ved udgangen af 2004, og der kan nu gøres status over, hvad vi fik ud af denne forskningsmæssige nyskabelse, som centret har været i det danske sygehusfelt. FLOS' forskningsområder har været fulgt med stor interesse, fordi flere af dem har stor betydning for vores lægelige virksomhed på sygehusene bl.a. sygehusorganisation og ledelse, lægelig ledelse med studier af klinikchefers ledelsesproces, organisering og viden samt organisations- og medarbejderudvikling.

De konkrete forskningsprojekter har været forankrede på sygehusene i adskillige amter og i H:S med aktiv involvering af sygehusenes praktikere i centrets aktiviteter som interviewpersoner. Forskerne har gjort forskningsprocessen meget nærværende ved at komme ud og tale med sygehusenes personale både på gulvet og på ledelsesgangen. Forskerne har brugt megen tid ude i sygehusenes frontlinje, også til at følge med på vagter 24 timer i døgnet for at følge livet på en afdeling. Klinikerne har derfor fornemmet en positiv og lyttende holdning fra forskernes side med et ønske om at forstå den kliniske situation helt til bunds, før konklusioner kunne drages.

Arbejdets infrastruktur

Styrken i forskningsresultaterne fra FLOS skal især findes i erkendelsen af hverdagens betydning for sygehusvæsenets funktion. Det kan måske lyde banalt, men mange tidligere forandringsprojekter har fokuseret på ledelse og organisering på højere niveauer uden, at der blev udvist særlig interesse for dagligdagen. FLOS har haft blik for hverdagen, som fortjener sin egen ret i organiseringen. Forskerne prikker hul på mange myter og forestillinger om sygehusvæsenet og viser, at forbedringer kan opnås med en begrænset indsats, hvis der arbejdes bare lidt anderledes i dagligdagen.

Forskerne har detaljeret beskrevet »arbejdets infrastruktur«, som i vid forstand dækker grundstammen i det daglige arbejde på alle landets sygehuse. Her er der megen inspiration at hente til et forbedret arbejdsmiljø, både for yngre læger og overlæger, ved at ændre på de daglige arbejdstilrettelæggelser og konferencestrukturen.

Fragmenteret verden

Den måde, som det lægelige arbejde er organiseret på, fremmer ikke efter forskernes opfattelse den kontinuitet og sammenhæng, som alle er enige om, at vi skal have i sygehusvæsenet. I stedet påviser de en fragmenteret verden på grund af karrieresystemet og arbejdsskemaets opsplitning i funktioner af én dags varighed, hvor lægernes arbejde ydermere er specialiseret på tværs af patientforløb. Det giver stof til eftertanke for fremtiden både for den lægelige videreuddannelse og for det videre arbejde med elektroniske patientjournaler.

Sundhedsfaglig indsigt

FLOS-forskningen har dokumenteret, at stabiliteten i sygehusenes funktioner hænger nøje sammen med en fornuftig balance mellem den eksterne dynamik i de ledelsesmæssige strukturer og den interne faglighed, som er dybt traditionsmæssigt forankret i den lægelige profession. Trods mange udefra kommende reformer med krav om stigende produktion påviser forskerne en forbløffende kontinuitet i sygehusenes kernefunktioner, som hænger sammen med lægernes høje loyalitet over for opgaverne med diagnostik og behandling af patienter.

FLOS har i flere projekter fokuseret på at analysere ledelsesudfordringerne på afdelingsniveau, hvor man har studeret de lægelige chefers dagligdag i detaljer. Det er særdeles varieret, hvordan lægelig ledelse udøves på sygehusvæsenets forskellige niveauer afhængig af den lokale sygehusstruktur og det faglige indhold på afdelingerne. Det er på tide, at vi nu får forskernes dokumentation for, at der kræves sundhedsfaglig indsigt for at udføre et godt lederjob på afdelingsniveau, ikke mindst fordi ledelsen i særlig grad er afhængig af de sundhedsprofessionelles engagement og deltagelse. FLOS har leveret mange gode råd til de lægelige chefer.

FLOS har givet os megen god inspiration til forbedring af det daglige arbejde på sygehusene og af arbejdsmiljøet både for yngre læger og overlæger. Der er kommet mere ud af de sidste fem års FLOS-forskning baseret på analyser af dagligdagen end af mange stort anlagte konsulentundersøgelser. FLOS' resultater er i høj grad nærværende og brugbare i sygehusvæsenet. Centret har til fulde opfyldt sit formål med at inspirere til forandring og nyskabelse på danske sygehuse. Lægeforeningen kan hilse velkommen, at denne forskningsindsats føres videre ved Handelshøjskolen i København i et nyetableret Center for Health Management Organizing.

Fakta

Forskningscenter for Ledelse og Organisation i Sygehusvæsenet (FLOS) blev etableret i 1999 som opfølgning på Sygehuskommissionens forslag fra 1997 om at tilvejebringe midler til forskning og arbejde med udvikling af sygehusenes ledelses- og organisationsstrukturer. FLOS har været organiseret som et netværkssamarbejde mellem Institut for Organisation og Arbejdssociologi ved Handelshøjskolen i København, Aalborg Universitet og DSI Institut for Sundhedsvæsen med Indenrigs- og Sundhedsministeriet som hovedsponsor. Centrets formål har været gennem grundforskning at etablere brugbar viden om muligheder og forudsætninger for organisatorisk forandring og ledelsesmæssig nyskabelse på danske sygehuse.