Skip to main content

Forskning uden forhindringer

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen

12. feb. 2013
2 min.

Danske læger mangler tid til at forske. Det er langt den største barriere for, at de forfølger deres forskningsambitioner. Andre vægtige grunde er mangel på finansiering og vejledning, viser en undersøgelse blandt sundhedsprofessionelle på regionshospitaler, som Ugeskrift for Læger omtalte i sidste nummer.

Hvis lægerne vil forske, er de nødt til at bruge deres fritid på det, var konklusionen. Det er der ildsjæle, der gør, og det fortjener stor respekt, at det lykkes at presse tid til forskning ind i en hektisk hverdag med patienter og familie. Men det er ikke tilfredsstillende vilkår at tilbyde et forskningsbaseret fag, og resultaterne fra undersøgelserne står og blinker i en skarp rød farve, når man samtidig læser en anden ny udgivelse om forskning i sundhedssektoren.

Den stammer fra regeringens Vækstteam for sundheds- og velfærdsløsninger og peger på, at alene eksport af lægemidler står for 9,5 pct. af den samlede danske eksport. Det er selvfølgelig ikke kommet af sig selv. Vækstteamet, som er bredt sammensat af bl.a. erhvervsfolk, forskere og politikere, sendte et meget klart budskab: Prioritering af forskning er afgørende for den stærke danske position inden for lægemidler og medikoudstyr.

Lægeforeningen har i flere år arbejdet for en stærk offentlig investering i sundhedsforskning i Danmark. Vi argumenterer også for flere delestillinger i sundhedsvæsenet, så en del af arbejdstiden kan reserveres til forskning. Det sikrer både tid til fordybelse og sammenhæng med det kliniske arbejde på afdelingerne.

Vækstteam for sundheds- og velfærdsløsninger støtter begge dele. Det opfordrer eksempelvis direkte sundhedsministeren til at lade muligheden for delestillinger indgå som en del af den handlingsplan, som hun senere i år vil komme med om privat-offentligt samarbejde og styrkede rammer for forskning og udvikling.

Forhåbentlig lytter både sundhedsministeren og regionerne til disse råd fra regeringens vækstteam. Rapporten sætter fingeren på et ømt punkt: Danmark kan ikke bruge sit gode udgangspunkt som en sovepude. Der skal satses systematisk og ambitiøst på forskning i de kommende år. Både på universiteterne, regionshospitalerne, de store sygehuse med de højtspecialiserede afdelinger og i praksis.

For Lægeforeningen er det ikke erhvervsudvikling, der er den primære kraft i arbejdet for en styrket forskning. Det handler om at sikre, at de muligheder for udvikling, der ligger i lægefaget, foldes ud. Patienterne får gavn af resultaterne i sidste ende, men de får også et mere kvalificeret tilbud i et sundhedsvæsen, hvor læger og andre sundhedsprofessionelle har mulighed for aktivt at engagere sig i forskning.