Skip to main content

Forslag om tvang mod psykisk syge bekymrer

Et lovforsalg om tvang på socialpsykiatriske bosteder mødte så hård kritik i første høringsrunde, at et nyt udkast har været til høring. Men også det nye forslag møder modstand – blandt andet fra Lægeforeningen.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Klaus Larsen kll@dadl.dk

28. feb. 2017
2 min.

Forslaget om nye socialpsykiatriske afdelinger er så indgribende i psykisk syge menneskers liv, at Lægeforeningen sammen med en række sundhedsorganisationer og Danske Patienter har opfordret politikerne til at droppe det.

En række sager om vold og drab på socialpsykiatriske bosteder fik i efteråret et bredt flertal af Folketingets partier til at enes om en handlingsplan, der skal forebygge tilsvarende tragiske hændelser i fremtiden.

På den baggrund har Børne-og Socialministeriet arbejdet på et forslag til en ændring af serviceloven, som imidlertid nu er stødt på kritik fra flere organisationer på social-og handicapområdet, der har haft lovudkastet i høring.

Ifølge udkastet skal det kommunerne have mulighed for at tvangsflytte en borger med en psykisk lidelse til et andet botilbud. Det skal kunne ske, når vedkommende skønnes at være ”til væsentlig fare for eller udviser særligt truende eller chikanerende adfærd over for øvrige beboere eller personale”

Der er dog fortsat så store problemer med forslaget, at Lægeforeningen sammen med Dansk Sygeplejeråd, Socialpædagogerne, Dansk Psykiatrisk Selskab, Bedre Psykiatri, SIND og Danske Patienter har skrevet til medlemmerne af Folketingets social-, indenrigs-, og børneudvalget, samt sundheds- og ældreudvalget og opfordret til, at forslaget trækkes tilbage.

Alt for indgribende

Ifølge brevskriverne er lovforslaget alt for indgribende i psykisk syge menneskers liv. Ikke mindst fordi, en bredere gruppe af patienter, der ikke er psykotiske, vil kunne anbringes med tvang og tvangstilbageholdes på en specialiseret socialpsykiatrisk afdeling.

Organisationerne mener, at der ”er brug for helhedsorienterede løsninger til at sikre ordentlige forhold for de mest psykisk syge mennesker”.

”Det betyder blandt andet, at man skal sikre de fornødne antal intensiv senge og flere ressourcer til særlige og højtspecialiserede psykiatriske afdelinger for mennesker med dobbeltdiagnoser. Det er også afgørende, at man systematisk prioriterer de rette kompetencer hos medarbejderne samt bedre normeringer”, hedder det i brevet.