Skip to main content

Fra pest til corona

Læge og historiker Morten Arnika Skydsgaard formår at føre læseren levende igennem 700 års sygdomsbefængt danmarkshistorie i sin nye bog »Fra pest til corona«. Bogen kommer i et velskrevet sprog rundt om de store kendte infektionsepidemier fra spedalskhed og pest over kolera, tuberkulose, difteri, influenza og polio til aids og nu corona.
Cover: Aarhus Universitetsforlag
Cover: Aarhus Universitetsforlag

Peter Skinhøj, professor emeritus, dr.med. Interessekonflikter: ingen

6. dec. 2021
2 min.

En ny stor, spændende danmarkshistorie – i Pixi-format – er under udgivelse af Aarhus Universitetsforlag.

I alt 100 historier a 100 sider over 100 måneder. Projektet er nu halvvejs, og den nyeste udgivelse handler meget betimeligt om danmarkshistoriens epidemier. »Fra pest til corona« er bogens titel, og den dækker tiden 1349-2021. Forfatteren Morten Arnika Skydsgaard er velvalgt. Han er læge og historiker med speciale i 1800-tallets medicinalhistorie og leder af Steno Museet ved Aarhus Universitet. På den sparsomt tildelte plads formår han at føre os igennem alle de store kendte infektionsepidemier fra spedalskhed og pest over kolera, tuberkulose, difteri, influenza og polio til aids og nu corona.

I tillæg mindes vi om den glemte epidemi »den sjællandske feber« i 1831, måske – måske ikke – forårsaget af malaria og med flere døde end ved den sidste koleraepidemi i 1853 eller ved polioepidemien i 1951. Morten Arnika Skydsgaard når ikke alene at beskrive alle disse pestilenser, men også sam- og modspillet mellem sygdomsudbrud, civilsamfund og myndigheder. Alt for ofte var samfundets indgriben og forholdsregler for få og for sene. Ved de seneste epidemier har statsmagten, sundhedsfaglige myndigheder og en samfundssindet befolkning kunnet samarbejde og har sikret os mod unødige katastrofer, jf. statsministerens nedlukning af landet den 11. marts 2020. Ind imellem beskrivelsen af disse forhold gives tillige en kort, god oversigt over den mikrobiologiske og medicinske udvikling med erkendelsen af mikrobernes betydning og udviklingen af antisera, vacciner og antibiotika.

Teksten er velskrevet og i et sprog, så alle kan være med, men denne bog vil jeg især anbefale til alle i den sundhedsfaglige sektor med interesse for infektions- og samfundsmedicin. Med sit væld af konkret information og detaljer burde den også gerne tages med på litteraturlisten til det medicinske kandidatstudium.

Faktaboks

Fakta