Skip to main content

Fransk p-pilleskandale; de burde have lyttet til forskningen

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

12. feb. 2013
4 min.

I Frankrig ruller i disse uger en p-pilleskandale af dimensioner.

Det hele starter med, at en unge fransk pige fik en hjerneblodprop. Den blev kædet sammen med brugen af 3. generations p-piller.

Problemet - for de franske myndigheder - har været, at hun nu har krævet erstatning dels fra Bayer, der producerer den konkrete p-pille, dels fra chefen for Lægemiddelstyrelsen i Frankrig, fordi befolkningen ikke var advaret om, at både 3. og 4. generations p-piller er farligere end 2. generation (1).

Intet dansk problem

»I Danmark har myndighederne højt og klart sagt, at 2. generations p-piller bør være lægens førstevalg, siden studier i 2009 og 2011 påviste forskellen i risikoprofilerne. Så der er intet foruroligende i det her set fra dansk side, så længe danske læger blot følger anbefalingerne. Vi er på forkant med udviklingen«, siger Øjvind Lidegaard, professor på Rigshospitalet og fortsætter:

»Men de har altså været lidt bagud i Frankrig. Og ørerne er nu røde. Man har sendt en lille notits ud til de franske praktiserende læger om, at de skal være klar over forskelle på risikoprofilen og udskrive 2. generation først. Som det altid går, når man ikke informerer om de risici, der er, og når så én bliver ramt alvorligt af bivirkninger- så kan det gå grueligt galt. De franske myndigheder er godt pressede«.

Forbruget af 2. generation er steget drastisk i Danmark

I begyndelsen af 2012 indførte Sundhedsstyrelsen nye anbefalinger. 2. generations p-piller blev førstevag.

Siden er salgskurven fløjet i vejret, oplyser overlæge i Sundhedsstyrelsens kontor for Lægemiddelovervågning og medicinsk udstyr, Doris Stenver:

»Vi er meget tilfredse med, at vi kan se, at vores anbefalinger er slået så flot igennem. Jeg tror aldrig, at vi kommer ned på et nulforbrug af 3. og 4. generation, da nogle kvinder har haft et flerårigt uproblematisk forbrug. De bør tale med deres læge, om de bør fortsætte, men mange vil sikkert vælge det. Det glædelige er, at vores anbefaling er slået så klart igennem, som tallene viser«, siger hun.

Øjenåbner til alle om åben kommunikation

Ifølge Øjvind Lidegaard er den franske skandale en øjenåbner til både lægemiddelproducenter, læger samt sundhedsmyndigheder om at være meget præcise og åbne om de risici, der altid er ved brugen af lægemidler:

»Så undgår man nogle af de her hovsa-ting. I Frankrig er flere hundrede tusinde kvinder de seneste uger holdt op med at tage p-piller, fordi det er blevet forskrækkede over denne nye viden, de burde have haft for år siden. Nu fører det til, at der kommer en masse uønskede graviditeter og efterfølgende aborter. Det er trist, frem for bare at tage den rette p-pille«, siger overlægen.

»Og så vil EMA fastholde den position, som Danmark også har, at 2. generation bør være førstevalg«

Frankrig har for tre dage siden opfordret den europæiske lægemiddelmyndighed EMA om at revurdere både 3. og 4. generation p-piller med henblik på, om de bør trækkes ud af markedet.

Det er så vidt vides første gang, at et EU-land beder EMA om en revurdering.

Den danske ekspert på området er overbevist om, at EMA vil sige, at der er forskel i risikoprofilen, men at der stadig er brug for 3. og 4. generation på markedet i en række gynækologiske sammenhænge til kvinder med medicinske tilstande, hvor de nyere p-piller er bedre., siger han.

Diane Mite trukket af markedet i Frankrig

For to dage siden trak de franske myndigheder desuden Diane Mite samt generika ud af markedet pga. dødsfald kædet med præparatet, en p-pille der særligt bruges til kvinder med uren hud. EMA kom med en udmelding.

»Vi har undersøgt dette lægemiddel grundigt, og det indebærer ikke andre risici end 3. og 4. generation, så der er ikke noget specielt farligt ved Diane Mite. Men det har de ikke helt forstået i Frankrig«, siger Øjvind Lidegaard.

»makværk«

Før de danske myndigheder skiftede kurs og anbefalede 2. generation som førstevalg, var det 84 procent af de danske kvinder, der spiste p-piller, der indtog 3. og 4. generation.

I 2007 ryddede TV2 nyhedsfladen, da den kritiske historie om 4. generations p-pillen Yasmin optog sindene. Præmissen var en sammenligning af 3. generations p-piller over for 4. generation. Læs en ældre artikel fra Ugeskriftet, hvor Øjvind Lidegaard forklarer, hvorfor det program i hans øjne fortsat er noget.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til danske læger

Sundhedsstyrelsens anbefalinger er uændrede:

2. generations p-piller bør som udgangspunkt være første valg.

Lægen bør overveje fordele og ulemper for kvinder, som uproblematisk har brugt 3. eller 4. generations p?piller gennem længere tid. I alle tilfælde bør lægen sørge for, at de såkaldte forsigtighedsregler fortsat er opfyldt.

Før en kvinde starter på p?piller, bør lægen sikre, at hun bliver undersøgt og får klarlagt sin sygehistorie samt bliver informeret om risikoen for blodpropper og de tidlige symptomer herpå.

Lægen bør løbende følge op på behandlingen i forhold til gældende lægefaglige vejledninger - og især være opmærksom i starten hvor risikoen er størst, og i tilfælde hvor kvinden skifter til et andet mærke.