Ind i uddannelsen
Ud over strukturer skal der også mere og bredere viden til, mener hun.
»Vi bliver nødt til at indtænke multisygdom i uddannelserne – både i de præ- og postgraduate uddannelser for læger, men også for de andre faggrupper. I Region Sjælland er vi gået i gang med at give KBU-lægerne én obligatorisk undervisningsdag i multisygdom. Det er en spæd start, og planen er da at udvide og også få sygeplejerskerne med, for det handler om at lære at tænke på tværs både med hensyn til fag og organisation. På kurset er vi nu fokuserede på at give de unge læger værktøjer, de kan bruge helt praktisk i deres daglige kliniske arbejde. Vi gennemgår patientcases, som vi ved de unge læger typisk støder ind i både i akutafdelingen og i sengeafdelingen. Vi ved ikke så meget om, hvordan vi bedst underviser i multisygdom, men det udvikler vi på og vil gerne være meget praktiske i forhold til klinikken og redskabsorienterede: Når du får en patient, der er sådan her, så gør du sådan og sådan. Hvordan griber vi en stuegang for de multisyge an, og hvordan med akut indlagte patienter med multisygdom, som ofte er komplekse?«.
»Som jeg ser det, skal lægerne på hospitalerne blive bedre til at se patienternes kompleksitet – de skal både kunne deres eget speciale og som f.eks. hjertelæge have solid viden om de hyppigst samtidigt forekommende sygdomme hos patienterne, både når det gælder den kroniske og den akutte tilstand. Når man som yngre læge står i akutmodtagelsen, skal man vide, hvor man skal sætte ind først, og hvad man skal tage højde for i forhold til de andre organsystemer. Det er en specialistopgave, og det kræver, at man som ung læge kan få supervision og lære af de mere garvede læger, som har mødt de sammensatte problemstillinger før«, siger Anne Frølich.
Vi ved, hvem de er
Det handler om, at der skal være en fælles viden på tværs af sektorer og faggrupper, for det er altafgørende for de multisyge patienter, der i meget høj grad er udsatte og belastede, hvis der ikke er sammenhæng i tingene, siger Anne Frølich – men:
»Jeg tror, det har stået i sundhedsloven i 25 år, at vi skal have sammenhængende patientforløb, og en lovtekst siger jo noget om, hvor der er problemer. Vi har ikke gjort det let for os selv med den fragmenterede måde, vi har opbygget vores sundhedssystem på. Rigtig meget af det, som vi godt ved er afgørende for sammenhængende patientforløb, er ikke på plads. Patienterne kan f.eks. ikke forstå, hvorfor deres journal ikke bare følger dem. Der er virkelig noget at hente, hvis man kigger på, hvordan man kan understøtte incitamenter, få betalingsmekanismer til at hænge sammen, gøre datadeling mulig, men også i høj grad fremme, at vi arbejder frem mod ens lignende behandlermål og opnår bedre indsigt i hinandens organisationer og forskellige kulturer«, siger hun.
Når Tina Lindenskov Carlsen på Geriatrisk Afdeling på Slagelse Sygehus skal pege på det, der ville give bedre forløb for patienterne, er svaret, som hun siger, »noget så kedeligt som tid«.
»Vi har et godt samarbejde mellem specialerne, og hvis vi havde de læger, vi er normeret til, og hvis vi kun havde de patienter, vi har senge til, kunne vi som læger godt følge med. Vi gør meget ud af det tværfaglige samarbejde, og har en tæt kontakt mellem læger og sygeplejersker under stuegang – det ville ikke kunne fungere uden det hos os, for der er så mange situationer, hvor vi som læger har brug for informationer fra sygeplejersken for at komme videre, og det tværfaglige er i høj grad en central del af geriatrien, selvom sparekniven også har skåret på det. Vi kunne lave vores forløb meget bedre, hvis vi havde mere pleje- og terapeuttid til patienterne. Vi har bare konstant overbelægning – og sådan har det været i meget lang tid – og patientklientellet er blevet så plejekrævende, at personalet ikke kan følge med. Det betyder forlængede indlæggelser, så det bider sig selv i halen«, siger hun.
I Anders Depenau Vej-Hansens praksis i Slagelse har pilotprojektet givet mulighed for at give tid til »de rigtige patienter«, og skal det være en fast model, betyder det, at der skal flyttes rundt på nogle ressourcer, men det er nødvendigt at investere, hvis det skal lykkes at give de multisyge patienter en fair og lige adgang til behandling.
»Ja, det er en investering, og det må jo så indgå i den store debat om prioritering i sundhedsvæsenet. Vi har ikke brug for flere guidelines – det handler om at have tid til at se de her patienter. Vi har jo som praktiserende læger et blik for, hvilke patienter det drejer sig om, og hvis vi havde mere personale og kunne få lov til at være mere opsøgende, kunne vi gøre langt mere – og det skal vi. Vi kan ikke være bekendt, at der er nogle patienter, der dør 20 år for tidligt, når vi nu ved, hvem de er«, siger Anders Depenau Vej-Hansen.