Skip to main content

Fremtiden praktiserende læger afviser fastansættelser

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

28. sep. 2012
3 min.

Lægeforeningen rystede i september sidste år.

PLO seneste overenskomst åbner mulighed for at fastansætte almenmedicinere i almen praksis. En afstemning i Lægeforenings bestyrelse førte til, at Yngre Læger vandt organiseringsretten for næsen af PLO, der udvandrede fra mødet i protest. Domus Medica skælvede i ugevis.

Nu viser det sig, at striden internt i Lægeforeningen kan have været en storm i et glad vand.

Næste generation af almenmedicinere gider nemlig ikke være fastansatte.

Sølle 1 procent af fremtidens praktiserende læger ønsker en fastansættelse som praktiserende læge. Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse, som Foreningen af Yngre Almen Medicinere (FYAM) har foretaget.

"Hvis denne undersøgelse var kommet på et tidligere tidspunkt, så havde der nok ikke været nogen grund til at få indført muligheden ved seneste overenskomst. Det er jo ikke en mulighed, som næste generation af praktiserende læger ønsker", siger formand for de praktiserende læger Henrik Dibbern og fortsætter:

"Diskussionen i Lægeforeningen ville jo så heller ikke være opstået. Det kunne have sparet os for en del ballade".

Sådan ser formand for Yngre Læger Lisbeth Lintz ikke helt på sagen. I en kommentar til Ugeskriftet oplyser hun:

"Det er aldrig spild af energi, at arbejde for bedre løn- og ansættelsesforhold for yngre læger. Det er principielt væsentligt for os, at lønmodtagere får ordentlige forhold - også når der er tale om ansættelse i almen praksis. Om der er tale om 4, 40 eller 400 er i den sammenhæng underordnet. Til gengæld er det væsentligt, at vi i fællesskab finder løsninger, således at der også bliver speciallæger i almen medicin til at servicere befolkningen i alle egne af Danmark", siger hun.

Tal overrasker

Ifølge udvalgsmedlem i FYAM Bo Hansen, der mangler 1,5 år af speciallægeuddannelsen til almen medicin, har der gået mange rygter om arbejdsønskerne for fremtidens praktiserende læger.

FYAM-undersøgelsen understreger dog tydeligt, at livet som selvstændigt erhvervsdrivende er en væsentligt pull-faktor for netop det specialevalg.

"Når vi vælger almen praksis, er en af de vigtige grunde, at vi skal være selvstændige. Det er helt klart en komponent i det, at blive praktiserende læge; at vi bliver herre i eget hus. Måske i fællesskab med andre, men ikke som lønmodtagere", siger han og fortsætter:

"Jeg havde dog forestillet mig, at det at være fastansat kunne have været attraktivt for nogen. Men ifølge vores undersøgelse er det altså noget, som nogen stort set ønsker. Så ja, det overraskede os da lidt, da vi så tallene, også fordi der havde været denne store debat."

Vigtigt viden for OK-forhandlinger

De Praktiserende Lægers Organisation havde tirsdag den 26. oktober første forhandlingsmøde i kampen om en ny overenskomst.

Ifølge Henrik Dibbern er FYAM-undersøgelsen en vigtig reminder for ham og resten af forhandlingsdelegationen:

"Den (undersøgelsen, red) understreger derfor, hvor vigtigt det er, at os nuværende praktiserende læger passer ekstra godt på de vilkår med selvbestemmelse og ejerskab, som vi har, da det jo også - og det er jeg da glad for at se - er næste generations ønske. At vi skal bestemme selv".

Sølle én procent, der ønsker livet som fastansat almenmedicinere i almen praksis, overrasker da også PLO-formanden, da han "klart havde på fornemmelsen", at nogle fra næste generation reelt ikke ønsker at arbejde på de vilkår, som praktiserende læger arbejder under i dag:

"Jeg troede klar, at den tryghed, der ligger i at være ansat og ikke selv skulle stå for investeringer og den slags, ville være større. Så jeg er da positivt overrasket over, at så mange støtter op om ejerskab", siger Henrik Dibbern.

Sådan vil de kommende praktiserende læger arbejde:

Sologlæge: 0 %

Kompagniskab: 52 %

Kompagniskab, der samtidig er delepraksis: 22 %

Samarbejdspraksis: 13 %

Fastansat i praksis: 1 %

Ansat på sygehus: 0 %

Ved ikke: 10 %

Andet: 2 %

Kilde: FYAM medlemsundersøgelsen august 2012