Skip to main content

Fremtidens arbejds- og vagttilrettelæggelse for speciallæger

FAS-redaktør Jesper Brahm, j.brahm@dadlnet.dk

23. jan. 2009
2 min.

Hvordan vil man forberede sig på de kommende ændringer i arbejdsforholdene?

Mogens Hüttel, næstformand i Over-lægeforeningen, er medlem af en styregruppe, der er nedsat af Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Foreningen af Speciallæger og Yngre Læger:

»Sygehusejerne og vi igangsætter et fælles projekt om speciallægers, dvs. overlæger og afdelingslæger, arbejds- og vagttilrettelæggelse, hvor vi undersøger konkrete forsøg med ændrede former for vagt- og arbejdstilrettelæggelse. Vi ønsker at afdække behovet for overlægers og speciallægers tilstedeværelse og vagtfunktioner i et sygehusvæsen, der er i forandring.

Vi har det fælles mål med projekterne, at speciallægens fremtidige arbejds- og vagttilrettelæggelse på bedste vis tilgodeser behovet for patientbehandling.

Dette skal forstås i videste forstand! Det er altså ikke blot patientbehandlingen, men også den lægevidenskabelige forskning og udvikling samt de politiske ønsker til patientbehandlingen og sygehusenes drift. Og i den sammenhæng skal man ikke glemme alle de tilknyttede områder: patientsikkerhed, videre- og efteruddannelse af personale samt personalets arbejdsmiljø«.

Hvem kan komme med?

»Vi har peget på, at det kan være hensigtsmæssigt at vurdere udviklingen i forskellige afdelingstyper, f.eks. medicinske, kirurgiske og psykiatriske afdelinger samt fælles akutmodtagelser og kliniske serviceafdelinger, men også andre funktioner uden for sygehuse, f.eks. præhospitalsbehandling og telemedicin kan indgå«, siger Mogens Hüttel og fortsætter:

»Det er helt afgørende for en vellykket undersøgelse, at der iværksættes konkrete forsøgsprojekter. De kan være store, de kan være små. Et projekt kunne være i forbindelse med etablering af f.eks. »fælles akut modtageenhed« på sygehuset, og et projekt kunne være at afprøve en anden arbejdstilrettelæggelse/bemanding end den nuvæ-rende i en afdeling. I forbindelse med forsøgsprojekterne er overenskomsternes parter åbne over for at dispensere fra gældende aftaler og overenskomster, hvis relevansen kan begrundes i projektet. Jeg kan kun kraftigt opfordre afdelingerne til at deltage«.

Fakta

Læs mere på FAS' hjemmeside og på Danske Regioners hjemmeside

www.regioner.dk

Projektansøgning sendes senest den 30. januar 2009 til Terman Tranberg, Danske Regioner, tt@regioner.dk

Skema til projektansøgning findes på www.regioner.dk