Skip to main content

Fremtidens lægeforening og regionerne

Jens Winther Jensen

8. nov. 2005
3 min.

Processen mod fremtidens regionaliserede sundhedsvæsen er på skinner. Det gælder også processen frem mod udformningen af fremtidens lægeforening. Centralt i Domus Medica er vi i gang med anden halvleg af arbejdet med at udforme den foreningsstruktur, som svarer til fremtidens krav. Decentralt i kredsene er vi langt i processen mod sammenlægning af de 15 nuværende foreninger til fem store kredsforeninger og valg af de kommende kredsformænd. Dialogen mellem Lægeforeningen og de videnskabelige selskaber om den lægefaglige rådgivning, akutbetjeningen og sammenhængende patientforløb er i gang. Kommunerne har gennemført reorganiseringen af deres organisation, og amterne er i gang.

Der vil med andre ord være nogen i begge ender af ledningen, når arbejdet med fremtidens sundhedsvæsen for alvor går i gang fra nytår. Desværre tegner det til, at det for politikere bliver med en start på et meget forskelligt niveau i de forskellige regioner. Det er over et år siden, at vi på dette sted opfordrede amterne til at opføre sig som om regionerne allerede var dannet. Det politiske landskab efterlod ikke megen tvivl om, hvordan strukturreformens facit ville blive. Men der er store forskelle på, hvordan politikerne har forvaltet dette gode råd, og desværre må vi igen konstatere, at det er i den folkerigeste (og rigeste) region, Hovedstaden, at handlingslammelsen har været mest udtalt. Det er en meget kedelig tradition.

De kommende forberedelsesudvalg i regionerne vil derfor starte på meget forskelligt niveau, når de begynder arbejdet. Det betyder, at Lægeforeningens kommende kredsbestyrelser står over for varierende udfordringer fra region til region. Arbejdet bliver formentlig både lettere og sjovere der, hvor politikerne er længst fremme med at skabe fælles rammer. Men alle får en udfordring med at få indflydelse på de kommende regionale sundhedsvæsener. Derfor er det vigtigt, at vores tillidsfolk får solid opbakning fra medlemmerne, og det er vigtigt, at medlemmerne deltager i de første direkte valg nogensinde af formænd for Lægeforeningens kredsforeninger. Alle medlemmer har fået en stemmeseddel. Som hovedregel er 26. oktober sidste dag for at afgive stemme, og resultatet offentliggøres den 15. november. De øvrige ni medlemmer af kredsbestyrelserne udpeges ligeligt af delforeningernes lokale organisationer.

Lægekredsenes nye organisation vil være på plads til nytår, og vi har en sikker tro på, at det også vil være tilfældet med de geografiske placeringer, økonomi etc. Centralt har vi efter Lægemødets behandling af rapporterne om Lægeforeningens tre roller som standsforening, forhandlingsorganisation og sundhedspolitisk interesseorganisation indledt anden runde af arbejdet med at udforme fremtidens lægeforening. På baggrund af Lægemødets drøftelse fortsætter arbejdet med tre nye arbejdsgrupper, som skal beskrive forskellige modeller for en sådan fremtidig organisation. Som formand for Udvalget om Fremtidens Lægeforening lægger jeg overordentlig stor vægt på, at udvalgsarbejdet ender med en styrket og fremtidssikret lægeforening, der kan arbejde til gavn for alle medlemmer.