Skip to main content

Fremtidens medlemmer

Konsulent i Yngre Læger Katrine Henningsen, khe.yl@dadl.dk

1. maj 2006
3 min.

Lægeforeningen har en organisations-procent på 95 - noget de fleste andre fagforeninger misunder. Men er lægerne mere til solidaritet og fagforeninger end andre faggrupper? Formodentligt ikke - vi har spurgt kandidaterne fra vinteren 2006 om deres begrundelser for at melde sig ind, og svarene fordeler sig således:

  • 57% mener, at Lægeforeningen er den forening, der bedst varetager deres interesser

  • 27% ser det som et sikkerhedsnet, hvis der skulle opstå problemer

  • 6% har på undersøgelsens tidspunkt ikke meldt sig ind endnu

  • 5% gør det for at være solidariske

  • 5% mener, at som læge er der tradition for at være medlem af Lægeforeningen.

I 2003 spurgte Yngre Læger sine medlemmer, om de nogensinde havde overvejet at melde sig ud. Tre ud af fire svarede, at de aldrig havde overvejet at melde sig ud, mens de resterende overvejede det af og til (18%) eller ofte (6%). Overvejelserne bundede i en oplevelse af, at foreningen var for langt væk i hverdagen og ikke synlig for medlemmerne.

Faglighed og individuel støtte

I 2004 gennemførte DADL og Yngre Læger en række fokusgruppeinterview med medlemmerne, og deres ønsker kan sammenfattes i to behov: Lægeforeningen som forsvarer for fagligheden, og som sparringspartner for den enkelte læge. Fagligheden er det, lægerne er fælles om, det de er mest stolte over, og her ligger deres styrke. Den individuelle sparring går på målrettet karriererådgivning, forhandling af individuel løn og rådgivning i relation til konkrete problemstillinger, f.eks. barsel. Derudover efterspørger medlemmerne Lægeforeningens støtte i overgangsfaser: turnusstart, valg af speciale, praksiskøb eller på vej mod pensionen.

Fremtidens kerneydelser

Hvis man tager de nyuddannede lægers svar på, hvad Lægeforeningen og Yngre Læger kan gøre for dem som udtryk for fremtidens behov og ønsker, skal fremtidens Lægeforening fortsat:

  • Varetage traditionelle fagforeningsopgaver som forhandling af løn- og arbejdsvilkår

  • Sikre videreuddannelsen

  • Satse på synlighed og information, herunder skabe netværk og kontakt mellem læger

  • Tilbyde individuel hjælp og rådgivning.

De nyuddannede lægger størst vægt på muligheden for den individuelle hjælp og rådgivning fra foreningen. Det kan skyldes behov for støtte og råd i overgangen fra livet som stud.med. til læge. Men det kan også skyldes, at fremtidens medlemmer forventer en forening, der imødekommer deres individuelle ønsker og behov - en tendens der også ses i andre fagforeninger.

Tiden er en barriere

Næsten seks ud af ti af de nyuddannede angiver, at de overvejer at stille op som tillidsrepræsentanter, bl.a. med den begrundelse, at de gerne vil gøre noget for kollegialiteten og det fælles arbejdsmiljø.

Men manglende tid ser ud til at være en stor barriere for medlemmernes faglige engagement. Som en af de nyuddannede siger: »Det er svært at overskue, hvor meget arbejdslivet kræver af en - og endnu sværere at overskue, hvor meget tid man har til at være en god og engageret tillidsrepræsentant. Og hvis man ikke føler, man kan yde sit bedste, er det nemmere slet ikke at give det en chance.«

Nye tider

Som fagforening kan vi ikke skaffe medlemmerne mere tid. Men vi kan arbejde på at sikre, at medlemmerne ikke spilder deres tid. Internettet kan formodentligt kompensere en del. En stor del af foreningens medlemsservice foregår allerede nu via nettet.

De seneste overenskomstforhandlinger viste, at internetdebatter herom trivedes fint på nettet i både PLO og Yngre Læger. Relevante, målrettede informationer og kompetent, tilgængelig medlemsservice bidrager til en nærværende forening, der tilpasser sig medlemmernes behov, når de har behov, og hvor de kan engagere sig fagpolitisk, når de har tid.

Medlemsundersøgelser

Yngre Læger har lavet en række medlemsundersøgelser med fokus på både særlige grupper og på den samlede medlemsskare. Vi har bl.a. spurgt de nye kandidater fra vinteren 2006 om deres behov og forventninger til Lægeforeningen og Yngre Læger. De forskellige undersøgelser danner baggrunden for denne artikel, og resultaterne indgår desuden i det løbende arbejde med at udvikle kurserne for de nyuddannede, informationsmaterialet og medlemsservicen generelt.

Undersøgelserne kan læses på Læger.dk > Politik > Medlemsunder-søgelser.