Skip to main content

Fremtidens sygehus: Fra LEGO-model til virkelighed

Journalist Kirsten Winding, winding@newmail.dk

24. sep. 2010
3 min.

Hvis man kunne bygge sit nye sygehus i LEGO, forstørre det, og så prøve at arbejde i det ... Så ville man hurtigt finde ud af, om rummet var stort nok, om døren åbnede den rigtige vej, om håndvasken sad forkert, og om der var for stor afstand fra modtagelsen til specialisten.

Den drøm er nu virkelighed i Forskerparken i Odense. Her er Europas første og eneste innovationscenter for hospitalsteknologi netop åbnet. Center for brugerfokuseret innovation har til huse i en stor hal, og her står netop nu en model af en akutmodtagelse i fuld størrelse. En gangbro højt oppe under loftet giver mulighed for at se det hele lidt fra oven og lege »flue på væggen«, mens der arbejdes i modellen.

»Hvordan ser den optimale akutmodtagelse ud«, spørger Ole Vestergaard Poulsen, der er leder af innovationscentret. »Det kan man afprøve her i vores testcenter. Hvordan skal rummene ligge i forhold til hinanden, så man hurtigst muligt kan få akutpatienterne videre til de specialister, der skal behandle dem? Og hvordan indretter man det hele, så dem, der er på arbejde, ikke går i vejen for hinanden?«

Den model, der netop er afprøvet her, skal gerne ligge til grund for udformningen af den nye akutmodtagelse på det nye supersygehus på Fyn og andre akutmodtagelser. Forud for opstillingen af den har læger og sygeplejersker fra områdets sygehuse været indbudt til en workshop, hvor de har brainstormet på de fremtidige behov. De har praktiske erfaringer med fra deres daglige arbejde i en akutmodtagelse. Så de når frem til en skitse af, hvordan rummene bør indrettes.

»Så bygger vi først en minimodel i pap og bemander den med Duplomænd«, forklarer Ole Vestergaard Poulsen, der er tidligere udviklingschef på LEGO. »Her viser de første faldgruber sig, og når de er fjernet, bygger vi modellen op i fuld størrelse her i hallen. Derpå indkaldes gruppen til en test af, hvordan det er at arbejde i det rum, de har designet. Og de erfaringer, der kommer på bordet, bruges så i projekteringen af det nye byggeri«.

Ligesom i virkeligheden

»Vi har i høj grad manglet et sted at prøve arbejdsgange af i praksis,« siger Henrik Villadsen, der er lægelig direktør på Sygehus Sønderjylland, og har været med i projekteringen af innovationscentret. »En protoype er 1000 gange mere værd end en 3D animation. Så vi glæder os rigtig meget til at bruge centret til mange forskellige tests.«

Modellen testes i flere forskellige situationer: Hvordan fungerer rummene, når der er spidsbelastning og mange på job? Hvordan, når det er tyndt bemandet? Hvordan ser det ud, i en katastrofesituation? Og hvordan egner rummet sig til at tackle arbejdet med for eksempel berusede patienter en sen aften?

Det næste, der skal afprøves, er en ny type sengeafsnit. Hvordan bør stuen for eksempel se ud, når svært overvægtige skal behandles? Det stiller særlige krav om, at der er plads til to plejere omkring sengen til at løfte patienten, og der skal også være ekstra plads i baderummet.

»Den viden er vigtig at have, inden man bygger 100 nye stuer på et hospital«, forklarer Ole Vestergaard Poulsen.

Innovationscentret beskæftiger sig både med opgaver for nybyggeri, ombygninger og forbedringer i eksisterende hospitaler. Der er allerede henvendelser både fra andre regioner og fra udlandet. Det er det amerikanske Sidney R. Garfield Health Innovation Center i Californien, Kaiser Permanente, der har inspireret til dette center.