Skip to main content

Fremtidens valg

Jesper Poulsen

1. nov. 2005
3 min.

Dagens Lægeforening har passeret det første målepunkt i processen mod at forme fremtidens Lægeforening. Det skete ved et møde forløbne uge i Lægeforeningens koordinationsudvalg, der er sammensat af de fire bestyrelser. Til lejligheden udvidet med lægekredsforeningsformændene og medlemmerne af de tre arbejdsgrupper, som er nedsat. De fik dels forelagt det foreløbige resultat af arbejdet med et oplæg til Lægemødet 2005 om de fremtidige relationer og opgaver for lægernes organisation, dels oplægget om overgangsordningen for den decentrale struktur med fem regionale lægekredsforeninger og endelig den nye kontingentmodel.

Det sidste først: Hovedbestyrelsen lægger op til, at alle de ca. 22.000 medlemmer af Lægeforeningen i fremtiden som hovedprincip skal betale kontingent. Det er en kendsgerning, at kun ca. 70 procent i dag betaler ordinært kontingent til Lægeforeningen, og at de yngste og ældste medlemmer er kontingentfri. Denne tingenes tilstand stammer fra en tid, hvor Lægeforeningens dagligdag var præget af pengerigelighed, fordi indtægterne fra annoncer i Ugeskrift for Læger var på næsten samme niveau som medlemmernes indbetaling af kontingent.

De sidste år har der imidlertid været et massivt skred i annonceindtægterne, og selv om der er blevet skåret kraftigt i DADL, og næsten hver ottende medarbejder har forladt hovedforeningen, så ender 2004 med et stort hul i kassen, og Ugeskriftet giver nu underskud. Det er derfor nødvendigt at forlade gratisprincippet og indføre en vis betaling for alle. HB foreslår, at de yngste medlemmer de første tre år betaler 25% til DADL, uafhængigt af A-kasse. Det stiger fjerde år til 50%, år fem til 75% og derefter til fuld betaling. For de ældste vil det være sådan, at alle ikke erhvervsaktive betaler halvt kontingent til hovedforeningen, ca. 135 kr. om måneden.

Med hensyn til Lægeforeningens struktur, så foreligger der nu et færdigt forslag fra HB om den decentrale struktur, og de affødte vedtægtsændringer bliver snart offentliggjort her i bladet. Det indebærer, at de nuværende lægekredsforeninger i den kontinentale del af Danmark fra 1. januar 2006 sammenlægges til fem regionale lægeforeninger med bestyrelser udpeget af delforeningerne lokalt og med lokalt valgte formænd. Kontingentet til regionsforeningerne opkræves centralt af DADL, således at det bliver ens for alle medlemmer. Der er tale om en overgangsordning, der efter planerne skal vare i maksimalt to år. Der er i skrivende stund fortsat et alternativt forslag fra Københavns Lægeforening, der bl.a. også lægger »skatteudskrivningen« lokalt.

Endelig foreligger der nu rapporter fra tre arbejdsgrupper, der har set på Lægeforeningen som henholdsvis standsforening, som sundhedspolitisk aktør og som forhandlingsorganisation. Rapporterne er tilgængelige på DADLNET. De blev præsenteret og diskuteret grundigt på koordinationsudvalgsmødet. De vil nu få en sidste afpudsning i arbejdsgrupperne, før de bliver sendt til Udvalget om fremtidens Lægeforening, der består af de fire lægeformænd, de tre HB-medlemmer, der er formænd for arbejdsgrupperne og en repræsentant for lægekredsformændene.

Udvalget vil levere et oplæg til Lægemødet 2005, hvor Repræsentantskabet skal vurdere, om analyserne peger i den rigtige retning.

Det er et meget omfattende udredningsarbejde, der allerede er gennemført af Lægeforeningens politiske organisation sammen med sekretariatet. Det danner en solid basis for de valg, der skal foretages sideløbende med, at regionaliseringen gennemføres. Fremtidens valg.