Skip to main content

Fri, lige og gratis adgang for alle

Jens Winther Jensen

10. okt. 2008
3 min.

Jo, det er Lægeforeningens politik, som den blev formuleret og forklaret i beretningen til Lægemødet 2008. Men ovenstående citat stammer fra statsminister Anders Fogh Rasmussens åbningstale til Folketinget tirsdag, og citatet om adgang for alle fortsætter: »til behandling af højeste kvalitet. Det er en hjertesag for regeringen. Og for befolkningen. Vi skal alle have den tryghed, at vi får den rigtige behandling af høj kvalitet, når vi har brug for den«.

Så klart definerer regeringen det grundlag, man ønsker for fremtidens danske sundhedsvæsen, og derved kan vi konstatere, at der er en bred politisk konsensus på Christiansborg om det grundlæggende værdisæt på sundhedsområdet. Det er logisk, at indledningen på statsministerens åbningstale drejede sig om den dramatiske krise på finansmarkederne, der truer med at få alvorlige konsekvenser for alle sektorer i samfundet, inklusive denne. Men afsnittet om sundhed lå meget højt, og det afspejler, at også oppositionen har givet lighed i sundhed topprioritet.

Anders Fogh Rasmussen er kendt for at være meget ordholdende, og derfor ser vi frem til, at denne klare opbakning til de bedste elementer i den danske model også i praksis kommer til at hænge sammen med den førte politik. Lægeforeningen mener ikke, at der per automatik er nogen modstrid mellem lighed og offentlig og privat sektor. Men det afhænger meget af, hvordan det bliver forvaltet. Vi mener til gengæld heller ikke, at garantier per automatik giver større lighed. Det afhænger af, hvordan det bliver forvaltet.

Regeringen har præsenteret det udvidede frie sygehusvalg med en måneds ventetidsgaranti som lighedsskabende. Senest også i åbningstalen, hvor statsministeren sagde, at »det frie valg, hvor pengene følger patienten, har sikret et socialt retfærdigt frit valg. Et frit valg for alle - uanset pengepungens størrelse.« Men sandheden er, at denne garanti netop ikke stiller alle lige. Den ligestiller patienter med en diagnose, hvor der er et behandlingstilbud i den private sektor eller i udlandet. Det er bestemt ikke tilfældet for alle, især ikke hvis der er tale om tunge patienter med komplekse lidelser eller flere lidelser i kombination.

Hvis det er lighed, politikerne ønsker, så skal de give alle patienter rettigheder, så det ikke kun er afgrænsede grupper, der reelt kan bruge det udvidede frie sygehusvalg . Vi vil i løbet af efteråret fremlægge forslag til, hvordan det udvidede frie sygehusvalg kan forbedres og gradueres efter, hvor alvorlig sygdomme patienterne har. Der skal være garantier til alle, men alle behøver ikke kom lige hurtigt i behandling. Garantierne på kræft og hjerteområdet har allerede vist vejen for et gradueret system med flere trin i udrednings- og ventetidsgarantier.

Helt overordnet forudsætter ligheden også, at der skabes lige vilkår mellem offentlig og privat sektor, så vi får ét sammenhængende sundhedsvæsen. Vi har hæftet os ved, at regeringens minister for sundhed og forebyggelse for nylig har udtalt, at han ikke ser noget problem i, at den private sektor kommer til at fylde meget mere. Han har også bebudet et udspil om, hvordan der skabes mere lighed i vilkårene mellem offentlig og privat. Vi ser frem til et forslag, der lever op til regeringens klare programerklæring.