Skip to main content

Frit spil for EPO-doping

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

9. nov. 2005
3 min.

Hvis du tror, at den professionelle cykelsport har lært af alle dopingskandalerne og er blevet ren, så glem det!

Læge, ph.d. Rasmus Damsgaard, Center for Muskelforskning på H:S Rigshospitalet, som i mange år har forsket i doping og været en af hovedkræfterne i den danske anti-dopingbevægelse, advarer alvorligt mod det stadige EPO-misbrug [1] blandt toprytterne.

»Folk kommer til at dø af doping med EPO, medmindre der bliver gjort en aktiv indsats for at bekæmpe det«, mener han.

Han er rystet over at konstatere, at især professionelle cykelryttere stadig i stor stil bruger EPO eller EPO-lignende doping med stor risiko for deres eget liv.

Selv om det ene prominente cykelnavn efter det andet siden dopingskandalen i Tour de France i 1998 er fældet i dopingkontrollen, fortsætter dopingsnyderiet ufortrødent.

»Doping med EPO er farligere end nogensinde, selv om der er kommet mere opmærksomhed på problemet. Nu er det bare mere skjult på en bedre organiseret måde«, siger Rasmus Damsgaard.

Han er i øvrigt medarrangør og oplægsholder på konferencen Play-the-game (www.playthegame.org) i København den 6.-10. november. Konferencen er en del af kampen for en eliteidræt uden doping, korruption og bestikkelse.

Rasmus Damsgaard mener, at stort set alle professionelle cykelhold arbejder systematisk med doping med EPO, og de er blevet så gode til at kontrollere og skjule det, at det kun er yderst sjældent, at rytternes hæmatokritværdi overstiger de forbudte 50 - den sniger sig lige under.

Jamen, findes der ikke dopingkontroller? Både ja og nej. Det korte af det lange er, at de ikke fungerer hensigtsmæssigt ifølge Rasmus Damsgaard.

Rasmus Damsgaard mener, at det i praksis er umuligt at fange dopingsynderne, fordi:

  • Dopingkontrollen er ikke opsøgende nok mellem konkurrencerne - det er her og ikke under konkurrencerne, hvor dopingkontrollen tager prøver, at EPO-misbruget sættes i vejret, og hæmatokritværdien ryger over de 50. Under løbene har rytterne, ofte assisteret af læger, deres hæmatokrit så meget under kontrol, at de kun meget sjældent fanges i kontrollen.

  • Der er opfundet en ny slags EPO, DYNEPO, som ikke kan spores, og derfor af (u-)naturlige grunde foretrækkes. Den hidtil gængse EPO-

  • doping havde et andet antal sukkermolekyler end det naturligt forekommende og kunne derfor identificeres i en test. DYNEPO kan ikke skelnes fra det naturligt EPO.

Rasmus Damsgaard mener, at der fra et medicinsk synspunkt altid skal være mulighed for at få fat i en idrætsudøver og at tage en urin- eller blodprøve på vedkommende - uanset hvor i verden vedkommende befinder sig.

Rasmus Damsgaard foreslår, at cykelrytterne gør som skiløberne. Det internationale skiforbund har besluttet, at alle skiløbere, som deltager i internationale løb, skal screenes med en blodtest flere gange om året med efterfølgende målrettede test, hvis screeningen er utilstrækkelig.

Derved kan man indirekte på en række markører med stor sikkerhed konstatere, at en idrætsudøver har brugt EPO.

Rasmus Damsgaard understreger, at forslaget ikke ukritisk skal gælde alle idrætsgrene, men kun dem, de ganske få, hvor der er tradition for at løfte sine præstationer ad medicinens vej.

Den nyeste forskning, som blandt andre Rasmus Damsgaard selv er aktiv i, går ud på at udvikle metoder til at bestemme genprofilen hos idrætsudøverne. Misbrug af EPO fører til en ændret genprofil.

Ideen er at fremstille en chip, som kan bestemme genprofilen hos en given idrætsudøver ved hjælp af en simpel blodprøve.

Inden den chip er fremstillet og klar til brug, vil der ifølge Rasmus Damsgaard måske gå op til fem år.

Indtil da er der frit spil for EPO-misbrugerne, mener han.

Læs eventuelt mere om doping med EPO på www.doping.dk - heriblandt forskellige artikler forfattet af Rasmus Damsgaard.

Note

EPO (erytropoietin) er et hormon, som produceres naturligt i nyrerne. Det gives typisk til patienter med blodmangel, fordi det øger antallet af røde blodlegemer. Idrætsudøvere bruger stoffet, fordi det gør dem i stand til at arbejde hårdere. EPO øger risikoen for blodpropper, især når kroppen er i hvile.