Skip to main content

Frontløberen Frischknecht

Den lægefaglige direktør for Region Midtjyllands Præhospital, Erika Frischknect Christensen, bliver til januar Danmarks første professor i præhospital akut medicin ved Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital.

Erika Christensen, danmarks første professor i prehospital.
Erika Christensen, danmarks første professor i prehospital. (Foto: CARSTEN INGEMANN/DAS BÜRO)

Dorte R. Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com

2. jan. 2015
4 min.

Hvis ikke en tømrer fra Hjørring i 1950 var draget på valsen og i Schweitz havde forelsket sig i Dora, måtte Danmark have været en af pionererne inden for udviklingen af det præhospitale Danmark foruden. Men det gjorde han. Og to år senere blev Erika Frischknecht Christensen født i Hjørring.

I dag - 62 år senere - drager hun tilbage til der, hvor hun er opvokset. Det sker, når hun bliver Danmarks første professor i præhospital akut medicin på Aalborg Universitet. For Erika Friscknecht Christensen "kan godt lide at bygge op."

"Et akutmedicinsk professorat med fokus på det præhospitale er fremsynet. Det præhospitale område bliver centralt fremover, hvor der bliver færre senge samt flere ældre, kroniske og mulitisyge patienter, og hvor det bliver afgørende at gelejde patienterne det rette sted hen med det samme."

Som ung læge på Aarhus Kommunehospital tilbage i firserne oplevede hun, at lægen og en hjertestarter blev bragt ud til patienten, men at det var for sent at anvende den, når man endelig nåede frem. Det måtte kunne gøres bedre, tænkte hun. Og herefter fulgte en årelang interesse for og engagement i det præhospitale område såvel klinisk, videnskabeligt, organisatorisk og ledelsesmæssigt.

Faktaboks

Fakta

De seneste år har hun stået i frontlinien og orkestreret slagets gang i det daglige, når de 'flyvende senge' - lægebiler, akutbiler, ambulancer, mv. - skal disponeres til de daglige 430 patienter, der ringes om til AMK-vagtcentralen, et minuts gang fra hendes hjørnekontor i Præhospitalet på Olof Palmes Allé. Det er hende, der har stået på mål, når den nye akutte hospitalsstruktur har skullet forklares og forsvares på borgermøder og overfor pressen. Rollen som debattør bekommer hende vel, og hun kan godt lide at formulere sig "på almindeligt dansk, som almindelige mennesker kan forstå."

Hun blev ofte grinet ud, da hun i halvfemsene gjorde sig til talsmand for at også helikoptere skulle være en del af beredskabet. Nu er der tre lægehelikoptere, men hun opnåede ikke selv at komme til at praktisere i en af dem. De seneste ti år har hun været ude af stand til at bøje sit ene håndled, hvilket ærgrer hende, for det er udenfor det "beskyttede værksted", at hun har høstet sine største sejre.

"Mest savner jeg det privilegium det er at komme ud til patienter fra alle sociale lag på et tidspunkt i deres liv, hvor de er allermest udsatte og bidrage til, at der kommer ro på."

I Præhospitalet har hun opbygget en forskningsafdeling. Og i Aalborg skal hun opbygge en forskningsenhed fra bunden. I Nordjylland har den elektroniske præhospitale journal været i drift siden 2006 og udgør en "guldgrube" af oplysninger. Dét og den ensartede opbygning af det præhospitale i hele landet ser hun derfor frem til at udmønte i såvel landsdækkende som internationale studier.

Både som fagpolitisk aktiv yngre læge og som FASer har hun været flittig debattør Især i spørgsmål om uddannelse og etik: "Jeg har det skidt med, at man på tv filmer fra lægebiler og ambulancer - også selv om patienternes ansigter sløres. Det er uetisk, at de i deres tilstand overhovedet skal tage stilling til, om de vil filmes."

Erika Friscknecht Christensen bliver boende i Åbyhøj - hun "forbereder sig så godt i toget". Her kan hun også læse skønlitteratur som fx tyskeren Daniel Kehlmann. Og så vil hun trække både manden og de to voksne sønner med i Aalborgs nye musikhus for at høre noget klassisk, rock eller jazz, som vel også efterfølgende kan give anledning til en god diskussion.