Skip to main content

Gadens apotek

Journalist Anne Absalonsen, anne@uncial.dk

24. aug. 2007
3 min.

WHO anslår, at hver fjerde lægemiddel i udviklingslandene er forfalsket, globalt set er det hvert tiende. Ifølge en rapport fra IMPACT, WHO's task force mod lægemiddelforfalskning, er andelen langt højere i nogle lande. For eksempel er 70% af malariamedicin i Cambodja forfalsket. Markedet for forfalskede lægemidler anslås at udgøre globalt godt 35 milliarder dollars, og det vil ifølge det amerikanske Center for Medicines in the Public Interest, et tværfagligt forskningsnetværk, være mere end fordoblet i 2010.

Alt kan forfalskes - og bliver det - lige fra dyr livstilsmedicin til livsnødvendig aids-behandling. De må ikke forveksles med billig generisk medicin, der er fuldt lovlig og anerkendt som et væsentligt bidrag til for eksempel bekæmpelse af hiv i de fattigste, hårdest ramte lande. Generisk medicin forfalskes nemlig også.

I mange ulande er det helt almindeligt, at man køber medicin på markedet eller fra venner, oftest uden indpakning. I bedste fald er det harmløse blandinger af kalk og sukker, men i mange tilfælde indeholder forfalskningerne giftige stoffer.

Også handlede lægemidler kan være letale. For nylig døde 365 mennesker i Panama efter at have indtaget slimløsende hostemedicin, hvor glycerinen var erstattet med diethylenglykol. Ifølge NY Times har forgiftet sirup været årsag til mindst otte masseforgiftninger rundt om i verden de seneste to årtier. I tre af de fire seneste sager er stoffet kommet fra Kina, som sammen med Indien og De Forenede Arabiske Emirater er de største producenter af en lang række forfalskede lægemidler.

Læge Agnes Madaras, international sundhedsrådgiver i Dansk Røde Kors, har gennem 15 år arbejdet med sundhedsudvikling i blandt andet Asien, Afrika og de tidligere Østblok. Hun siger:

»Patienterne får nogle gange medicin uden aktive indholdsstoffer eller med en lavere dosis af det stof, de har behov for. Det medfører blandt andet en eksplosiv resistensudvikling, for eksempel når patienter i DOTS-behandling for TB, der består af fire forskellige stoffer i løbet af seks måneder, ikke får de aktive stoffer, eller der ikke harmoni i behandlingen. TB-patienterne smitter videre, og det er endnu sværere at få kontrol med epidemier, når patienterne er resistente. Behandlingen bliver både længere og dyrere og dermed en større belastning for sundhedssystemet«.

Handlen med forfalskninger kan stoppes

Ifølge direktør Kim Ginnerup fra Mission Pharma, der har specialiseret sig i at distribuere generisk medicin i udviklingslandene, skyldes problemet, at de fleste forfalskede lægemidler suser udenom de offentlige forsyningskæder:

»Ca. 90 procent af handlen ligger i det private marked, og det varierer utroligt meget fra land til land. I Mozambique for eksempel, findes der næsten ikke forfalskede lægemidler, fordi stort set al medicinforsyningen går gennem det offentlige system, mens der er flest forfalskede lægemidler i lande som Nigeria, hvor overvejende private grossister, apoteker og klinikker står for medicinforsyningen«, siger Kim Ginnerup.

Mission Pharma leverer næsten udelukkende til den offentlige sektor, og Kim Ginnerup har ikke oplevet, at Mission Pharmas produkter er blevet forfalsket. Til gengæld har han fundet sine produkter hos gadehandlerne og på markedet i nogle af de lande, Mission Pharma leverer til. Produkterne var blevet stjålet fra regeringslagre. Det er netop på markederne, at de lokale myndigheder effektivt kan og bør stoppe udbredelsen af forfalskede lægemidler, mener han:

»Det eneste rigtige er at stoppe alt gadesalg, for problemerne opstår på gaderne og på markedet. Har familien ikke lige en dollar, men kan få ,produktet` til halv pris på markedet, er det ofte udslagsgivende. Samtidig skal de lokale myndigheder gennem oplysning og information få patienterne til kun at handle gennem det organiserede system af offentlige apoteker og klinikker«, slutter Kim Ginnerup.

Tolv procent af alle lægemidler solgt i Rusland er forfalskninger:

www.nytimes.com

Sådan endte 46 tønder kinesisk diethylenglykol som glycerin i hostesaft i Panama:

www.nytimes.com (kræver gratis log in)

Ugeskriftet har tidligere beskæftiget sig med udbredelsen af MDR-TB på grund af blandt andet forfalskede lægemidler:

Absalonsen, A. Både godt og skidt. Ugeskr Læger 2007;169:1046