Skip to main content

General practitioners and somatising patients

> Akademiske afhandlinger Marianne Rosendal: Forf.s adresse: Forskningsenheden for Almen Medicin, Aarhus Universitet, Vennelyst Boulevard 6, DK-8000 Århus C. E-mail: m.rosendal@dadlnet.dk Forsvaret finder sted den 16. december, kl. 14.00, i Samfundsmedicinsk Auditorium, lokale 101, Aarhus Universitet, bygning 262, Bartholins Allé, Århus C. Bedømmere: Per Hjortdahl (Norge), docent Per Nettelbladt (Sverige) og Povl Munk-Jørgensen . Vejledere: Frede Olesen og Flemming Bro .

1. nov. 2005
2 min.

Ph.d.-afhandlingen er baseret på et studie udført i Vejle Amt i samarbejde med Kvalitetsudviklingsudvalget for almen praksis Q2 i Vejle, Forskningsenheden for Almen Medicin og Forskningsenheden for Funktionelle Lidelser i Århus.

Formålet med studiet var at udvikle et evidensbaseret uddannelsesprogram om udredning og behandling af funktionelle lidelser/somatisering samt at evaluere effekten af programmet i et randomiseret, kontrolleret studie i almen praksis.

Baggrunden for og indholdet af det nyudviklede efteruddannelsesprogram »The Extended Reattribution and Man-agement Model« er beskrevet i detaljer i afhandlingen.

Evalueringsstudiet blev gennemført i år 2000 i 27 lægepraksis, som blev randomiseret til efteruddannelses- og kontrolgruppe. Deltagende læger og 2.800 inkluderede patienter blev fulgt i et år ved brug af spørgeskemaer.

Undersøgelsen viste, at praktiserende lægers holdning til somatiserende patienter ændrede sig signifikant i den uddannede gruppe, mens den forblev uændret i kontrolgruppen. De uddannede læger følte mindre angst, vrede og usikkerhed og større fornøjelse ved at beskæftige sig med somatiserende patienter. Lægernes klassifikation af patienters hovedproblem som medicinsk forklarlig eller medicinsk uforklarlig var ligeledes signifikant forskellig i grupperne. Efteruddannede læger diagnosticerede dobbelt så mange patienter med medicinsk uforklarlig lidelse som kontrollægerne. I løbet af et års opfølgning fandtes ingen forskel i patienters selvvurderede helbred i de to grupper.

Efteruddannelsen har således effekt på praktiserende læger, mens effekten er usikker på patientniveau. Samtidig understreger undersøgelsen et stort behov for forskning og uddannelse i funktionelle lidelser.