Skip to main content

Gentest sladrer om prostatakræft-risiko

Klaus Larsen kll@dadl.dk

16. nov. 2012
2 min.

Gentest fortæller, om mænd behøver at bekymre sig for prostatakræft. Det kan mindske efterspørgslen efter den omstridte PSA-test.

Når man screener mænd for prostatakræft, gør man sig (groft sagt) skyldig i overdiagnostisering og medskyldig i overbehandling. Det er der efterhånden en vis konsensus om.

Så det må jo være endnu værre, når man tilbyder en gentest til raske mænd der har fået en PSA-test med normalt resultat, så man måske kan fortælle dem, at de tilhører de ti procent af alle mænd, der har en forhøjet risiko for at få denne kræftsygdom?

"Det kunne man godt tro", siger antropolog Pia Kirkegaard, Forskningsenheden for Almen Medicin i Aarhus.

Kan frasortere 90 pct. som lavrisiko

Foreløbig er det et pilotprojekt, og kun 40 mænd har indtil videre fået lavet gentesten. Som ventet var 10 procent i højrisikogruppen.

Pia Kirkegaard har talt med mændene i begge grupper. Og til hendes overraskelse var de glade, både de, der blev 'frikendt' og dem med høj risiko.

Samtidig ser det ud til, at gentesten kan frasortere de 90 procent, som normalrisiko-gruppen udgør, så de ikke senere screenes overflødigt med alt, hvad deraf følger.

- Men man risikerer dog at genere raske folk med en viden om, at de har en stor risiko for at få en alvorlig kræftsygdom, selv om de faktisk aldrig vil blive syge?

"Det lyder lidt banalt. Men dem jeg talte med var taknemmelige over informationen - også dem, der var i høj risiko. Det var overraskende, da vi havde regnet med, at de ville blive urolige over at tilhøre den ,højrisikable` gruppe", siger Pia Kirkegaard.

"Men de forstår godt, at det er et risiko-estimat - ikke en diagnose. Og de er glade for, at de nu har muligheden for at være inde under sundhedssystemets vinger. For de, der har en øget risiko, vil blive fulgt i henhold til retningslinjerne på området", siger Pia Kirkegaard og tilføjer:

»De mænd, jeg talte med i den normale risikogruppe, som måske ellers ville dukke op og blive PSA-testet for en sikkerheds skyld, sagde til gengæld, at de ikke ser nogen grund til at få flere PSA-tests, med mindre lægen anbefaler det. Og det er måske den bedste nyhed i det her«.

Pilottesten har omfattet 25 praksis i Region Midtjylland. I den store, randomiserede undersøgelse, der løber af stablen i denne måned, vil samtlige 419 praksis i regionen blive inviteret til at deltage.