Skip to main content

Get moving pattebarn

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

7. apr. 2009
3 min.

»Get moving pattebarn«, står der let provokerende på inspirationskataloget fra Sundhedsstyrelsen. Her er masser af ideer til bevægelse og idræt, og der er gode grund til at provokere lidt: Danske skoleelever bevæger sig generelt for lidt, en stor del af dem bliver kørt til skole, og mange sidder dagligt i timevis foran tv og computeren.

»Vi opfordrer til, at børn og unge under 18 år har fysisk aktivitet mindst 60 minutter om dagen af moderat intensitet, og vi har siden 2005 gennemført en landsdækkende kampagne for aktivitet for børn og unge. Kampagnen hedder GetMoving, og mange steder gennemføres aktiviteterne på skolerne med en lokal forankring, for eksempel i samarbejde med danske gymnastik- og idrætsforeninger mv. Interessen for at være med ser ud til at være stigende, i hvert fald havde vi flere tilmeldte skoler i 2008 end i 2007«, fortæller Tue Kristensen, der som projektleder i Sundhedsstyrelsen arbejder med kampagnen for mere fysisk aktivitet for børn og unge.

GetMoving kører også i 2009 med aktiviteter i uge 41, og selv om børn og unge skal have det sjovt, når de dyrker aktiviteter som led i kampagnen, og selv om materialet præsenteres med et stænk af humor, er baggrunden alvorlig nok. En undersøgelse om skoleelevers sundhed i 41 lande, udarbejdet af WHO (1), viser, at kun 18 procent af de 13-årige danske piger og 23 procent af drengene på samme alder udøver moderat til hård fysisk aktivitet en time om dagen. Undersøgelsen viser også, at to ud af tre ser mindst to timers tv på hverdage. Til gengæld ser det noget bedre ud med kostvanerne, hvor næsten halvdelen får frugt hver dag.

Skoleeksemplet fra Vejen

Vejen Kommune i Sydjylland er et eksempel på, hvordan det kan gøres. Her er alle 21 folkeskoler og to af friskolerne med i projekt Sundhedsaktiv Skole, der nu er blevet en permanent ordning. Det betyder blandt andet, at alle skolerne er med i GetMoving, og dertil kommer en vifte af andre aktiviteter:

»Sundhedsaktiv Skole er struktureret på den måde, at der på hver skole er en ressourcelærer på sundhedsområdet samt et sundhedsråd med deltagelse af ledelse, lærere, elever, forældre og sundhedsplejen. Dette sundhedsråd finder frem til, hvad man på netop denne skole vil arbejde med. Det kan være kost, det kan være aktiviteter, der skal sikre større trivsel, det kan være bevægelse. Nogle steder skal der ske noget med skolegården, andre steder vil man inddrage hallen til aktiviteter i frikvartererne osv. Der er en mangfoldighed af idéer, og fordi sundhedsrådet er bredt sammensat, er hele baglandet med. Jeg har så møder med ressourcelærerne i et netværk, hvor de kan udveksle ideer og erfaringer, så disse kan sprede sig mellem skolerne, og så man kan inspirere hinanden«, fortæller sundhedskonsulent Pia Due, Vejen Kommune.

Men det handler ikke kun om, hvordan eleverne kan bevæge sig mere, mobbe mindre og spise mere sundt. En vigtig del af projektet er undervisning i sundhed, og det klædes lærerne på til, ligesom der gennemføres kurser for ressourcelærere, fagkontaktlærere og klasselærere. Projektet har kørt i to år, og det er nu sat så meget i system, at det er blevet en del af hverdagen og den fremtidige politik i Vejen Kommune. Sundhed er jo ikke noget midlertidigt ...

Links:

Læs mere om kampagnen GetMoving på www.getmoving.dk, og læs mere om anbefalinger for fysisk aktivitet på www.60minutter.dk

Litteratur:

Referencer

  1. Health Behaviour in School-aged Children 2005/2006. WHO, 2008