Skip to main content

Gigantbesparelser skal sikre fremtidens sundhedsvæsen i Region Midtjylland

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

14. jan. 2011
4 min.



Det skal virkelig gøre ondt på patienter og personale i Region Midtjylland, før det kan gøre godt.

Det er devisen bag den eksorbitant store besparelse på 776 millioner kroner i 2011-2012, der sendte chokbølger gennem regionen i sidste uge.

Tidligere års mindre sparerunder er nu afløst af et markant hug, der skal ryste og forandre det midtjyske sundhedsvæsen, så regionen en gang for alle kan gøre sig klar til fremtidens nye hospitalsvæsen med supersygehuse og centraliserede behandlinger. Målet er, at regionen efter denne øvelse kan se frem til fire-fem år uden større sparerunder:

»Jeg kan ikke give garantier for, at det her ikke vil føre til sparerunder fremover. Men målet er arbejdsro. Vi har så store ubalancer i vores økonomi, at vi har måttet låne til vores drift. Af simple grunde kan det ikke fortsætte. Og vores løbende sparerunder har drænet organisationen for energi. Og virkelyst«, siger koncerndirektør i Region Midtjylland Bo Johansen og fortsætter:

»Vi er simpelthen nødt til at skaffe os råderum, så vores forsknings- og udviklingsmæssige aktivitet, som vi har så stor succes med, kan fortsætte. Det, håber vi, sker med den foreslåede plan 'Omstilling til fremtidens sundhedsvæsen'«.

Den dårlige økonomi skyldes ifølge regionsdirektøren dels øget efterspørgsel på sundhedsydelser, dels for lav tildeling af bloktilskud til regionen. Region Midtjylland har i årevis kørt med ubalance i budgettet på grund af striden om tildeling af bloktilskud, mens de ventede på en løsning. Men udsigten til ekstra 200 millioner kroner årligt »blev jo aflyst af regeringen«, som Bo Johansen siger.

Kernen i spareplanen er centralisering af specialer på færre enheder, færre senge og mere ambulant behandling, øget brug af ny teknologi, to hospitalsfusioner og administrative besparelser. Regionen har lagt akutplanen og forudsætningerne fra regeringens ekspertudvalg, det såkaldte Erik Juhl-udvalg, som udgangspunkt for sparerunden.

Lægeforeningen kalder besparelserne for »gigantbeløb, der vil berøre mange patienter og ansatte og skabe utryghed«. Men anerkender samtidig, at flere af de foreslåede ændringer bygger på akut- og specialeplanen:

»Der er ingen tvivl om, at en del er fagligt forankret. Problemet er, at der ikke er en tilstrækkelig stabil finansiering af sundhedsvæsenet, og at man derfor er ude i at skulle gennemføre så enorme besparelser«, siger formand for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, som understreger, at erfaringerne fra både Midtjylland og Hovedstaden viser, at der er stort behov for en uvildig faglig analyse af styrings- og finansieringsmekanismerne i sundhedsvæsenet.

Nye opgaver vil koste dyrt

De to Århushospitaler, Skejby og Århus Sygehus, får tilført mange nye patienter og opgaver - og fusioner. Eksempelvis nedlægges børneafdelingen i Randers. Urinvejskirurgi nedlægges i Randers og Horsens og flyttes til Skejby. Men det århusianske hospital får ikke de penge, det i dag koster at løse opgaven.

»Vi har en firkantet regneregel, der siger, at de, der modtager, kun får 25 procent af den udgift, der har været forbundet med at drive aktiviteten. Det er en kæmpe udfordring, og det kan ikke lade sig gøre«, siger koncerndirektør Bo Johansen

Ledelsen på Skejby har kalkuleret sig frem til, at hospitalet skal spare og effektivisere for næste 80 millioner kroner. Fordi de modtager nye opgaver.

»En ting er, at nogle hospitaler må afgive funktioner og spare på nogle afdelinger. Men det er mindst en lige så stor udfordring for de hospitaler og afdelinger, der modtager«, siger regionsdirektøren og fortsætter:

»Skejby er virkelig udsat for store udfordringer, ligesom i vest, hvor de skal modtage en lang række nye opgaver, så vi er klar til det nye hospital i Gødstrup«.

Spareplanen er udarbejdet af en samlet koncernledelse i Region Midtjylland og har netop været i høring. Nu begynder den politiske forhandling. Den 23. februar vedtager regionsrådet den endelige spareplan.

Fakta

Så meget skal der spares:

2011: 192 millioner kroner plus allerede vedtagne 321 millioner kroner.

2012: 455 millioner kroner.

Samlet set: 776 millioner kroner.

Tidsplan for midtjyske besparelser:

Mandag den 10. januar: Koncernledelsen i Region Midtjylland fremlægger en spareplan til 500 millioner kroner.

Mandag den 17. januar: høringsfrist.

Tirsdag den 25. januar: Regionsrådet holder budgetseminar og første politiske behandling af spareforslaget.

Mandag den 31. januar: budgetforligsdrøftelser.

Onsdag den 23. februar: Det endelige spareforslag vedtages af Regionsrådet.

Kilde: Region Midtjylland

Hele spareplanen kan ses på www.omstilling.rm.dk