Skip to main content

Globale milepæle 2007

Journalist, MSc. Morten Seifert, morten@uncial.dk

11. jan. 2008
5 min.

1. Fugleinfluenza - kan vi opdæmme en pandemi?

Det er ikke dødstallet på 200, der trækker overskrifter i verdenspressen, men frygten for en muteret fugleinfluenza, der kan smitte mellem mennesker. Vi holdt fortsat vejret gennem 2007 af frygt for denne åbenlyse trussel. Eksperter har flere gange advaret om, at klodens beredskab måske ikke er tilstrækkeligt til at klare en global pandemi.

2. Ebola og Marburg - frygten for det ukendte

Frygten for det ukendte gør sig tilsyneladende også gældende for de sjældne hæmoragiske sygdomme Ebola og Marburg. Tabet af menneskeliv kan tælles i hundreder, men dramatiske symptomer, ekstrem smitsomhed og måske en del myter sikrer store overskrifter. I DR Congo blev et Ebolaudbrud indkredset og standset, mens Uganda i året sloges mod udbrud af begge sygdomme.

New Scientist bragte i september en artikel om fund af Marburg i flagermus i en mine i Gabon. Det er første gang, sygdommen er fundet uden for primater. Fundet giver håb om en bedre forståelse af sygdommen i fremtiden.

3. Katastrofer - det kan altid gå endnu værre

Selv en mindre katastrofe får hurtigt omfattende konsekvenser, hvis ikke en lynhurtig nødhjælpsindsats etableres. Mangel på vand, mad eller medicin kan let koste flere menneskeliv end selve katastrofen. 2007 så ingen ny tsunami, men jordskælv i Peru, cyklon i Bangladesh og store flygtningestrømme fra Irak var nogle af de betydelige tragedier, hvor nødhjælpsberedskabet hjalp til, at det ikke gik endnu værre.

4. Mødredødelighed - slet ikke godt nok

Det er stadig alt for farligt at blive mor i fattige lande. Nye tal i 2007 viste, at den globale mødredødelighed mod forventning næsten ikke var faldet siden år 2000, hvor de seneste tal stammede fra. Der er langt til FN's 2015-mål nummer 5: at forebygge sygdom og reducere dødeligheden med trefjerdedele i forhold til 1990-niveauet. For at nå dette skulle det årlige fald mellem 1990 og 2007 have været på 5,5 procent, men det faktiske fald var på mindre end en procent om året.

I artiklen »FN slår alarm« i Ugeskriftet nummer 43 (Ugeskr Læger 2007;169: 3696-7) fortalte vi her på siderne, hvordan Sri Lanka har nået imponerende resultater på området. Det er altså ikke målet, der er urealistisk. Det er indsatsen, der er for ringe.

5. Gul feber - en sygdom vender tilbage

Gul feber er ved hjælp af vaccine blevet udryddet i store dele af verden. Men de seneste 20 år har sygdommen taget revanche i Afrika og Latinamerika. 200.000 smittes hvert år - heraf dør omkring 30.000. Det er unødvendigt, for vaccinen er både billig og beskytter effektivt. WHO og the Global Alliance for Vaccine and Immunization, GAVI, lancerede derfor i 2007 vaccineprogrammet Yellow Fever Initiative. Programmet fokuserer på de 12 hårdest ramte lande i verden, alle 12 i Vestafrika.

6. Nye sundhedsregulativer med globalt fokus

I juni 2007 trådte WHO's nye sundhedsregulativ, International Health Regulations, (IHR 2005), i kraft. IHR 2005 skal reducere risikoen for globale pandemier i en stadigt tættere befolket verden. Det tidligere regulativ fra 1969 var blevet forældet. Det manglede blandt andet »nye« infektionssygdomme, som for eksempel Ebola.

IHR 2005 giver blandt andet klare retningslinjer for, hvordan sygdomsudbrud indrapporteres til WHO, så de globale responssystemer kan indkredse og opdæmme sygdommene, før flyrejser og samhandel har spredt dem over hele kloden.

Inspireret af det nye regulativ fortalte vi i Ugeskriftet nummer 37 (Ugeskr Læger 2007;169:3142-3) om den skrøbelige kommunikationskæde, særligt i de fattige lande, der øger risikoen for ukontrollerede pandemier. Genlæs også artiklen »Hadj-Tju« i nummer 5 (Ugeskr Læger 2007;169:440-1) om pilgrimsfærd og risikoen for smittespredning fra Mekka.

7. Polio - slutspurt i kampen

Kun fire lande kæmper fortsat mod polio: Indien, Pakistan, Nigeria og Afghanistan. Men meget tyder på, at slutspurten er gået ind for en endelig udryddelse af sygdommen. Pakistan og Afghanistan vaccinerede 40 millioner børn over bare fem dage i et af årets største fremstød mod sygdommen, som i dag blot rammer 2.000 mennesker om året, i forhold til 350.000 i 1988. Lykkes det at udrydde den helt, vil polio være den anden sygdom, som mennesket helt har fjernet fra jordens overflade. Kopper blev officielt erklæret udryddet i 1979.

8. Tuberkulose - bedre statistik

I marts viste en WHO rapport, at den globale prævalens af tuberkulose er fladet ud. Resistente tuberkulosetyper og sygdommens nære slægtskab med hiv/aids udgør dog vigtige hindringer for at komme videre i kampen.

I artiklerne »På vej mod en ny vaccine« og »Både godt og skidt« i Ugeskriftet nummer 11 (Ugeskr Læger 2007;169:1045-6) skrev vi her på siderne om nogle af udfordringerne i kampen mod tuberkulose.

9. Mæslinger - stort fald

Blandt de rigtig gode nyheder i 2007 var et markant fald i det globale tal for mæslingedødsfald. Studier af statistikken fra 2000 til 2006 viste et globalt fald på 68 procent. For Afrika var faldet på sensationelle 91 procent.

10. Hiv/aids - måske lys for enden af tunnelen

I november offentliggjorde WHO Nye og mere præcise tal for hiv/aids. Andelen af mennesker, der globalt lever med sygdommen, prævalensen, er fladet ud, og den globale infektionsrate, incidensen, falder. Endelig en god nyhed i det kølvand af elendighed, sygdommen har trukket efter sig, siden hiv/aids første gang blev rapporteret blandt fem homoseksuelle i Los Angeles i 1981 for derefter at udvikle sig til en af de største katastrofer i menneskehedens historie.

I Ugeskriftet nummer 49 bragte vi artiklen »Østeuropa er en tikkende aids-bombe« (Ugeskr Læger 2007;169:4297-8), og i nummer 39 skrev vi om hiv/aids i Sydafrika (Ugeskr Læger 2007;169:3321-2).

Ovenstående er inspireret af WHO's: a review of notable public health issues 2007. Læs mere på www.who.int og genlæs også de nævnte relevante artikler i Ugeskriftet.