Skip to main content

Gør det let at forske

Formand for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen

2. apr. 2012
3 min.

Det er for svært at få læger til at engagere sig i klinisk forskning, lyder kritikken fra industrien. På det seneste har virksomhedsledere udtrykt bekymring for, at Danmark er på vej til at miste sin position som et land, der trods sin ringe størrelse står stærkt inden for forskning i lægemidler.

Det ville være trist. Et sundhedsvæsen i udvikling baserer sig på forskning. Derfor er det en god ide, at Danske Regioner nu kommer med en række forslag, der skal sikre, at det bliver nemmere at udføre kliniske forsøg.

Rapporten »En indgang for industrien til kliniske forsøg i Danmark« foreslår, at hver region udpeger en koordinator, så industrien får én indgang til sygehusverdenen. Koordinatorerne skal lette den administrative byrde, sikre, at sygehusene er klar til opgaven, og samarbejde på tværs om fælles løsninger. Det er sund fornuft. I det hele taget er Lægeforeningen rørende enig med rapportens afsendere om, at der må ses med kritiske øjne på omstændelige ansøgningsprocedurer - med respekt for patientsikkerheden, naturligvis.

Det er også sympatisk, at udspillet har øje for, at der kan være meget arbejde forbundet med at deltage i kliniske afprøvninger, som ikke er egentlig forskning. Det er positivt at opleve forståelse for, at der skal ansættes kvalificeret personale til at bistå med netop den del af opgaven, og at rapporten understreger nødvendigheden af ledelsesmæssig opbakning. Lægeforeningen vil også pege på behovet for tidssvarende it-løsninger, så læger og andre ikke skal bruge tiden på at taste.

Udspillet fra regionerne omtaler, at der i offentligheden er stærkt fokus på lægers samarbejde med industrien, at læger har følt sig mistænkeliggjort, og at det nedsætter deres lyst til at deltage i industriel forskning. Det understreger blot behovet for, at der opstilles helt klare linjer for, hvordan samarbejdet skal foregå. Derfor er det vigtigt, at den arbejdsgruppe, som Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har nedsat til at analysere lægers samarbejde med industrien, når frem til klare regler og større åbenhed, som kan bidrage til at afmystificere et nødvendigt samarbejde.

Regionerne har rådført sig med Lægemiddelindustriforeningen, Medicoindustrien, Dansk Erhverv og Dansk Industri. Det stikker i øjnene, at ingen lægelige organisationer er inviteret med i arbejdet bag rapporten. Læger er dog den drivende faggruppe i de fleste sundhedsfaglige forskningsprojekter. Det ville også have luget ud i uheldige udmeldinger om, hvordan forskernetværk med fremtrædende læger på deres felt - såkaldte key opinion leaders - er særligt attraktive for industrien. Formålet med at etablere netværk af forskere må være at øge kvaliteten, ikke at agere udstillingsvindue, hvor industrien kan hente forskere med de rigtige referencer.

Det er klart, at industrien har et klart fokus på de produkter, som den lever af at sælge. Derfor er det vigtigt, at regionerne ikke kun forlover sig med den kommercielle del af forskningen, men også gør sit for at fremme den uafhængige forskning, som ikke har så mange ambassadører.

For Lægeforeningen er det vigtigt, at Danmark har en stærk sundhedsfaglig forskning. Der er behov for både den industrifinansierede og for den uafhængige og offentligt finansierede forskning. Vi vil gerne bidrage til at styrke betingelserne for begge typer, og derfor vil vi opfordre regioner og industrien til at inddrage Lægeforeningen og Lægevidenskabelige Selskaber i et tættere samarbejde med det for øje.