Skip to main content

Grønland – sommer i midnatsolens skær

Oplev alle højdepunkterne i det smukke Vestgrønland: Indlandsisen, bygdebesøg, isfjelde i midnatssol og mødet med den fantastiske natur samt hospitalsbesøg i Ilulissat

19. jan. 2015
10 min.

Oplev en sommer i midnatssolens skær! Grønland er ikke kun kolde vintre, barsk natur og rå fjelde – om sommeren er her både varmende solstråler og en midnatssol, der lyser sommernatten op. Og landskabet ændrer sig til et friskt pust af farver, når fjelde og sletter iklædes en frodig sommerdragt af lyng, mos og blomster. Grønland byder på de helt store naturoplevelser, når vi sætter kurs mod den mægtige indlandsis, der dækker over 80 procent af landet, og sejler ud i den UNESCO-fredede Isfjord for at opleve de majestætiske isfjelde i midnatssolen. I Ilulissat skal vi blandt andet besøge det lokale hospital, hvor vi får et foredrag om de særlige arktiske udfordringer, blandt andet overlevelse i kulden og forebyggelse og behandling af kuldeskader. Grønland er også mødet med en helt unik befolkning, og vi skal opleve deres gæstfrihed og smage på den fantastiske mad, når vi bliver inviteret på middag i et privat grønlandsk hjem i den lille bygd Ilimanaq. Oplevelserne venter lagt mod nord!

Pris: kr. 18.998,- pr. person

Enkeltværelsestillæg: kr. 2.998,-

Dagsprogram

Dag 1 Fly København – Kangerlussuaq. Velkomst og sightseeing

Dag 2 Udflugt til indlandsisen og tid på egen hånd

Dag 3 Fly Kangerlussuaq – Ilulissat. Informationsmøde og byvandring

Dag 4 Vandretur til Sermermiutsletten og sejltur til bygden Ilimanaq

Dag 5 Dagssejltur til den kælvende Eqi-gletsjer inkl. frokost

Dag 6 Foredrag om den grønlandske slædehund og sejlads i midnatssolen til den UNESCO-fredede Isfjord

Dag 7 Hospitalsbesøg, tid til de sidste oplevelser og grønlandsk buffet om aftenen

Dag 8 Fly Ilulissat – Kangerlussuaq – København

Prisen inkluderer

• Dansk rejseleder

• Fly København – Kangerlussuaq t/r

• Fly Kangerlussuaq – Ilulissat med Air Greenland t/r

• Sightseeingtur med bus i Kangerlussuaq og omegn

• Indgang til Kangerlussuaq museum

• Udflugt til indlandsisen i Kangerlussuaq

• Byrundtur i Ilulissat

• Indgang til Knud Rasmussens fødehjem og kunstmuseet

• Vandretur til Sermermiutsletten

• Dagssejltur til den kælvende Eqi-gletsjer inkl. frokost

• Sejltur til bygden Ilimanaq inkl. middag

• Foredrag om den grønlandske slædehund

• Sejlads i midnatssolen til den UNESCO-fredede Isfjord

• Informationsmøde i Kangerlussuaq og Ilulissat

• Al nødvendig lokal transport

• 2 nætter på vandrehjemmet Old Camp i delt dobbeltværelse

• 5 nætter på Hotel Hvide Falk i Ilulissat i delt dobbeltværelse

• Morgenmad dagligt

• Middag i roklubben i Kangerlussuaq

• Grønlandsk buffet på Hvide Falk i Ilulissat

• Skatter og afgifter

Dag 1

København – Kangerlussuaq. Velkomst og sightseeing

Vi flyver fra Københavns lufthavn om formiddagen med kursen sat mod den største af Grønlands to internationale lufthavne, Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord). Det er ikke en by som sådan, faktisk har Kangerlussuaq først fået bygdestatus i 2001 og hører nu under Qeqqata storkommune. Der bor permanent 4-500 mennesker i Kangerlussuaq, hvoraf de fleste er tilknyttet lufthavnen. Her er et glimrende supermarked, et posthus, en restaurant (på hotellet) samt et par cafeterier. Lufthavnen blev anlagt af amerikanerne under anden verdenskrig. Med navnet Bluie West Eight etableredes i 1941-42 en stor flybase for enden af den over 170 kilometer lange Søndre Strømfjord. Flybasen var strategisk vigtig, både under anden verdenskrig og den kolde krig. Da her var flest, var her stationeret over 1.400 mand. Med den øgede teknologiske udvikling mistede basen imidlertid sin militære betydning, og i 1992 forlod amerikanerne stedet og overlod faciliteterne og bygninger til Grønlands hjemmestyre. Længe før europæerne kom til Kangerlussuaq, var området et yndet opholdssted for inuitterne. Her var gode jagtforhold, og der er udgravet sommerbopladser helt tilbage fra Saqqaq-kulturen for 4.000 år siden. Efter ankomsten tager vi til Old Camp, der ligger 2 km fra lufthavnen. Efter indcheckning nyder vi en kop kaffe, og rejselederen fortæller om byen. Om eftermiddagen begiver vi os ud på en rundtur i Kangerlussuaq, hvor vi ser både den ”danske” og den ”amerikanske” side af byen samt besøger museet og får dannet os et overordnet indtryk af området.

Dag 2

Udflugt til indlandsisen og tid på egen hånd

I dag skal vi på en spændende tur til den mægtige indlandsis. Ruten følger den lange Sandflugtsdal med den lige så lange smeltevandselv, der inde fra indlandsisen bruser af sted med sit grumsede, til tider mælkehvide vand. Først passerer vi Kangerlussuaqs interimistiske golfbane, siden den cirka 400 meter høje kegleformede klippe Sukkertoppen. Vi bevæger os videre mellem de hele tiden vekslende, fantastisk smukke landskaber af søer, frodig fjeldhede og tæt pilekrat, der indimellem afløses af store strækninger med golde sandklitter og fjelde uden nogen form for vegetation. Det er efter grønlandsk målestok et mildt landskab. Her er en rig flora, og højden på de store, afrundede fjelde overstiger ikke 700 meter. Trods et tørt klima er her talrige søer, da vandet på grund af permafrosten ikke trækker ned i undergrunden. Samtidigt betyder det tørre klima og den store fordampning, at enkelte søer i lighed med ørkensøer er blevet saltholdige. Et par kilometer fra indlandsisens yderste bastion, Russelgletsjeren, drejer vi op i terrænet og fortsætter til Punkt 660 i et af de smukkeste islandskaber i Grønland, med indlandsisen tronende i baggrunden og række efter række af gletsjerudløbere mod nord og syd. Til sidst parkerer vi køretøjet ved indlandsisens rand og går ind på selve isen, der hvælver sig indover som en uendelig flade mod Grønlands midte. Det er en stor og særegen oplevelse at bevæge sig på denne næsten levende organisme og mærke den massive kulde fra den mægtige is. Is-arealet svarer til mere end 40 gange Danmarks størrelse. Med en tykkelse på over tre kilometer presser isen sig ud mod havet, hvor den kan ses mange steder ved Grønlands kyster. Efter cirka 15 minutter går vi tilbage til bussen og kører gennem tundralandskabet tilbage mod Kangerlussuaq. Turen tager ca. 5 timer, og når vi er tilbage igen fra den spændende tur ud i den grønlandske natur, har du resten af dagen fri til at gå på egne eventyr.

Dag 3

Fly Kangerlussuaq – Ilulissat. Informationsmøde og byvandring

I dag fortsætter vi vores dejlige Grønlands-eventyr og skifter Kangerlussuaq ud med Ilulissat (Jakobshavn), når vi flyver videre nordpå for at tilbringe de næste 5 dage i en af Grønlands smukkest beliggende byer. Efter ankomsten til Ilulissat bliver vi indlogeret på vores hotel i centrum af Ilulissat med skøn udsigt til Diskobugten. Rejselederen holder et lille introduktionsmøde om byen og de forskellige udflugter og oplevelser, der venter de næste par dage. Det var i Ilulissat, at polarforskeren Knud Rasmussen blev født, såvel som hans gode ven, den eminente hundekusk Jørgen Brønlund, der omkom under Danmarksekspeditionen for lidt over hundrede år siden. I de mere end 250 år, som er gået siden Ilulissats grundlæggelse, er byen vokset støt og er i dag Grønlands tredjestørste med mere end 4.500 indbyggere. De fleste af byens beboere lever af fiskeri eller af fiskeindustrien. Det er en meget levende og hyggelig by med et udbud af kulturelle attraktioner, som f.eks. Knud Rasmussens fødehjem og kunstmuseet, der har en samling af Emanuel A. Petersens malerier. Om eftermiddagen tager vi sammen ud på en kulturhistorisk byvandring, hvor vi får en dybere forståelse af den grønlandske kultur, byens historie og det moderne liv, der leves her 300 kilometer nord for polarcirklen. Undervejs besøger vi ”brættet”, hvor dagens fangst af fisk og vildt sælges, vi besøger fiskerne på havnen og passerer Knud Rasmussens fødehjem og den gamle trækirke Zionskirken.

I Ilulissat kan du, ud over de udflugter, der er inkluderet i rejsens pris, vælge mellem to tilkøbsudflugter: en helikoptertur hen over Isfjorden eller en spændende hvalsafari. Vi skal dog understrege, at udflugterne er afhængige af vejrforholdene og et minimum antal deltagere. Rejselederen informerer yderligere og hjælper gerne med at bestille.

(Priserne pr. person var i 2014 kr. 1.495,- for helikopterturen og kr. 995,- for hvalsafarien. Udflugterne bestilles og betales i Ilulissat hos vores lokale samarbejdspartner.)

Dag 4

Vandretur til Sermermiutsletten og sejltur til bygden Ilimanaq

I dag bruger vi formiddagen på en lidt længere gåtur til Sermermiutsletten cirka to kilometer syd for Ilulissat. Sermermiut betyder ”folket ved bræen”, og stedet har været beboet helt tilbage fra cirka år 1400 f.Kr. med undtagelse af enkelte perioder frem til år 1737. Bopladsen fremstår i dag som en række græsbevoksede, firkantede “kratere”, som er fundamenterne til husene, man boede i. Hør historien om grønlændernes liv og skikke før europæernes ankomst, se ruiner, køkkenmødding, og mærk permafrosten med dine egne hænder. Fra dalen går vi op på et klippefremspring og betragter den henrivende udsigt over Isfjordens mægtige istinder. Det er et stort øjeblik at skue ud over ismasserne, der er fødestedet for de fleste af Diskobugtens mange isbjerge.For at beskytte den skrøbelige, arktiske natur, er der lavet en gangsti af brædder hele vejen ned til Isfjorden.

Senere på eftermiddagen sejler vi ud til den lille bygd Ilimanaq, der ligger naturskønt cirka 15 kilometer syd for Isfjorden. Der bor cirka 90 indbyggere. Ilimanaq er en af Grønlands ældste bygder grundlagt i starten af 1740’erne, og hed tidligere Claushavn. Op gennem tiden har bygden fungeret som hvalfangerstation først for de hollandske hvalfangere, og blev også brugt som missionsstation. I 1800-tallet fik bygden sin officielle status som bygd med hovederhverv primært baseret på fangst og fiskeri, og i nyere tid nu også turisme grundet sin naturskønne beliggenhed. Vi begynder med en lille omvisning i bygden, hvor vi blandt andet ser nogle af de ældre huse. Når det bliver tid til middag, bydes vi indenfor hos en privat grønlandsk familie, der trakterer på bedste vis. Alt efter fangsten vil det som regel være ørred, sælkød, laks eller hvalkød, vi bydes på – oftest serveret som suppe. Derefter kaffe, te og kage imens vi hører lidt mere om livet der leves og bygdens historie illustreret ved hjælp af billeder. Efter en særdeles hyggelig middag vender vi tilbage til Ilulissat.

Dag 5

Dagssejltur til den kælvende Eqi-gletsjer

I dag skal vi ud og opleve endnu et af de helt store grønlandske naturmæssige højdepunkter, nemlig den storslået smukke Eqi-gletsjer, der løber ud i fjorden 70 kilometer nord for Ilulissat. Her får vi mulighed for at opleve bræen kælve store stykker af is og høre de enorme brag, isen skaber, når den vrister sig fra bræen og tungt lander i vandet. De gamle ekspeditionsfolk havde deres base her, blandt andet den franske etnolog og polarforsker Paul-Émile Victor, der byggede et overvintringshus, som han benyttede i forbindelse med sine ture ind på indlandsisen i perioden 1948-1953.Undervejs fortæller rejselederen om de forskellige steder og landskaber, vi sejler forbi. Måske er vi heldige og ser hvaler og sæler undervejs på turen? Frokost er inkluderet, og der serveres også kaffe, te og et stykke kage.

Dag 6

Foredrag om den grønlandske slædehund og sejlads i midnatssolen til den UNESCO-fredede Isfjord

Om formiddagen er der en introduktion til den grønlandske slædehund og hundeslædekørsel generelt. Den grønlandske slædehund kan opleves fra Sisimiut og nordpå – skillelinjen for, hvor man må holde slædehund er polarcirklen, der går fra lige under Sisimiut. Slædehunden er ikke et kæledyr, men et arbejdsdyr og er et vigtigt redskab for fangere. Hunden er perfekt bygget til grønlandske forhold og kan tåle hård kulde, udholde sult i længere tid og er intelligent. Vi hører om den grønlandske hundeslæde og ser, hvad en slædekusk har med på en vintertur, samt hvordan hundene spændes for slæden. Dem, der tør, kan prøve at svinge den lange hundeslædepisk – som ikke bruges til at ramme hundene, men som signal, sammen med udråb fra kusken om ligeud, venstre og højre.

Om aftenen tager vi ned til havnen for at tage ud på en bådudflugt til den UNESCO-fredede Isfjord, der varer cirka 2 ½ time. Her oplever vi det fantastiske isscenarie på nært hold, der er skabt af Kangia-bræen, der producerer 20 millioner tons is i døgnet! Vi kommer helt tæt på isfjeldene og fornemmer virkelig deres storhed – en god mulighed for at få nogle flotte fotos med hjem. Sejlturen ved højlys nat er bestemt en oplevelse ud over det sædvanlige. Husk varmt tøj!

Dag 7

Hospitalsbesøg, tid til de sidste oplevelser og grønlandsk buffet om aftenen

I dag skal vi besøge det lokale hospital, hvor vi får en omvisning og et foredrag om det medicinske arbejde i Vestgrønland, blandt andet overlevelse i kulden og forebyggelse og behandling af kuldeskader.

Resten af dagen kan bruges på egne eventyr i Ilulissat eller det omkringliggende område. Byen har en hovedgade med en mængde gode butikker, hvor det muligt at købe et par dejlige luffer til den danske vinter eller et bredt udvalg af traditionelle grønlandske smykker, lavet af alt fra hvalrostand til moskushorn. Det er også en interessant oplevelse at gå på opdagelse i det lokale supermarked og se, hvad frysedisken har at byde på af frossen vågehval og tørret fisk.

Om aftenen serverer vores hotel en fantastisk grønlandsk buffet med alt, hvad landet kan tilbyde af lækre specialiteter: rejer, fisk, hjemmerøget moskus og rensdyr, mattak, kammuslinger, stegt moskus og rensdyr, kage og meget, meget mere.

Dag 8

Ilulissat – København. Hjemrejse

Efter en tidlig morgenmad er der transport til lufthavnen og hjemrejse via Kangerlussuaq. Farvel til fantastiske Grønland for denne gang – og måske på gensyn?