Skip to main content

Gruppekonsultationer: »Det er sjovt at prøve noget nyt, skævt og anderledes«

To læger fortalte om deres erfaringer med gruppekonsultationer for henholdsvis patienter med diabetes og med svær overvægt.

cover
Berit Lassen, Katherine Towers og Rasmus Dahl-Larsen fortalte kursisterne om deres respektive erfaringer med gruppekonsultationer. Der er noget mere erfaring i England, hvor Katherine Towers er praktiserende læge. Endnu er evidensen sparsom, men casestudies viser gode resultater, og flere studier er på vej, fortalte hun. Foto: Claus Boesen

Af Bodil Jessen

14. nov. 2024
2 min.

Peter er 32 år gammel, ufaglært og arbejdsløs; han bor hjemme hos mor. 

Hba1c er 104, vægten 121 kg.

»Mor bliver ked af det, hvis jeg ikke spiser op«, har han fortalt de andre patienter i gruppen for patienter med diabetes. 

Peter er patient i Berit Lassens praksis, Lægecenter Korsør, og en af de 18 patienter, der deltager i lægeklinikkens to grupper for patienter med diabetes. 

Gruppekonsultationer er i sin absolut spæde vorden i Danmark, men konsultationsformen rummer væsentlige fordele for både personale og patienter. Det er Berit Lassens erfaring efter fire år med grupperne. En erfaring, som hun delte med læger og erfarent personale på kurset: »Gruppekonsultationer – en ny metode til kronikeromsorg« for læger og erfarent personale.

»For os giver det rigtig god lægefaglig mening; vi vil gerne give mest til dem med mest behov, og samtidig er det sjovt at prøve noget nyt, skævt og anderledes«.

Men det er ikke bare sjovt. Selv om patienterne stadig går til deres faste individuelle kontroller, kan Berit Lassen sort på hvidt se, at deres behov for andre konsultationer er faldet markant.

Og patienterne? De er blevet glade for gruppekonsultationerne.

»De hjælper hinanden utroligt meget – på en noget mere direkte måde, end vi gør. Da Peter f.eks. fortalte om sit forhold til mors mad, sagde én af de andre: »Det bliver ikke bedre, før du flytter hjemmefra!«, fortæller Berit Lassen.

Det gjorde han så.

Peer-støtte

Erfaringen er, at patienterne er meget åbne over for hinanden og gerne deler data og erfaringer. 

Sådan lyder det fra Rasmus Dahl-Larsen, der skriver ph.d. om gruppekonsultationer og har erfaring med gruppekonsultationer for ca. 100 Wegovy-brugere med svær overvægt fra sin tidligere praksis i Odense. 

Han har efterfølgende gennemført et kvalitativt forskningsprojekt i klinikken, der viser, at størstedelen af patienterne har været glade for grupperne, mens en lille gruppe ikke brød sig om det. 

»Det er på linje med internationale forskningsresultater, der viser, at 90% er glade for konsultationsformen«, siger Rasmus Dahl-Larsen.

Det er især peer-støtten, som patienterne sætter pris på, ligesom de oplever, at de har fået mere tid – også selv om der ikke er mere tid til den enkelte, end de sædvanlige 15 minutter.