Skip to main content

Hamlet i nyt perspektiv

Teaterforestillingen »Gertrud svarer igen« er instruktør Liv Helms fortolkning af Shakespeares Hamlet. Hun fortæller historien ud fra dronning Gertruds vinkel, og giver sit bud på, hvordan hun oplever familiens sammenbrud.
Foto: Christian Friedländer
Foto: Christian Friedländer

Karin Garde, speciallæge i psykiatri. Interessekonflikter: ingen

28. sep. 2022
3 min.

Anmeldelse af forestillingen »Gertrud svarer igen«, Hamlet i et nyt perspektiv, opført på Husets Teater, Halmtorvet, meget frit efter William Shakespeare, instrueret af Liv Helm. Spilles tirsdag til lørdag frem til den 15.10.2022.

Faktaboks

Fakta

Når Shakespeares dramaer spilles/ nyindspilles igen og igen igennem 400 år er forklaringen nok, at der stilles spørgsmål, som ikke lader sig forklare og ægger nysgerrigheden hos omgivelserne.

Inspirationen til stykket bygger på den canadiske forfatter Margaret Atwood, som i 1993 skrev »Gertrude talks back« hvor dronning Gertrud svarer igen på sin søn Hamlets anklager.

I instruktøren Liv Helms udgave indgår dagbogsnotater fra skuespilleren Christine Albeck Børge, som hjælper hende til at forme figuren Gertrud. I et langdigt i programmet af Nazila Kivi, som er tekstkonsulent, som hun kalder »Eva svarer igen«, fortæller hun om Adams første og ligeværdige fælle Lilith, som har meget at sige om sin rolle i verden, men som er forsvundet ud af fortællingen om Paradis.

Foto: Christian Friedländer

Liv Helm anfører, at 4% af replikkerne i Hamlet siges af Gertrud og Ofelia – med den moderation, at kvinder på Shakespeares tid ikke tillodes at være på scenen, hvorfor replikkerne sagdes af drenge med lyse stemmer.

Scenen er helt fyldt af Kronborgs mure med en niche til dronning Gertrud og en til Hamlet, spillet af Patrick Baurichter. Hun sidder passivt i sit dronningekostume. Hamlet kommer ind i sit sorte prinsekostume og beretter om handlingen i dramaet Hamlet og udsagnet: Svaghed, dit navn er kvinde.

Det lader Gertrud ikke gå upåagtet hen. Hun skælder Hamlet ud for hans svaghed og laden stå til. Hun fortæller en ganske anden historie om Hamlets far, den afdøde konge, som Hamlet idylliserer, og hun antyder, at det var af erotisk motiv, at hun ægtede kongens broder kort efter kongens død. Hamlet bliver meget ophidset herover, mener, at kongens seng stadig var varm (i så fald i knap to måneder) og giver Gertrud skylden for kongens død og for meget andet, mens hun fremhæver sin endeløse usynlighed og stadige skyld. De hidser sig vildt op, flår tøjet af, men ender med forsonende ord.

Måske skal vi lære, at man får en ganske anden historie, når man hører begge parter?

Vi ender i paradiset, hvor de to mødes i den skønneste have. Men er det ikke incest?

The rest is silence. Ikke mindst for Lilith.

Måske skal vi lære, at man får en ganske anden historie, når man hører begge parter. Kunne det være et incitament for læger, der hver dag opklarer sygehistorier og med god grund er i vildrede, til at se forestillingen? Især hvis de kan tåle at være i vildrede. For man går ikke upåvirket ud af salen.

Læs flere anmeldelser her.