Skip to main content

»Han kan ikke lukke sine øjne …«

Maria Christiansen Voss Kyhn er overlæge og leder af klinik for hornhindesygdomme på Rigshospitalets Afdeling for Øjensygdomme i Glostrup. Og specialist i transplantation af hornhinder.
Foto: Claus Boesen
Foto: Claus Boesen

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

12. jul. 2022
4 min

6.00: Mens jeg står op, sover mine to store børn videre. På vej til arbejde runder jeg den bedste kaffebar på Islands Brygge. En kollega kommer med metro og får et lift, da hendes bil er i stykker, og vi er på Glostrup Hospital omkring 7.30. Jeg kan godt lide at have tid før morgenkonferencen, så jeg kan læse mails igennem, håndtere evt. sygdom og se, om der er kommet eller vil komme akutte indlæggelser, der kræver en hornhindespecialist.

8.00: Morgenkonference. Vi er over 100 læger, så det foregår i et auditorium. Vagtrapporten aflægges med en PowerPoint-præsentation, og bagefter har en kollega fem minutter til et kort oplæg. Da jeg også står for implementering af Sundhedsplatformen herude, gør jeg opmærksom på, at der har været en opdatering i nat.

8.45: På operationsstuen skal jeg starte med at lave to ens typer hornhindetransplantationer. Den første patient er en 57-årig mand. Jeg har tidligere opereret hans andet øje for det samme. Han er kommet til at se rigtig godt på det øje, så nu skal han også opereres på det modsatte øje. Han har en endoteldystrofi, som er den hyppigste årsag til transplantation: Bagsiden af hornhinden fungerer ikke ordentligt. Her skal nogle små pumpeceller pumpe vand ud af hornhinden, og når de ikke fungerer, bliver hornhinden tyk og uklar, og så ser man dårligt. Så kan man skifte vævet ud med vævet fra en afdød donor. Operationen er i lokalbedøvelse og tager et kvarter. Om et par timer kan patienten gå hjem.

10.00: Efter to transplantationer skal jeg operere en ældre mand for grå stær på det ene øje. Jeg har tidligere opereret ham på det andet. Hvis vi kan, opererer vi begge øjne, men på nogle, som f.eks. patienten her, der også fejler noget på hornhinden, laver vi ét øje ad gangen, da der kan gå nogen tid, før synet bliver godt. Det er en hurtig operation i lokalbedøvelse. Den tager seks minutter, og han kan gå hjem med det samme.

11.00: Den næste patient har taget fejl af datoen og er blevet noget forsinket. Hun skal have fjernet nogle tråde fra en hornhindetransplantation, som vi lavede for halvandet år siden. Ved en fuldtykkelseshornhindetransplantation med alle hornhindens lag syr man med en meget tynd tråd, der skal sidde i lang tid, indtil såret mellem donorhornhinden og modtager er helet. Såret springer op – hvad der nogle gange sker. Så jeg er nødt til at sætte to nye tråde, da jeg har fjernet dem alle sammen.

12.30: Efter en kort pause og frokost – som jeg springer over for at få ordnet nogle administrative ting – skal jeg operere en patient i fuld bedøvelse. Patienten kan ikke medvirke til operationen i lokalbedøvelse pga. svære følger efter en hjerneblødning. Hans udfordring er, at han ikke kan lukke sine øjne selv og derfor har store problemer med sine hornhinder. På den ene er der et sår, som jeg må sy en fosterhinde på. Den indeholder næringsstoffer, som hjælper godt ved sår på hornhinden, der har svært ved at hele. Bagefter lægger jeg en stor kontaktlinse på for at holde den på plads. Han vil desværre ende med at blive blind, for et transplantat vil heller ikke kunne overleve, når man ikke kan blinke.

14.00: Når vi som i dag har den ugentlige undervisning for de yngre læger, stopper vores program, så jeg kan lave forskelligt kontorarbejde. Jeg skriver en mail til Sundhedsstyrelsen om en patient, der har fået tilsagn om en behandling i udlandet, laver planen for en udenlandsk læge, vi får på besøg i et par uger, og lægger vagter for overlægevagtlaget og samler op på SP-opdateringen. Som det sidste ordner jeg nogle telemedicinske sager fra Grønland, hvor der ikke er nogen øjenlæger.

16.30: Færdig for i dag. Jeg har en aftale med en veninde, som jeg skal mødes med på en café og senere spise aftensmad med.

20.00: Hjemme. Min dreng er ude med sine venner, og min datter er på arbejde. Jeg ser lidt tv, tjekker nogle mails og strikker lidt, til jeg går i seng ved halvellevetiden.

#GALLERY