Skip to main content

»Han peger på maven og siger ,smerte’ …«

En dag med udvalgte nedslag i hverdagen hos Lægerne ved Røde Port i Roskilde. Her er Elise Rischel KBU-læge, og i dag må hun bl.a. hjælpe en ung mand med kronisk dystymi og en midaldrende mand, der taler meget lidt dansk.

Elise Rischel får supervision af praksislæge Lars Jørgensen. »Det føles trygt at få den direkte feedback, og det er ofte her, jeg lærer mest«, siger hun. Foto: Claus Bech.

Fortalt til Bodil Jessen, boj@dadl.dk

6. jun. 2024
5 min.

06.30 Står op, laver min hudpleje, drikker kaffe og spiser havregryn.

07.00 Henter min tidligere kollega, som jeg hver dag giver lift til arbejde. Vi hører lydbogen »Bridgerton« på vejen, og jeg dropper hende af ved et andet lægehus i Roskilde.

07.50 Alle sekretærer i praksis er på kursus, så vi kan se frem til en travl dag. Siger godmorgen til alle, bl.a. til den læge, der i dag er bagvagt. Det er en »flyverfunktion«, hvor lægerne i praksis på skift står til rådighed for konferering og supervision af sygeplejersker og uddannelseslæger.

08.00 Administrativ tid, hvor jeg bl.a. tager telefoner og svarer på e-konsultationer. En patient ringer, fordi hun er bekymret. Jeg har hende i pakkeforløb, og hun har fået foretaget en skanning, som hun endnu ikke har fået svar på. Jeg kender heller ikke resultatet, men skal alligevel forsøge at berolige hende. Det er lidt af en balance, for på den ene side tager vi ikke sorgerne på forskud, og på den anden side kan jeg heller ikke love hende, at skanningen ikke viser noget. Selvom det er sygehuset, der skal svare hende, får hun også en tid hos mig i næste uge. Som egen læge er man patientens tovholder, og det er vigtigt, at hun ved, at vi er der som et sikkerhedsnet, og at det ikke er hendes ansvar at følge op.

08.30 Første ryk af patienter om morgenen. Jeg har 15 minutter pr. patient. En af dem er en midaldrende herre med anden etnisk baggrund, der kommer til svar på blodprøve. Prøven viser, at han har laktoseintolerans, men det er svært at tale sammen pga. sprogbarriere. Han peger på maven og siger »smerte«, og han siger »tynd« og viser med hænderne, at han taler om sin afføring. Det gør det svært, at han taler og forstår meget lidt dansk. Jeg forsøger at forklare, hvad laktoseintolerans er, men må opgive. I stedet viser jeg ham billeder af det, han må spise, og det, han helst skal undgå.

Dagen rummer både personalemøde, supervision og et bredt udsnit af patienter og opgaver. Elise Rischel trives med tempo og mange opgaver. Foto: Claus Bech.

09.45 Flere patienter. En ung kvinde ønsker henvisning for fjernelse af marisker, men hun er bange for at blive bedøvet og for, om det bliver pænt efter. Vi har en god snak om mulighederne og forventningsafstemning, og hun kommer af sted med en henvisning.

10.15 En midaldrende kvinde ønsker at tale om sin behandling med levothyroxin. Hun har vægtøgning og vil høre, om hun kan blive henvist til endokrinolog. Jeg bestiller blodprøver, men forventningsafstemmer også med hende – hvis prøverne er i normalområdet, er henvisning ikke nødvendigvis relevant, og vi må se på andre årsager til den øgede vægt.

10.45 Kaffepause. Vi spiser knækbrød med ost og marmelade, som klinikken giver. Snakken går på traditioner om sølvbryllup.

11.00 Akuttid. Ti minutter pr. patient. Flere forskellige patienter, bl.a. en syvårig dreng med hælsmerter efter trampolinhop. Det viser sig hurtigt at være fasciitis plantaris. Jeg ser også en midaldrende kvinde med byld i næsen. Min bagvagt er optaget, så en anden læge fra praksis ser hende også, og vi bliver enige om podning og penicillin.

12.30 Frokostpause: Snak om ansættelse af nye medicinstuderende til at hjælpe i praksis med bl.a. blodprøver og ekg.

13.00 Personalemøde og undervisning. En af praksislægerne har ringet til Steno Diabetes Center, som oplyser, at der ingen effekt er af at gå fra 10 til 25 mg SGLT2-hæmmeren empagliflozin. Hvis der ikke er virkning af 10 mg, skal patienterne i stedet have semaglutid. Vi bliver også orienteret om metronidazol i restordre og om en UTH vedrørende klamydiatest: En patient har fejlagtigt har fået besked om positiv klamydiatest – men det viste sig at være en tidligere test, og patienten var positiv for urinvejsinfektion. En reminder til alle om at tjekke datoer på prøvesvar.

13.30 Ung mand, kendt med kronisk dystymi. Han har i otte år forsøgt livsstilsændringer og ikke ønsket medicin, men har haft sparsom effekt. Nu ønsker han henvisning til psykolog og overvejer antidepressiva.

13.45 Midaldrende mand ønsker helbredstjek – det er ikke sjældent i almen praksis. Jeg spørger til baggrunden for ønsket og til risikofaktorer, og det er bestemt indiceret. Han har forhøjet blodtryk, ekstrasystoler, drikker lidt rigeligt, er meget træt og tisser meget. Jeg bestiller blodprøver og giver opfølgende tid.

14.30 En halv times supervision med praksislæge. I begyndelsen af min KBU i praksis gennemgik vi mest dagens notater med mine overvejelser. Nu er det mere indviklede cases, retningslinjer eller visitation, som ikke er nået under den løbende supervision. Det føles trygt at få den direkte feedback, og det er ofte her, jeg lærer mest. I dag fik jeg undervisning i hypertension og behandling ud fra risikoscore og SCORE2.

15.00 Eftermiddagspatienter. Sen vagt. Lidt af hvert, bl.a. første graviditetsundersøgelse af en kvinde med tidligere traumatisk fødselsoplevelse og svær graviditet. Hun bliver sendt til obstetrisk vurdering.

Elise Rischel på vej ind til Lægerne ved Røde Port i Roskilde, hvor hun arbejder i det andet halvår af sin KBU. Foto: Claus Bech.

16.50 Sætter mig i bilen, henter min veninde og kører hjem.

17.50 Hjemme. Svarer på forskningsmails. Jeg er med i et forskningsprojekt i Region Hovedstaden om kommunikationen under 112-opkald vedrørende stroke. Laver aftensmad – koftaer med tabouleh – og får en smule mad i maven, inden jeg tager til træning.

20.30 Hjemme igen spiser jeg færdig og snakker i telefon med min kæreste i Aarhus. Han har lige været i Rom på forlænget weekend og har fødselsdag i morgen.

22.30 Godnat.