Skip to main content

Hellere fed og i form end slank sofakartoffel

Journalist Jesper Haller, jha@dadl.dk

2. nov. 2005
5 min.

Mavedellerne svingede om kap med håret. Kvinden var fed. BMI 37. Værsgo. Lige op i ansigtet på storskærm. Det er ikke hver dag, sådan en skikkelse bliver tilsmilet i en forsamling af praktiserende læger, fysioterapeuter og sundhedspolitikere. Men da Forum for Motion, P.L.O. og DSAM forleden præsenterede konceptet »Motion som Lægemiddel« ved en høring på Christiansborg skete miraklet, og det havde sin forklaring. Kvinden var nemlig aerobicinstruktør og i superform. Det gjorde hende til en slags maskot for den omprioritering af risikofaktorer, arrangørerne gerne ser i samfundet: Der er langt mere at hente både forebyggelses- og behandlingsmæssigt ved at få danskerne i form end ved at sende dem på slankekur. Fysisk aktivitet får insulinen til at fungere bedre. Det sænker blodtrykket og kolesteroltallet, forebygger sukkersyge og får appetitreguleringen på plads. Med motion fjerner man årsagen til en lang række livsstilssygdomme i stedet for at behandle symptomerne hver for sig med medicin. Og så er motionen oven i købet virksom på alle mulige andre sygdomme som depression, knogleskørhed m.m.fl.

Alt det har man måske nok haft på fornemmelsen i mange år, men først nu er bevismængden så stor, at motionen bør finde vej til recept-blokken, og det kommer den uden tvivl til.

Dokumentation for det nye lægemiddels effektivitet findes allerede i håndbogen FYSS, som er samlet af det svenske idrætsmedicinske selskab. Der er tale om mo-tionens lægemiddelkatalog, og en dansk pendant udsendes den 26. februar. I Ribe og Vejle Amter er man gået i gang med at prøvekøre motion på recept i et samarbejde mellem praktiserende læger og fysioterapeuter; flere amter er på vej, alle inspireret af Malmøs fysioteker, som allerede efter et lille år er blevet en stor succes. Der er kursus-aktiviteter på vej til praktiserende læger, og Sundhedsstyrelsen gennemfører først i det nye år en folkekampagne for motion i hverdagen. Motionen har fået en fremtrædende plads i regeringens »Sund hele livet«-plan, og næstformand for Folketingets sundhedsudvalg, Jørgen Winther, strålede over hele hovedet, da han lyste velsignelsen over hele foretagendet.

»Vi politikere har ikke været opmærksomme på motionens store betydning«, sagde han ydmygt – for i næste øjeblik at lægge udvalgskasketten og trække i den knap så bløde Venstre-hjelm:

»1,7 mio. danskere har et BMI over 25. De kan alle have glæde af offentligt betalt motion. Men vi må prioritere ressourcerne. Støtte skal kun gives der, hvor der er bevis for, at motion er bedre end medicin«.

Nervøsiteten var måske for-ståelig, men venstremanden må være blevet beroliget som arrangementet skred frem og kravene om flere offentlige midler stort set udeblev. Det var ikke »store lobby-dag«, selv om der er mange løse ender i den kommende motionsindsats: Kan motion på recept indpasses i de eksisterende ydelser hos de praktiserende læger? Kræver indsatsen en ny samarbejdsform mellem læger og fysioterapeuter? Er de eksisterende idræts- og motionstilbud gearet til at tage imod patienter?

Samme hammel

Velviljen kunne der imidlertid ikke herske tvivl om. Formanden for Danske Fysioterapeuter, Johnny Kuhr, var opsat på at stille sine medlemmers faglige ekspertise til rådighed. Han var sikker på, at alle landets praktiserende læger kunne få en gratis prøvetime hos deres lokale fysioterapeut som en start på et tættere samarbejde. Konsulent Birthe Henriksen fra Dansk Arbejder Idrætsforbund greb i egen brystmuskulatur og erklærede, at hendes forbund skulle blive langt bedre til at tage imod motio-nister. P.L.O. og DSAM så motions-medicinen som en spændende, om end krævende udfordring.

Kritiske røster? Jo, de var der da: Praktiserende læge Lotte Hvas advarede mod stigmatisering af de fede og forpustede og mod at erstatte den motiverende med den manipulerende samtale. Hun så en fare i, at motion flyttede fra fornøjelsens rum til behandlingens – men på den anden side kunne motion som lægemiddel også betragtes som en vej til at give patienten mere kontrol over egen behandling.

Kirsten Freund, ligeledes praktiserende læge, havde forsket i forebyggende helbredssamtalers effekt på de svært motiverbare 30 procent af befolkningen. Hun kunne fortælle, at motion lå langt nede på lystavlen hos disse patienter. Langt mere påtrængende var oplevelsen af at have svært ved at finde løsninger i dagligdagen, af dårligt helbred, mangel på fortrolighed og tryghed.

Flere oplægsholdere og hø-ringsdeltagere var inde på det misforhold, der er mellem den stigende opmærksomhed på nødvendigheden af fysisk aktivitet blandt børn – og så de idelige nedskæringer på idræt i skolerne. Men da var politikerne gået.

Lægeorganisationer med

Enfin, det var jo en positiv dag og det fremadrettede skal have det sidste ord. DSAM’s formand, Søren Friborg, så flere utraditionelle aktiviteter for sig: »Vi står over for en stor opgave med at udbrede viden om det nye præparat til praktiserende læger. Måske skulle vi tage medicinalindustriens værktøj i brug – lade praktiserende læger tage rundt til kolleger som motionens lægemiddelkonsulenter? Man kunne også tænke sig, at vi blandt andet fik trukket motionsdata ud af store videnskabelige undersøgelser, hvor de ligger ubearbejdede, fordi sponsorerne ikke har stor interesse i dem«.

P.L.O.s formand, Jørgen Lassen, erklærede, at dagen havde overbevist ham så meget om det nye lægemiddels doumenterede virkninger og effektivitet, at der for organisationen ikke var nogen vej tilbage.

»Til gengæld er vejen lægefagligt interessant og med potentiale for fremadrettet dialog med patienterne. Det er imidlertid ikke en opgave, vi som lægestand kan løse alene. Vi må appellere til, at kommuner og amter tager deres tørn, deltager aktivt i at præsentere bor- gerne for relevante tilbud.

Lægemidlet er ikke det samme til den inaktive patient med ondt i ryggen og den overvægtige patient med slidte knæ. Og det nytter ikke at henvise patienten til svømning, hvis den nærmeste hal ligger femten kilometer væk. Der skal være mulighed for at henvise til de rigtige tilbud, som også skal være overkommelige i pris.

Materiale fra arrangementet findes på P.L.O.s hjemmeside.