Skip to main content

Her er lægeformændenes ønskeseddel til Magnus Heunicke

Det nære sundhedsvæsen, psykiatrien, prioriteringer, speciallægemangel ... der kommer ikke til at mangle opgaver for den nye sundhedsminister.
Fra venstre: Helga Schultz, Christian Freitag, Lisbeth Lintz, Andreas Rudkjøbing.
Fra venstre: Helga Schultz, Christian Freitag, Lisbeth Lintz, Andreas Rudkjøbing.

Marianne Fajstrup, mfa@dadl.dk

27. jun. 2019
4 min.

Når sundhedsminister Magnus Heunicke har fået hængt jakken og smøget ærmerne op i sit nye ministerium i Holbergsgade i det indre København, ville det være trist, hvis han manglede noget at rive i. Lægeformændene har formuleret en række opgaver på sundhedsområdet:

Det nære sundhedsvæsen er højt på opgavelisten hos Lægeforeningens formand:

”Det er en vanskelig, men pinedød nødvendig opgave at finde løsninger for et styrket nært sundhedsvæsen, og vi hjælper hellere end gerne,” siger Andreas Rudkjøbing, der også gerne ser uddannelse af speciallæger prioriteret højt:

”At se speciallægemanglen brede sig har været som at se en ulykke i slowmotion. Sådan skal det ikke være, og vi foreslår derfor en speciallægekommission, der skal komme med bud på, hvordan uddannelsen på medicinstudiet og i videreuddannelsen til speciallæge kan bidrage til, at kompetencerne hos fremtidens lægepopulation matcher efterspørgslen fra fremtidens patienter og sundhedsvæsen bedst muligt,” siger Andreas Rudkjøbing.

Flere speciallæger

Det vil heller ikke komme som en overraskelse, at det nære sundhedsvæsen og lægemangelen bør være et indsatsområde:

"Alle kan se, at manglen på praktiserende læger er uholdbar. Der skal uddannes flere speciallæger i almen medicin som led i en ny plan for en styrkelse af det nære sundhedsvæsen. Samtidig skal man se på initiativer, der styrker almen praksis her og nu,” siger han og peger på, at behandlingen af patienter med psykiske sygdomme også bør styrkes," siger Andreas Rudkjøbing

Her er han helt på linje med Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen, som også peger på psykiatrien og mangelen på speciallæger som nogle af de vigtigste områder at tage fat på for en ny sundhedsminister:

Psykiatrien er presset

”Sundhed er det velfærdsområde, som betyder mest for danskerne, så Magnus Heunicke får en stor mulighed for at gøre en væsentlig forskel som minister. Ikke mindst fordi sundhedsvæsenet lige nu er under voldsomt økonomisk pres og konstant stigende forventninger om bedre behandling. I Overlægeforeningen ser vi frem til en god dialog med Magnus Heunicke. Og jeg håber, at han vil prioritere at tage fat på de områder, hvor presset er størst, bl.a. psykiatrien og manglen på speciallæger,” siger Lisbeth Lintz, der ønsker Magnus Heunicke tillykke med at have fået et af de vigtigste ministerområder.

Magnus Heunicke har tidligere erfaring som minister og ordfører på transportområdet, og han har været kommunalordfører i en årrække. Men han er et ret ubeskrevet blad på sundhedsområdet. Derfor er der ingen af lægeformændene, der kender ham fra politiske samarbejder.

Driftssikker, men ukendt med området

"Vi kender ham som en driftssikker politiker, og vi håber han vil inddrage og lytte til os. Jeg har indtryk af, at han har gjort det godt som både transportordfører og -minister, men umiddelbart kender han ikke til sundhedsområdet," siger Helga Schultz, formand for Yngre Læger, om den nye sundheds- og ældreminister.

"Jeg tager udgangspunkt i at man i den politiske aftale for regeringen har nævnt væsentlige områder for sundhedsområdet. Jeg hæfter mig særligt ved ti-års planen for psykiatrien, hvor det lange blik er vigtigt, i stedet for de små plastre, " siger Helga Schultz, der roser regeringsaftalen for at virke ambitiøs.

Prioritering er nødvendig

"Konkret er vi glade for, at der bliver fokuseret på primærsektoren, på forebyggelsen og på at sektorerne skal spille bedre sammen. Det er værd at bemærke at der skal gøres status over kvalitetsfondsbyggerierne. Det, der er sket med AUH skal ikke ske med de øvrige supersygehuse. Det skal løses," siger YL-formanden og peger på et tilsyneladende konkret politikforslag på sundhedsområdet i aftalen, nemlig behandlingsrådet, som regeringen lover at oprette. Det fremgår bare ikke helt til hvad.

"Det er uklart hvad behandlingsrådet egentlig skal. Skal det se på behandlinger eller prioriteringer? Det burde være en bunden opgave at få set på sundhedsområdets prioriteringer," siger Helga Schultz, der glæder sig over, at tjenestepligten ikke er nævnt i forståelsespapiret mellem de fire partier. Men spørgsmålet er selvfølgelig, om den dermed ikke er taget helt af bordet og om Socialdemokratiet har opgivet ideen om et halvt års tjenestepligt for nyuddannede læger, som var et af de konkrete forslag på sundhedsområdet i partiets velfærdsudspil under valgkampen.

Handlekraft er vigtig

Formand for PLO, Christian Freitag, håber ligesom Helga Schultz, at fraværet af tjenestepligten i forståelsespapiret også er et bevis på fravær i S-politikken. Han er glad for regeringens fokus på almen praksis, og hans ønsker til den nye sundhedsminister går egentlig mest på, om der er politisk gennemslagskraft på taburetten til at få sundhedspolitikken ført igennem.

"Det er svært at være uenig med den nye regering i, at vi skal have flere praktiserende læger i Danmark og en større sammenhæng mellem praktiserende læger, kommuner og regioner. Så meget står og falder med den nye sundhedsministers handlekraft. Vi har ikke brug for en person, der skal bruge to-tre år på at analysere. Vi har brug for en, der kan handle og se fremad," siger Christian Freitag.