Skip to main content

Hillerød Hospital beskærer barselsrefusion

Klaus Larsen, kkll@dadl.dk

26. aug. 2011
3 min.

Fire tværgående afdelinger på Hillerød Hospital får nu beskåret den refusion, de hidtil har fået af udgifter til løn under barsel. Refusionen stammer fra regionens barselspulje, som skal holde afdelingerne skadesløse for 80 pct. af udgifterne i de fire uger før fødslen og seks måneder efter, hvor en medarbejder får løn i forbindelse med barsel.

Fra og med august skal de fire selv betale halvdelen af de lønudgifter, som barselspuljen hidtil har betalt. Det drejer sig om Billeddiagnostisk, Klinisk Biokemisk, Klinisk Mikrobiologisk og Patologiafdelingen.

Endnu værre går det for de ikke-kliniske afdelinger, som fremover selv skal betale hele den lønudgift, som barselspuljen hidtil har betalt.

"Vikar ikke altid nødvendig"

Afdelingslæge Susanne Hartzen, fællestillidsrepræsentant for de yngre læger, er vred:

"Jeg synes ikke, at man skal indføre ordninger, der forskelsbehandler gravide og barslende i forhold til, hvilken afdeling på hospitalet, de er ansat i", siger hun.

"Der må ikke være forskel på den refusion, den enkelte afdeling får fra barselspuljen, så f.eks. en medicinsk afdeling får fuld refusion fra barselspuljen, mens billeddiagnostisk afdeling kun får 50 pct. refusion", siger tillidsrepræsentanten.

Hospitalsdirektør Suzanne Aaholm understreger, at det ikke er medarbejderen på barsel, der berøres - "kun" medarbejderens afdeling.

"Vi vil fortsat kompensere nogle afdelinger fuldt ud - afdelinger, som har vagtlag, og som har svært ved at undvære medarbejdere, fordi de har direkte patientkontakt. Der skal være den fulde vagtdækning".

"Andre afdelinger har mindre patientkontakt, og dem har vi lovet, at vi i nogle situationer vil overveje at kompensere, mens andre kun vil få 50 pct. i kompensation for fravær ved barsel".

I mener ikke, de altid behøver ansætte en vikar?

"Præcis. Men det er en dialog mellem afdelingsledelsen og os som direktion, der skal afgøre, hvornår der er behov for at genbesætte, og hvornår ikke. Når det er nødvendigt, vil det selvfølgelig ske".

"Gør det svært for yngre kvinder"
Men I ansporer jo ikke ligefrem de berørte afdelinger til at ansætte yngre kvinder. Strider det ikke mod ligestillingsprincipperne?

"Det ræsonnement gælder rigtig mange steder. På et hospital er det mindre gyldigt, for vi har så mange yngre kvinder og er en udpræget kvindearbejdsplads. det tror jeg ikke, denne ændring i barselsfordelingen kommer til at rokke ved", siger Suzanne Aaholm, der betegner direktionens beslutning som nødvendig for at overholde budgettet i 2011.

Ifølge Susanne Hartzen strider sådanne ordninger imod formålet med KTO-aftalen fra 2005 om at understøtte et arbejdsmarked med lige muligheder for mænd og kvinder:

"Denne ordning kan vanskeliggøre ansættelse for kvinder i fødedygtig alder", siger hun.

"De risikerer simpelthen at blive fravalgt, fordi de kan blive en budgetmæssig belastning for en afdeling. Et arbejdsmarked hvor kvinder skal være nervøse for at oplyse om deres graviditet til deres arbejdsgiver af hensyn til deres beskæftigelsesmuligheder, hører efter min opfattelse så absolut fortiden til og skal ikke genindføres ad bagdøren", siger Susanne Hartzen