Skip to main content

Højrisiko-kolesterolpatienter skal behandles mere intensivt

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

20. jan. 2012
3 min.


Kardiologer og praktiserende læger skal fremover have et langt, langt større fokus på LDL-kolesterol (Low Density Lipoprotein, kendt som det dårlige kolesterol) for patienter i højrisikogruppen. Det er det primære budskab efter Dansk Cardiologisk Selskab netop har skærpet behandlingsguidelines. Behandlingsmålet for LDL bliver nu sænket fra 2 mmol/l til 1,8. Kan det ikke opnås, bør lægerne forsøge at opnå en 50 procent reduktion i LDL-kolesterol fra udgangspunktet.

De nye behandlingsmål er valgt på baggrund af de seneste videnskabelige undersøgelser med henblik på at opnå den mindst mulige risiko for nye kardiovaskulære hændelser hos disse patientgrupper.

»Både på hjerteafdelingerne og ude i almen praksis, hvor disse patienter kommer til kontrol, skal man følge op på behandlingen og om muligt intensivere med henblik på de nye behandlingsmål og det særlige fokus på LDL. I mange tilfælde, hvor kostomlægninger og almindelige statiner ikke er nok, betyder det et skift til behandling med de højpotente statiner«, siger DCS-medlem, professor og ledende overlæge på Odense Universitetshospital Mogens Lytken Larsen, der fra maj måned får formandskasketten i selskabet.

Mogens Lytken Larsen forventer med de nye behandlingsguidelines, at det automatisk vil føre til, at flere risikopatienter opstartes i behandling med de højpotente statiner.

»Men vi er i den heldige situation, at et af dem snart går af patent. Så vi kan gennemføre det her på en samfundsmæssig økonomisk forsvarlig måde«, siger han.

I dag bliver fire af fem danske kolesterolpatienter behandlet med det mindre potente simvastatin. Fremover kan det blive en kopi af Pfizers blockbuster den højpotente Zarator (atorvastin), der 8. maj går af patent.

Højrisiko-patienter omfatter patienter med kendt hjertekarsygdom, type2-diabetes, type1-diabetes hvis der også er organsygdom samt patienter med høj risiko for at udvikle hjertekarsygdom.

Behandlingsguidelines for øvrige kolesterolpatienter forbliver uændret.

Ny tilgang til guidelines fra selskabet

Det er nye behandlingsguidelines fra det europæiske kardiologiske selskab, ESC, fra august måned, der nu indføres i Danmark.

Frem for at udarbejde egne guidelines, som det er tilfældet for mange lægevidenskabelige selskaber, har Dansk Cardiologisk Selskab valgt en ny proces.

Den har nedsat en arbejdsgruppe, der har set på det videnskabelige grundlag for de europæiske rekommandationer.

Denne grundige gennemgang er så blevet åbent kommenteret, diskuteret på selskabets hjemmeside, og på årsmødet i weekenden vedtog lægerne de nye anbefalinger, som ny national rettesnor.

Men ikke alt fra de europæiske kolleger er kommet med i de danske anbefalinger. Eksempelvis har man nedsat en tværfaglig arbejdsgruppe sammen med nefrologerne, da man fra dansk side ikke nødvendigvis er enig i, at flere patienter med nyresvigt skal i statinbehandling. Et spørgsmål, der nu arbejdes videre med.

Ligeledes støtter man ikke de europæiske kollegers fokus på en mere »hidsig behandling« af triglycerid, da danske fagfolk ikke mener, at der er tilstrækkelig videnskabeligt belæg for indsatsen.

»Verden er blevet så lille, og der er så stort fagligt fodslag inden for vores speciale på tværs af landegrænserne, at vi nu tager det europæiske arbejde og forholder os kritisk til det, ser på, hvad vi vil bruge og ikke bruge herhjemme, frem for at opfinde den dybe tallerken selv«, siger Mogens Lytken Larsen.

Foruden det skærpede fokus på LDL-kolesterol tilsluttede de danske kardiologer sig opdaterede guidelines for behandling af gravide med hjertekarsygdom, patienter med perifer åreforkalkning og patienter med små blodpropper i hjertet.

Find alle fire rapporter fra det europæiske selskab, der har været i høring blandt danske fagfolk, her.

Omkring 580.000 danskere var i 2010 i statinbehandling.