Man kan også tydeligt mærke, at de pårørende og patienten har været gennem en proces, inden de har taget skridtet og fået lavet henvisningen til os. Den erkendelse, at nu er hospice den bedste løsning, betyder meget for dem. Vi kan jo se i nogle af journalnotaterne, at de har taget tilløb til at få henvisningen herned og tage imod det, vi kan tilbyde«, siger Helene Galsgaard.
»De pårørende bliver også lyttet til på en anden måde, og de er med til at sætte en dagsorden. Vi har jo ikke bare en terapi, der skal gennemføres – vi indstiller os på ny for hver eneste ny patient. Hvilke problemer har du, og hvordan kan vi støtte dig og dine i den tid, du er her? Vi kommer ikke med en færdig opskrift, men skaber den i fællesskab. Det handler måske om få dage eller uger – men at kunne bruge den tid intensivt er en stor lettelse, fordi både patienten og de pårørende kan få det væsentlige ud af den tid, de har, i stedet for at være slidt op af alle mulige logistiske problemer og bekymringer«, supplerer Michael Hald.
Det tydelige liv
Hverken han eller Helene Galsgaard vil fremhæve et bestemt patientforløb, der har gjort særligt indtryk, selvom der er »eksempler på skrækkelige forløb med unge mennesker, og patienter og pårørende, man kommer tæt på«.
»Der har været forløb med yngre patienter, der har børn med, som ikke forstår, hvad der foregår, og hvor du skal være en rollemodel som voksen og tage dem lidt med i forløbet. Det kan for eksempel være yngre kvinder med brystkræft eller med hjernetumorer. Det trækker virkelig energi, og patienterne går altid mere eller mindre under huden på en. Men samtidig oplever vi så mange gode forløb, og vi har hele tiden følelsen af, at vi kan gøre en stor forskel med den viden, vi har som læger og sammen med de andre faggrupper. Jeg hører tit den der med, at ,nå, du arbejder med døende patienter – det må være tungt’. Nej, det er det ikke. Det kan være enormt meningsfyldt, givende og livsbekræftende«, siger Michael Halder.
»Livet bliver meget tydeligt så tæt på døden. Alle facader falder her, og man taler om virkelig dybe ting med mennesker, man ikke har kendt før. Man nærmer sig kernen af, hvad livet er, og taler om både familieforhold og store eksistentielle spørgsmål. Der er selvfølgelig patienter, der ikke når frem til at erkende, at de skal dø, men de fleste tager det i stiv arm og siger, at ,lad os få nogle gode uger og få grinet lidt af hinanden’. Det er helt vildt, at vi får lov til at deltage og leve med i det. Hver eneste patient har noget at give og noget at tage. Hvert forløb indeholder noget skønt, og det har vi tid til at få øje på her. Det er lægegerningen på en helt særlig måde«, siger han.
Og humor – også af den sorte slags – er et vigtigt element, fremhæver de to læger.
»Her er også altid en munter stemning, selvom der sker de mest triste ting«, konstaterer Helene Galsgaard, mens Michael Halder siger, at »folk udefra måske tænker, at sådan kan I da ikke sige, men hvor vi alle sammen kan grine sammen«.
Ingen skal ud ad bagdøren
Men kan man forblive upåvirket af arbejdet på hospice og de mange oplevelser af patienternes sidste tid? Eller har det påvirket Helene Galsgaard og Michael Halders eget syn på døden?
»Ja til begge dele«, kommer det prompte fra Helene Galsgaard.
»Ude i min praksis har jeg stort set kun oplevet, at folk, der skulle dø, alle sammen var skræmt fra vid og sans, og det påvirker én selv som deres læge. Men her på Svanevig har jeg fået et helt andet og afslappet forhold til det – sådan a la ,det skal nok gå’. Ude i praksis var det lidt tabu, og naboerne kiggede ind over hækken, når vi kom på hjemmebesøg. Der var mystik over det – det er der ikke her. Lige i starten af min tid på Svanevig, undrede det mig, at kisterne med afdøde blev kørt ud, så alle kunne se dem. ,Hvorfor kører I dem ikke ud ad bagindgangen?’, spurgte jeg, for det var lidt voldsomt at sidde og spise frokost, mens der kom en kiste forbi. Men der sagde hospicechefen, at ,de skal ud samme vej, som de kom ind’. Nu er det blevet en fuldstændig naturlig ting, at de kører kisten ud på den måde, og det og så det at være til stede, når folk dør, har bestemt ændret mit syn på døden«, siger Helene Galsgaard.
Michael Halder siger, at det har »påvirket hans livssyn massivt«:
»Vi har nogle gange så korte og hastige forløb, at det for mig har givet en anden bevidsthed om og taknemmelighed for, at det, man har, ikke altid behøver noget andet og mere, end det man har, og hvordan små ting kan gøre store forskelle. Tiden er kostbar, så hvad vil jeg bruge livsenergien på? Det bliver patienterne og de pårørende jo i den grad konfronteret med, når de ved, at det går ned ad bakke, og der måske kun er ganske kort tid tilbage. Det smitter af: Hvordan vil jeg bruge min dag i dag? Man oplever tingene mere bevidst, fordi det bliver dyrket her – livssynet fylder mere, fordi du hele tiden oplever, at patienterne må tage stilling til det«.
Helene Galsgaard fortæller, at det »er en ceremoni, hver gang vi kører nogle ud hernede«. Nogle gange spiller stedets musikterapeut, det kan også være en jazzmusiker, og der er også blevet spillet Kim Larsens musik live – det bliver gjort til en smuk ceremoni hver gang.
»Det er jo hverdagen – og en proces for de andre patienter og pårørende, når de ser det. Det kan måske sætte gang i deres egne overvejelser om, hvordan de kunne tænke sig at komme herfra«, siger Helene Galsgaard.