Skip to main content

Hospital, hvor også sjælen kureres

Maria Thuesen, maria@thuesen.tv

11. nov. 2011
5 min.

Arkitektonisk ligner hospitalet de fleste andre. Det er en gammel kaserne fra nazitiden, der nu danner rammen om det 16 år gamle, men noget anderledes hospital. Her går patienterne blandt andet på malerkurser, de modellerer med ler, får musikterapi og laver eurytmi, som er en form for gymnastiske bevægelser.

»Antroposofi er supplement til den konventionelle medicin. Det er ikke et alternativ. Det er meget vigtigt at forstå. Den naturvidenskabelige medicin er basis, og det antroposofiske ser tingene fra en anden vinkel og kan bruges som supplement«, forklarer Dr. Michael Schenk, der i seks år har været ansat på Havelhöhe.

»Antroposofi er en filosofi. En filosofisk tankegang. Det ser mennesket med både sjæl, ånd og krop«.

Dr. Michael Schenk er overlæge med speciale i anæstesi og smertebehandling. Han er uddannet inden for den konventionelle medicin og var i 11 år ansat på Universitetshospitalet Charité i Berlin. Han fortæller, at den største forskel er, at man med antroposofien tager patienten mere alvorligt. Det er en tilfældighed, hvis du møder sådan en læge på et almindeligt hospital, men på Havelhöhe er det et princip. De ser på det hele menneske, og derfor er omgivelserne også vigtige.

»Her har vi kun økologisk mad og sæbe. Gulvene er linoleum, fordi det er et naturprodukt. Vi bruger også naturfarver. Væggene er malet med lyse pastelfarver. Det mener vi er mere behageligt for sjælen«, fortæller lægen, hvis patient, Jochen Frankenberg, er meget begejstret for antroposofien. Den 47-årige tysker har kroniske smerter i rygsøjlen, men er allergisk over for de fleste smertestillende piller og har derfor fået anbefalet Havelhöhe.

»Du bliver bedre behandlet her. Du bliver lyttet til og inddraget i alt. Det føles som om, lægerne har en personlig interesse i dig, og at du skal få det bedre. Når jeg ser på den antroposofiske tankegang, og hvordan det fungerer, så kan jeg bare sige, at det ikke kun har imponeret mig, det har også hjulpet mig«, fortæller Frankenberg, der har modtaget flere former for terapi på hospitalet. Både fysioterapi, psykoterapi, malerkurser og eurytmi. Ifølge Dr. Schenk er de praktiske øvelser med til at forandre sjælen og dermed patienten.

»Patienterne får to timer med en klump ler og må lave, hvad de vil. De siger, de laver noget tilfældigt, men det er det ikke. De laver noget, som afspejler, hvordan de har det«, forklarer overlægen.

»Samtidig føler de, at de kan producere noget. De får selvtillid. Patienter med kroniske smerter har ofte glemt, hvem de er, og hvad de kan. Det er her, antroposofien har sin stærke side«.

Ledende overlæge, Dr. Matthias Girke, har skrevet en af de mest kendte lærebøger om antroposofisk medicin. Han fortæller om hospitalets medikamenter, som minder om dem, der bliver brugt inden for homøopati.

»Vi har stor succes med at bruge mistelten over for kræftpatienter. Vi sprøjter det ind under huden eller direkte ind i en tumor«, fortæller Girke, der også er formand for foreningen af antroposofiske læger.

»Patienten bliver mindre træt og depressiv af kemoterapien. Det forlænger levetiden og forbedrer livskvaliteten«.

Antroposofisk medicin bliver diskuteret meget i Tyskland, men er bredt accepteret. De læger, der arbejder inden for den konventionelle medicin, er ifølge Dr. Schenk også overvejende positive.

»Det er meget svært at bevise, at der er evidens for antroposofisk medicin. Det er også svært at bevise inden for konventionel medicin«. Dr. Schenk forklarer, at der ofte er stor forskel på, hvordan et medikament virker på en forsøgsperson og en patient, der ikke deltager i et forsøg. Samtidig er der hele placeboeffekten.

På hospitalet ser man tredelt på det: forskning, praktiske erfaringer og patienternes respons. Ifølge de to læger kommer der positive resultater fra alle tre grupper.

Patient Jochen Frankenberg var i marts indlagt i 14 dage. I september vil han blive tilbudt endnu et ophold. Selvom smerterne ikke er væk, har antroposofien ændret hans liv.

»Jeg har smerter hver dag, og de går ikke væk. Men jeg har fået lidt livsmod tilbage. Og det var det allervigtigste for mig«.

Præsident: Antroposofi har været brugt i over 100 år

- Hvordan ser I på antroposofisk medicin/hospitaler?

Antroposofisk medicin har i over 100 år været tilbudt på nicheniveau i Tyskland. Den er baseret på Rudolf Steiners antroposofiske filosofi og lever op til mange patienters forventninger. I den filosofi lægger man især vægt på forholdet mellem patient og behandler samt patientens velbefindende. Ikketeologiske, esoteriske og humanistiske retninger skal man grundlæggende byde velkommen.

- Er antroposofisk medicin/hospitaler værdifuldt for sundhedssystemet i Tyskland?

Det er et ønskværdigt supplement til de medicinske muligheder. Den opfordrer alle andre til ikke at forsømme det humanistiske aspekt i patientbehandlingen og behandle sygdomme i stedet for syge mennesker.

- Hvad siger I til den noget mangelfulde evidens?

For antroposofiske læger gælder også lægeløftet og patientens ret til behandling, som modsvarer de almindelige anerkendte regler inden for lægekunsten. De anvender samme praksis som den konventionelle medicin, hvilket er passende og helt nødvendigt. Det væsentligste er, at de overholder standarderne inden for den konventionelle medicin, og at deres behandlingsmetoder skulle udvise en stor mængde hengivenhed.

Der, hvor der ikke findes evidensbaserede løsninger, eller hvor patienten udtrykkeligt er indforstået med, at der bliver anvendt en anden form for behandling, så er det selvfølgelig en mulighed at benytte alternative metoder. De tilfælde synes i høj grad at hænge sammen med suggestion og selvsuggestion i forbindelse med placeboeffekten. Ved sådanne behandlinger er der en risiko for, at man undlader de nødvendige foranstaltninger. Som regel indledes den antroposofisk prægede terapi med en længevarende, udførlig anamnese, og da det skulle foregå med en erfaren læge, så skulle risikoen for at overse en sygdom, som burde behandles konventionelt, være lille.

HAVELHÖHE

  • Ca. 300 senge med en normal belægning på ca. 85%.

  • Ca. 550 medarbejdere.

  • Åbnede den 1. januar 1995.

  • Der er 11 antroposofiske hospitaler og klinikker i Tyskland.

  • Det eneste hospital i Skandinavien ligger i Sverige ved Stockholm.

  • Alle tyskere kan blive behandlet på hospitalet. Sygeforsikringen dækker.

  • Hospitalet tilbyder blandt andet maleterapi, modelleringsterapi, musikterapi, massage, fysioterapi, psykoterapi og eurytmi.


  1. www.havelhoehe.de
  2. Kienle/Kiene /Albonico: Anthroposophische Medizin in der klinischen Forschung, Schattauer-Verlag, 2006.
  3. Heusser: Anthroposophische Medizin und Wissenschaft. Schattauer-Verlag, 2010.
  4. Girke: Innere Medizin. Salumed-Verlag, 2010.
  5. Soldner: Individuelle Päd iatrie. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft.
  6. Glöckler: Anthroposophische Arzneitherapie. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft, 2005.
  7. Kienle/Kiene: Die Mistel in der Onkologie. Schattauer-Verlag, 2003.
  8. www.mistel-therapie.de

Referencer

  1. www.havelhoehe.de
  2. Kienle/Kiene /Albonico: Anthroposophische Medizin in der klinischen Forschung, Schattauer-Verlag, 2006.
  3. Heusser: Anthroposophische Medizin und Wissenschaft. Schattauer-Verlag, 2010.
  4. Girke: Innere Medizin. Salumed-Verlag, 2010.
  5. Soldner: Individuelle Pädiatrie. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft.
  6. Glöckler: Anthroposophische Arzneitherapie. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft, 2005.
  7. Kienle/Kiene: Die Mistel in der Onkologie. Schattauer-Verlag, 2003.
  8. www.mistel-therapie.de