Skip to main content

Hospital i Skejby bygges på nyt begreb: Evidence Based Design

Af journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

14. mar. 2008
3 min.



Det helbredende Miljøhjul. Alle emnerne i hjulet skal virkeliggøres på et videnskabeligt funderet grundlag. ARKITEKTFIRMAET C.F. MØLLER.

Der kan nævnes mange imponerende tal og planer for det særdeles store hospital, der om 12-15 år skal stå klar i Skejby ved Århus: Det bliver Skandinaviens største og lige så stort som en mindre provinsby. Der bliver 9.000 ansatte, 100.000 indlæggelser om året og seks gange så mange ambulante behandlinger. Nu er konsortiet, der skal stå for opgaven, fundet, og det store arbejde med tegning, projektering mv. kan starte. Noget af det meget spændende er hele den filosofi, der er blevet knyttet til opførelsen af Det Nye Skejby Universitetshospital. Med den skal nogle nye begreber inden for international arkitektur nemlig for første gang danne grundlag for et stort dansk byggeri. Fra konsortiet udtrykker partner i Arkitektfirmaet C.F. Møller, arkitekt Tom Danielsen, det på denne måde:

»Den røde tråd bliver det evidens-baserede byggeri. Internationalt er der i disse år større fokus på begreber som helende arkitektur og Evidence Based Design, der kan ses som en parallel til Evidence Based Medicine. Grundtanken er, at ethvert beslutningsgrundlag skal træffes på et videnskabeligt grundlag. Vi har i vore planer stillet det op i et hjul, som vi kalder Det helbredende Miljøhjul, og som har elementer som én-sengs stuer, dagslys, kunstlys, akustik, kunst, design, adgang til landskab, orientering og logistik, indeklima og meget mere.«

Butikker, bank, biograf

For hvert emne i Det helbredende Miljøhjul kan der gengives videnskabeligt funderede overvejelser. For eksempel én-sengs stuer: Videnskabelige undersøgelser viser, at det giver færre hospitalserhvervede infektioner, færre medicineringsfejl, lavere støjniveau og dermed stress, bedre søvn og mere fysisk aktivitet og mobilitet, fordi patienten vil ud og møde andre patienter. Altså laver vi en-sengsstuer. På samme måde er alt andet velbegrundet med patienten i centrum og på et videnskabeligt og dokumenteret grundlag: Hvad vil vi opnå, og hvordan opnår vi det?

Hospitalsbyen kommer til at bestå af faglige fællesskaber. Firkantet sagt bliver hvert fællesskab et hospital for sig med egen identitet og overskuelighed. Der bliver for hvert »hospital« en base med behandling i to etager og sengebygning på fire etager. Der bliver desuden fællesbygninger, blandt andet fire højhuse med administration, forskning og patienthotel mv. og for foden af dem et fælles Forum med hovedreception og udadvendte funktioner som butikker, bank, biograf og diverse servicefunktioner.

Næste skridt bliver nu at udarbejde en helhedsplan for det omfattende hospitalsbyggeri. Den foreligger sidst på året, og Ugeskrift for Læger vil til den tid følge op og mere detaljeret redegøre for Danmarks hidtil mest ambitiøse hospitalsprojekt.

Fakta

Det Nye Universitetshospital bygges sammen med det eksisterende Århus Universitetshospital i Skejby. Grundarealet bliver på 970.000 kvadratmeter, og prisen bliver på op mod seks milliarder kroner. Dertil kommer udstyr. Konsortiet består af Arkitektfirmaet C.F. Møller, Cubo Arkitekter, Avanti Architects (UK), Schønherr Landskab, Tegnestuen Havestuen, Rambøll Gruppen, Birch & Krogboe, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma, Nosyko (N), Lohfert & Lohfert samt Capgemini Danmark.