Troels Bock, ledende overlæge
Før dette interview tog Troels Boeck ytringsfrihed op på morgenkonferencen – med deltagelse af ældre og yngre læger.
»Det var en spændende diskussion«, siger han og fortsætter: »Mange havde den straksreaktion, at det er godt, hvis vi kritiserer internt og tager dialogen der. Det er jeg enig i. Men ikke nødvendigvis altid. Vi arbejder på en offentlig arbejdsplads, og hvis det altid er et udtryk for en dårlig kultur, at en medarbejder går i pressen med en kritik, så er der måske noget, som politikere og borgere ikke får at vide, men som de burde vide. Hvis der er kritisable forhold, der bunder i ressourceallokation mellem sektorer, altså samfundets prioriteringer, er det jo ikke noget, der kan løses internt, så skal det måske ytres offentligt«.
Ved morgenkonferencens diskussion sagde nogle læger, at de ville være bekymrede for eventuelle negative konsekvenser, hvis de ytrede sig med kritik.
»Ikke at de havde oplevet det, men bekymringen var der alligevel. Og det gjorde, at de var tilbageholdende med at ytre sig«, forklarer Troels Bock.
Som ledende overlæge giver Troels Bock selv hyppigt og gerne sin mening til kende over for hospitalsledelsen, siger han:
»Jeg er tjenestemandsansat og mener, at en del af aftalen er, at man ret uindpakket siger sin mening. Det har typisk været noget med en prioritering, jeg har været uenig i, men jeg oplever ikke en kritikaversion hos min ledelse«.
»Generelt vil jeg sige, at selvfølgelig skal man sige det, hvis man opdager noget, der er farligt for patienterne. Hvad skulle holde os tilbage? Der er masser af job! Og vi er stolte og dedikerede mennesker«.
Sikrer du selv dine medarbejdere intern ytringsfrihed?
»For nylig havde vi nogle omstruktureringer af det lægelige arbejde, og der var uenighed, og jeg må da sige, at man ikke holdt sig tilbage med at sige sin mening om det. Og det får selvfølgelig ingen konsekvenser – hvordan kan jeg sige andet?«
De synes, du har truffet en dårlig beslutning – har du så stemplet nogle som negative brokkehoveder i dit stille sind? Kan det få konsekvenser?
»Den konkrete situation på vores afdeling er løst nu. Og nej, der er ikke nogen, der er stemplet, eller som af den grund får svært ved f.eks. at få ansættelse her igen. Der var uenighed, men ikke mere, end man kunne rumme, og det handlede om sagen, ikke om personer. Tidligere har der måske været en vis form for nepotisme inden for specialerne, hvor det kunne betyde noget, hvilket ry folk har. Men i dag er der 12-13 mennesker til stede f.eks. i forbindelse med ansættelsen i H-stillinger, og det hele er blevet mere gennemsigtigt. Så jeg tror ikke, det har hold i virkeligheden, at det skader karrieren, hvis man ytrer sig. Desuden er det jo også fedt at have personligheder ansat på afdelingerne«.
Til november er det Region Sjællands tur til at indføre Sundhedsplatformen. Hvad tænker du om det mht. åbenhed blandt de ansatte?
»Jeg tænker ikke, at vi skal have en speciel strategi for ytringer om det her på afdelingen. Jeg er sikker på, at der vil komme ytringer for og imod, også i offentligheden. Og det synes jeg er i orden. Det eneste, der bekymrer mig, er, hvis patienterne bliver usikre på, om det er sikkert at komme her, hvis der bliver sagt for meget negativt. Der er det med at kunne skelne mellem konsekvenser for arbejdsforholdene og behandlingen, når man ytrer sig«.
Charlotte Holm-Hansen, YL-TR
Charlotte Holm-Hansen vurderer, at ytringsfriheden har det godt på Sjællands Universitetshospital.
»Jeg har ikke oplevet situationer på min arbejdsplads, hvor nogen ikke måtte ytre sig. Vi har åbenhed, efter min orientering«.
Men til november skal Sundhedsplatformen implementeres i Region Sjælland, og der kan godt komme udfordringer på flere måder. Som tillidsrepræsentant for Yngre Læger har hun derfor nogle budskaber til sine kolleger, som hun allerede har frembragt på møder og på afdelingen:
»Region Hovedstaden oplevede rigtig meget negativ retorik om Sundhedsplatformen – og der er et åbent forum for det. Jeg synes, at vi i Region Sjælland skal afsætte tid specifikt til, at afdelingerne hver morgen i implementeringsfasen afsætter 2-3 minutter til SP-snak. Både for at sikre, at der stadig bliver plads til morgenundervisningen, så det ikke går ud over vores uddannelse, og for at afgrænse et rum til at lufte frustrationer, sidstnævnte princip skal medtages i MED-udvalgsmøder. Hvis ikke man gør det, tror jeg, at det bliver uudholdeligt at arbejde på hospitalerne i fremtiden, hvis hver dag skal handle om de negative konsekvenser af Sundhedsplatformen«, siger hun.
Hvad råder du dine kolleger til, hvis de kommer til dig, fordi de har oplevet kritisable forhold?
»Jeg har ikke oplevet det. Men man skal tage det op i det nære først og tale med de implicerede. Hjælper det ikke, må man gå højere op og inddrage f.eks. TR, FTR eller YL. Hvis man vil skrive et indlæg og offentliggøre det, skal man være klar over sagens facetter og sætte sig ind andres fortolkning af samme sag, så man ved, at man ikke er på afveje«.
Skal man overveje, om det kan have negative konsekvenser for karrieren at påpege kritisable forhold?
»Jeg kan godt genkende det med at være bange for repressalier – man vil nødig sætte sig selv i et dårligt lys, f.eks. hvis et medlem af uddannelsesudvalget i ens speciale arbejder på samme afdeling. Så kan det godt være, at man holder tilbage med at pege på kritisable forhold«.
»Men jeg har nu aldrig holdt mig tilbage. Så jeg tror, det handler om at komme med konstruktive forslag, hvis man er utilfreds med noget. Men nogle holder nok igen, fordi de vælger deres kampe og har kort tid på afdelingen«.
Er det et problem?
»Det er nok meget naturligt. Det er jo også et spørgsmål om, hvad man kan gøre noget ved. F.eks. er Sundhedsplatformen der jo, den kan vi ikke fjerne«.
FAKTA
Åbenhedspolitik i regionerne
Region Hovedstaden: Vedtog en åbenhedspolitik i foråret 2017.
Region Midtjylland: Har en kommunikationspolitik med tre bærende værdier: dialog, dygtighed og dristighed. Et særligt projekt med at få yngre lægers mening frem, blev omtalt i en artikel i Ugeskrift for Læger i foråret 9/2017 »Yngre læger i Aarhus flyver højt med kaospiloter ved rorpinden«.
Region Sjælland: Har udsendt en folder til medarbejderne: »Ytringsfrihed gælder også for offentligt ansatte« og en kampagne i 2017: »Ingen køer er hellige, og ingen kameler skal sluges«.
Region Nordjylland: Har ingen særlig politik for åbenhed.
Region Syddanmark: Har ingen særlig politik for åbenhed.
BOKS
Uddrag af Region Hovedstadens åbenhedspolitik
»Som offentligt ansatte har vi en pligt til at gøre opmærksom på, hvis noget er galt. Vi tager initiativ til at finde løsninger sammen med både kolleger og borgere. Vær parate til at tage dialogen med hinanden om alt, hvad der foregår på vores arbejdsplads og del oplevelser og meninger med omtanke«.
»Det skal være naturligt at sige det, vi har på hjerte. Der må ikke lægges låg på debat og kritik. (...) Ingen skal frygte konsekvenserne ved at stille spørgsmål eller pege på kritisable forhold. Her har lederne et særligt ansvar«.
FAKTA
Undersøgelse om at ytre sig offentligt
En undersøgelse lavet af Yngre Læger i foråret viste:
42 pct. havde oplevet kritisable forhold
4 pct. havde påtalt dem
82 pct. syntes, det er en pligt at påtale dem
Eks. på årsager til ikke at påtale dem:
- Jeg kender ikke reglerne for at ytre sig
- Kun ledelsen må ytre sig offentligt
- Jeg er bange for at blive fyret
- Har tidligere oplevet kritik/sanktioner ved offentlige ytringer
Om undersøgelsen:
2.041 yngre læger svarede. Af dem var en tredjedel ansat i Region Hovedstaden, 78 pct var kandidat fra 2006 eller senere.