Skip to main content

»Hun har en mistænkelig knude …«

Speciallæge i kirurgi Eva Balling er certificeret i brystkirurgi og ansat på brystklinikken på Regionshospitalet i Viborg. Det er ambulatoriedag.

Foto: Tony Brøchner
Foto: Tony Brøchner

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

15. dec. 2021
03 min

5.25: Jeg står frygteligt tidligt op. Der er 65 km fra Aarhus til Viborg, og morgentrafikken er tæt i begge retninger, og ingen kan komme til at overhale.

7.45: Konference sammen med brystradiolog og patolog. Vi drøfter svar på 16 patienter, der skal til samtale i et kræftpakkeforløb eller skal ringes op om svar på godartede biopsier eller supplerende undersøgelser af betydning for deres behandlingsplan. Under konferencen skal der laves diktat på de enkelte patienter. Konferencer og forberedelser til dem fylder meget i vores hverdag.

9.15: Efter konferencen er der nogle sygeplejersker, som har spørgsmål, der skal afklares, så jeg kommer først nu i gang med mine samtaler. Jeg er i ambulatoriet i dag, men er også på tilkald til operationsstuen, hvis der er behov for det. Min første patient er i kræftpakkeforløb og har konstateret brystkræft. Vi skal tale om plan for behandling, og ved denne samtale er jeg supervisor på en yngre kollega i HU-forløb. Patienten er genindkaldt fra screening. Røntgenlægen har forberedt hende på, at det kunne dreje sig om brystkræft, så hun er relativt rolig, og samtalen er enkel: Patienten skal opereres med en brystbevarende operation med fjernelse af skildvagtslymfeknuder.

10.05: Jeg har en telefonsamtale med en kræftpatient. Det drejer sig om nogle billeddiagnostiske undersøgelser, som er afgørende for, om vi kan fastholde den operation, som der er reserveret tid til. På baggrund af samtalen skal der laves diktat, operationsindikation, afstemmes FMK mv.

10.20: En mere kompliceret kræftsamtale med en patient, som skal opereres. Midt i samtalen er jeg nødt til at gå ned og konferere med røntgenlægen igen for at se, om vi kan foretage en brystbevarende operation. Det kan vi heldigvis.

11.10: En yngre kollega henter mig, fordi hun har problemer med beslutningen om behandlingen af en patient. Bagefter skynder jeg mig tilbage til en patient, som er kommet akut nede fra røntgen. Hun har en mistænkelig knude, som man pga. lokale forhold ikke kan tage en biopsi på. Vi skal forsøge at tage en biopsi i ambulatoriet eller sætte hende op til operation – afhængigt af, hvad der er muligt. Jeg taler med hende ud fra formodningen om, at hun kan være en kræftpatient, da hun er i høj risiko for brystkræft. Det lykkes at tage en relevant biopsi, og så må vi afvente svaret. Jeg dikterer journal, klarer det administrative og laver rekvisition på biopsien til patologerne. Så er der lige et hul på ti minutter, hvor jeg kan gøre indhug i bunken af visitationer og signere prøvesvar.

12.50: Telefonkonsultation med en patient, som vi har taget en supplerende biopsi på. Den viser, at hun skal have fjernet sit bryst, hvad hun også er forberedt på ud fra den tidligere samtale. Så skal der dikteres notat, laves operationsindikation mv.

13.05: Jeg skulle egentlig forberede mig til multidisciplinær teamkonference (MDT) med onkolog, brystradiolog og patolog, men en sygeplejerske har brug for at snakke med mig om en patient, som har et kompliceret forløb. Og nu bliver jeg tilkaldt til operationsstue for at tjekke et operationsfelt for en yngre kollega. Jeg når lige at skovle noget mad i mig, inden jeg forbereder mig til MDT-videokonference med onkologerne, først i Aarhus og derefter Herning. Vi har fire patienter på hver konference.

15.00: Forløbskoordinatoren har brug for at samle op på nogle af ordinationerne på MDT-konferencen. Herefter taler vi om supplerende undersøgelser på to patienter, som i dag har fået foretaget biopsi i kræftpakkeforløb, og som hun skal aftale det videre forløb med. Derefter en telefonsamtale med en patient, som skal i forbehandling med kemo, og der er en ledig plads på »kemoskolens« gruppeundervisning i morgen.

15.35: Jeg tager fat på de administrative bunker frem til en lidt sen fyraften, og kl.17.20 kører jeg fra sygehuset og hjem til en veninde, som har inviteret i aften.

Hør Eva Balling om fortælle om den udvikling der er sket indenfor den kirurgiske og medicinske behandling af brystkræftpatienter.

 

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen