Skip to main content

»Hun har et 15 år gammelt kunstigt knæ …«

Afdelingslæge på Vejle Sygehus Klas Winther Gustafsson er speciallæge i ortopædkirurgi og subspecialiseret i knæalloplastik. I dag har han tre – nej, vent, der er en aflysning – to operationer.
Foto: Palle Peter Skov
Foto: Palle Peter Skov

Klaus Larsen, kll@dadl.dk.

3. maj 2022
3 min.

5.50: Jeg står op, mens familien sover videre og skynder mig. Turen fra Skødstrup nord for Aarhus og til Vejle tager en times tid i bil. På vejen henter jeg en kollega og ankommer ved halvottetiden. Jeg kigger på operationsprogrammet.

7.50: Jeg går hen på afdelingen for at hilse på den første patient og sætte kryds. Jeg går videre til operationsgangen, hvor vi har præ-check-in – dvs. vi gennemgår dagens program sammen med operations- og anæstesisygeplejersker.

8.03: Vi er lidt forsinket til morgenkonferencen. Der er sygdom på anæstesiafdelingen, så vi skal aflyse en operation i dag. Det ender med at blive en af mine patienter, som var booket på en afbudstid til at få et kunstigt knæ. Jeg går hen på stuen til hende og fortæller, at hun desværre må tage hjem igen. Hun tager det pænt.

8.47: Dagens første operation er en 72-årig kvinde, som skal have kunstigt knæled. Hun fik et hos min kollega i 2017, og nu skal hun have det andet. Hun er kendt med leddegigt og slidgigt. Operationens formål er, at patienten bliver smertefri ved dagligdags aktivitet, og patienttilfredsheden ved denne operation er høj – i gennemsnit ca. 92 pct.

9.52: Operationen foregår i fuld bedøvelse. Det går godt, og patienten kan komme hjem i morgen. Jeg går ud og dikterer operationsjournal og registrerer det i knæalloplastik-registret. Så viser jeg vores nye yngre læge, hvordan vi ordinerer medicinen i medicinmodulet.

10.15: På grund af den aflyste operation har jeg et par timer. Dem bruger jeg på at gå stuegang på en kollegas patienter. Han er på ferie, og jeg ikke selv nogle patienter liggende. Vi har en lidt kompleks infektionspatient indlagt. Han fik et kunstigt knæ i forrige måned og fik en infektion. Han har det klinisk fint, men hans infektionstal er ikke helt gode. Jeg taler med kontaktlægen i vores mikrobiologiske afdeling om, hvilke bakterier man har fundet, og behandlingsmulighederne. Jeg taler også med en læge på nuklearmedicinsk afdeling om patientens PET-CT-skanning. Vi har haft mistanke om, at infektionstallet måske ikke skyldes knæet, men noget andet. Men de har ikke fundet noget, så vi tænker, det er en slow-infektion. Vi ændrer lidt i antibiotikabehandlingen, så han forbliver indlagt, men kan gå hjem om dagen og så møde ind hver morgen til intravenøs antibiotika.

12.00: Patienten fra den første operation er vågen, og jeg går hen for at tale med hende. Bagefter har jeg en telefonsamtale med en patient, som kom i skadestuen i aftes, da jeg havde vagt – en 83-årig dame. Hun har et 15 år gammelt kunstigt knæ, og knæskallen lukserer. Vi tror ikke, at hun kan klare et stort operationsindgreb, så jeg lægger en plan for hende. Hun skal have en knæbandage.

12.00: Jeg ordner lidt kontorarbejde, og så der frokost. Vores afdeling har fået en flot bedømmelse i den landsdækkende LUP-undersøgelse. Vi fejrer det med lagkage.

13.05: Dagens sidste operation. Patienten er en 68-årig kvinde, som skal have et kunstigt knæ. Hun har gennem fem år haft tiltagende ondt i sit knæ og har nu en gangdistance på 500 meter. Patienten er i spinalanæstesi. Operationen tager en time. Jeg dikterer og taler derefter med patienten om operationen. Jeg kan fortælle, at det gik fint. Derfra går jeg på sengeafsnittet for at se, om der er noget, jeg skal hjælpe med. Det er der ikke, så jeg går op på kontoret og rydder mit skrivebord.

15.15: Jeg kører hjemad. Trafikken er tæt, så jeg forlader E45 ved Horsens og kører ad landevejen og er hjemme omkring halv fem.

18.00: Vi henter takeaway-sushi og spiser sammen med vores to piger på seks og ni år. Det er fredag, så der er slik og fjernsyn, indtil jeg putter dem ved 21-tiden – hvor jeg selv falder i søvn.