Skip to main content

Hvad kan vi lære af geriatrien i England?

Overlæge Finn Rønholt Hansen , e-mail: firoha02@gentoftehosp.kbhamt.dk Sundhedskonsulent Käte Larsen

31. okt. 2005
2 min.

Ovenstående spørgsmål blev der på mange måder givet svar på ved en studietur til St. James University Hospital i Leeds, 9.-12. maj 2005. Studiebesøget var arrangeret af Ældre Sagen i samarbejde med Dansk Selskab for Geriatri og med deltagelse fra disse organisationer samt fra DSI Institut for Sundhedsvæsen, H:S (Bispebjerg Hospital), Apotekerforeningen, Amtsrådsforeningen, Pharmacon og Marselisborg Centrets Udviklingsafdeling.

Professor Graham Mulley fra den geriatriske afdeling på St. James Hospital havde sammensat et intensivt program. Katedrale indlæg fra bl.a. ledende fagligt og administrativt personale på St. James University Hospital, chefen for Leeds socialvæsen og formanden for British Geriatric Society vekslede med studiebesøg på forskellige afdelinger og institutioner.

Også i England er der fokus på opgavefordelingen mellem sygehusvæsen og primærsektor med overvejelser om, hvorledes patienter skal tilbydes genoptræning efter indlæggelse på et sygehus. Vi kunne dog konstatere, at samarbejde og udlægning af opgaver til kommunerne slet ikke er nået det niveau, vi kender i Danmark, og at primærkommunale tilbud på mange måder halter meget bagefter de danske. Pga. uhensigtsmæssige økonomiske incitamenter er der risiko for aldersdiskrimination, når der hos ældre opstår behov for indlæggelse eller undersøgelse på et sygehus. Et emne, som blev drøftet ved flere lejligheder, og som har stor aktualitet i England såvel som i Danmark.

Som supplement til de katedrale indlæg deltog vi i en række besøg på sygehusets afdelinger og nærtliggende institutioner. Vi så bl.a., at alle patienter over 80 år, som bliver indlagt på sygehusets medicinske afdeling, modtages af en geriatrisk læge, mens yngre patienter ved behov bliver tilbudt geriatrisk vurdering i forløbet. Vi så desuden, at geriatere i vid udstrækning koordinerer medicinsk behandling, rehabilitering og udskrivning af patienter, der er blevet opereret for hoftenær fraktur på den ortopædkirurgiske afdeling. Og at man har et veludbygget og systematiseret tilbud om udredning og behandling af ældre med recidiverende fald.

Efter vores studiebesøg til St. James Hospital i Leeds kan vi konkludere, at geriatrien i England er det største internmedicinske speciale. Fokus spænder fra behandling af akut syge ældre, som indlægges på et hospital, over udredning i ambulatorier til konsulentfunktion på primærkommunale dag- og døgninstitutioner. Den geriatriske kapacitet er betydelig større i England, mens den sociale og sundhedsmæssige infrastruktur og dermed det tværsektorielle samarbejde er noget tilbage i forhold til det, vi kender i Danmark.