Skip to main content

Hvad tænder dig?

Konsulent i Yngre Læger, Katrine Henningsen, khe.yl@dadl.dk

16. okt. 2006
5 min.

Kast dig ud i det

Rådet til andre, der har lyst til at være med til at gøre en forskel, lyder: Kast dig ud i det! Lad være med at være bange - fordi man tilbyder sin hjælp, betyder det ikke, at man kommer til at stå alene med tingene.

Hvad motiverer dem?

»Jeg har noget at bidrage med, og det skal komme både mig og mine kolleger til gode. Vi må selv tage fat, hvis vi vil forbedre tingene«, siger Lasse Bugge. Derfor sætter han stor pris på, at man selv som helt ung læge kan være med til at præge den fagpolitiske debat og bidrage til løsninger. »Der skal lægges noget arbejde, men det kaster indflydelse af sig. Er man velforberedt, bliver der lyttet til en, og man kan være med til at præge udviklingen på en lang række områder.«

Ifølge Peter Magnussen er indflydelse helt klart motiverende: »Det er nemt at diskutere tingene i kaffestuen, men reel indflydelse er en stor succesoplevelse.«

Det politiske spil

Peter Magnussen ser også den indsigt, man får i det politiske spil, som en stor fordel ved at engagere sig i fagpolitik: »Man lærer både at give og tage - og bliver opmærksom på, at man ikke altid kan få det, som man gerne vil have det. Men det er en del af spillet. Politik er det lille spil, der kører hele tiden.«

»Man lærer at sluge sine nederlag. Så må man bare kaste sig ud i det igen og forsøge at få andre med på ideerne«, siger Lasse Bugge.

At gøre en forskel

For Jens Tingleff har rollen som læge og det fagpolitiske arbejde været meget foreneligt: »Jeg valgte at blive læge for at hjælpe andre mennesker. Det kan man også f.ek.s som tillidsrepræsentant - være talerør for andre, føre deres sag og hjælpe dem til en bedre hverdag.«

Han har også brugt det fagpolitiske arbejde til at styrke sine lægelige kompetencer: »Man får jo gratis kompetencer inden for nogle af de roller, man skal kunne som læge, f.eks. at samarbejde eller den meget svære rolle at være professionel - at kunne sit fag godt, men også kunne bryde spillereglerne for at komme videre.«

Tordenskjolds soldater

Det er forskelligt, hvornår de fire læger først begyndte at engagere sig i fagpolitik, men er man først startet, har det medført flere og flere aktiviteter. Som Lone S. Jensen siger: »Når man er med et sted, bærer det noget andet af sig. Det spreder sig som ringe i vandet. Derfor kan det måske også nogle gange opleves som ,Tordenskjolds soldater`, når man ser på de fagligpolitisk aktive læger. Men når man først er i gang, bliver man helt naturligt opfordret til at deltage i andre ting. Ikke kun af kollegerne, men også af ledelsen på afdelingen eller sygehuset.«

Ledelsen som medspiller

»Det er jo også en fordel for ledelsen, at der er et velfungerende tillidsrepræsentantsystem og en god stemning«, siger Lasse Bugge, og det er fælles for de fire læger, at de har oplevet, at ledelsen har anerkendt deres indsats - også hvis man har været ny reservelægerådsformand eller tillidsrepræsentant på afdelingen og først har skullet finde sit ståsted. Der har ledelsen ikke kun været modpart men også medspiller.

Peter Magnussen mener, at god dialog med modparten er alfa og omega: »Det er håbløst, hvis man er i krig med hinanden - så tager hver millimeter utroligt lang tid. Dialogen med modparten skal derfor opfattes både som et våben og et middel.«

Udfordringerne for fremtidens lægeforening

Dialog er ikke kun vigtigt i forhold til ledelsen men også de forskellige lægegrupper imellem. Læger er meget forskellige, og det er en af de store udfordringer for fremtidens lægeforening. »Vi skal arbejde for at holde sammen, lytte til hinanden og holde dialogen i gang. Så kan vi også nemmere blande os i den sundhedspolitiske debat: hvis Lægeforeningen taler med en god, klar og faglig stemme, bliver vi bedre hørt«, siger Peter Magnussen.

»Det er også vigtigt i forhold til størstedelen af medlemmerne, der ikke er politisk aktive. De er med i Lægeforeningen for at samles som læger - ikke kun som yngre læger, speciallæger eller andet. Man samles om faget«, siger Jens Tingleff.

Engagerede læger i fremtiden

»Det enkelte medlem skal kunne se, hvad Foreningen kan gøre lige præcis for dem. Lægeforeningen skal matche medlemmernes behov og ønsker - så bliver det også muligt fremover at skabe interesse for det fagpolitiske arbejde«, mener Lasse Bugge.

Betingelsen for at engagere folk er, at de er oplyste og informerede - det gør arbejdet interessant. Og så skal man opfordres og inviteres til at engagere sig - enten af kollegerne, tillidsrepræsentanten eller andre. Lægeforeningen skal indbyde til dialog og meningsudveksling og gøre opmærksom på, at alle ideer er interessante. Så tør folk blande sig eller gå på talerstolen.

Derfor nævner de også Lægemødet i april som et godt eksempel: »Diskussionen i mindre grupper indbød til, at folk, der normalt ikke siger så meget, fik lov til at komme til orde«, siger Lone S. Jensen.

Er fagpolitik noget for dig?

Se, hvad der sker i din region/på dit sygehus. Mød op på næste reservelægerådsmøde eller kontakt din tillidsrepræsentant eller andre aktive læger på afdelingen, sygehuset, i amtet eller regionen. Du finder dine lokale tillidsvalgte på www.laeger.dk

Deltag i Lægeforeningens eller Yngre Lægers kurser for tillidsrepræsentanter. Yngre Lægers Grundkursus er åbent for alle Yngre Læger - du finder det på www.laeger.dk > Uddannelse > Kurser og møder.

Følg med på www.laeger.dk - deltag i eller skab selv debat om det, der interesserer dig.

Peter Magnussen: Alment praktiserende læge i Jyllinge

  • Medlem af PLO's og PLA's bestyrelse

  • Medlem af PLO's og DADL's repræsentantskab

  • formand for PLO's Akutudvalg

  • Medlem af Multipraksisundersøgel-sesudvalget, Lægemiddeludvalget, redaktionsgruppen for Institut for Rationel Farmakoterapi, samt bestyrelsen for Månedsskrift for Praktisk Lægegerning

  • Har tidligere været reservelægerådsformand, amtsreservelægerådsformand, medlem af Lægeetisk nævn og Patientklagenævnet, næstformand og formand for praksisudvalget

Jens Tingleff: Overlæge på Amtssygehuset i Gentofte

  • Formand for Hovedstadsregionens Lægekredsforening

  • Medlem af Overlægeforeningens repræsentantskab

  • Har tidligere været tillidsrepræsentant på forskellige afdelinger, reservelægerådsformand, amtsreservelægerådsformand og mangeårigt medlem af Yngre Lægers repræsentantskab

Lasse Bugge: Reservelæge på Odense Universitetshospital

  • Reservelægerådsformand på OUH

  • Medlem af Yngre Læger og DADL's repræsentantskab

  • Medlem af Yngre Lægers Forsknings- og Uddannelsesudvalg

  • Fællestillidsrepræsentant på OUH

  • Tillidsrepræsentantsuppleant på afdelingen

  • Medlem af det amtslige videreuddannelsesråd

Lone S. Jensen: Ledende overlæge på Århus Sygehus

  • Medlem af Overlægeforeningens bestyrelse

  • Medlem af FAS' og Overlægeforeningens repræsentantskab

  • Har tidligere været medlem af Overlægerådet og forretningsudvalget, overlægerådsformand og uddannelsesansvarlig overlæge