Skip to main content

Hver medicineret patient skal i snit have ændret to præparater

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

8. apr. 2013
2 min.

Praktiserende læger kan de kommende uger forvente det store ryk ind af patienter, der ønsker en gennemgang af deres medicinering.

Det sker fordi, Danmarks Radio på samtlige platforme de kommende tre uger sætter fokus på danskernes medicinforbrug. Et forbrug, der sidste år kostede danskerne 20 milliard kroner. Overforbrug, underforbrug, forkert medicinering vil være temaerne.

Institut for Rationel Farmakoterapi har udviklet værktøjer til medicingennemgang, som lægen i denne forbindelse kan benytte med stor fordel:

»Vi har været involveret i en hel del projekter med medicingennemgang. Og hver gang en patients medicin bliver gennemgået, så giver det minimum anledning til to ændringer i snit per patient«, siger Dorte Glintborg, farmaceut hos IRF og fortsætter:

»I rigtig mange tilfælde er der også tale om, at medicin skal seponeres. Derfor er det vigtigt, at læger forholder sig til patienters medicinering løbende. Og til det vil vores værktøjer være velegnede«.

IRF har hjulpet DR

IRF har bidraget med fagligt input til DR’s kampagne, da mange indlæggelser kan undgås, hvis patientens medicinering er i orden.

Dorte Glintborg påpeger, at medicingennemgang naturligvis ikke kun handler om seponering og mindre dosis.

»Det er naturligvis også problematisk i de tilfælde, hvor der er tale om underbehandling og for lav dosis. Vi har haft fokus på at fortælle DR om danskernes medicinforbrug på en nuanceret måde, så det ikke kun ender i medicinforskrækkelse og fokus på et forbrug, der stiger og stiger«, siger hun og fortsætter:

»Vores ide i at gå med i det her har været at give input til en nuanceret debat, hvor der både er under- og overbehandling og fejlbehandling, hvor patienter modtager medicin, selvom der ikke er indikation. Men den megen fokus på danskernes medicinforbrug, der nu vil komme, vil forhåbentlig føre til, at lægerne i endnu højere grad forholder sig til medicineringen.«

IRF holder også kurser i medicingennemgang for læger og praksispersonale.

Værktøjskassen fra IRF indeholder blandt andet såkaldte STOP og START-lister. STOP-listen er en liste over lægemidler, hvor indikationen bør revurderes hos ældre patienter. Herudover skal folderen »Kom godt i gang med medicingennemgang i almen praksis« gøre det let og enkelt at implementere systematisk medicingennemgang i den kliniske hverdag. Herunder finde de patienter hvor behovet for medicingennemgang er størst.

Men overordnet set skal lægen huske de fem spørgsmål, der skal stilles ved hver medicingennemgang: For hvad, for meget, for lidt, forkert og for ever?

Senere i forløbet vil der også komme fokus på effekten af forebyggende medicin. Og patienters forståelse heraf.

Onsdag den 11. april tilbyder apotekerne gratis medicingennemgang.