Skip to main content

Hver tiende inder dør af røg

Journalist (DJ) Anne Absalonsen, anne@uncial.dk

7. mar. 2008
5 min.

Rygende katastrofe. Det er, hvad indernes forbrug af tobak er godt på vej til at blive. Hvert femte dødsfald blandt mænd, hver tyvende blandt kvinder, skyldes rygning, der i gennemsnit skærer 10 år af en mands forventede levetid. I alt dør 700.000 indere årligt af sygdomme, forårsaget af rygning og tallet stiger hastigt. Hver fjerde ryger forventes at dø for tidligt. Det viser den første internationalt repræsentative undersøgelse af tobakkens effekt på den indiske befolkning, der netop er offentliggjort i The New England Journal of Medicine.

»Den ekstreme risiko forbundet med rygning, som vi fandt, overraskede os, da rygere i Indien starter i en højere alder end i Europa eller Amerika, og de ryger mindre. Og rygning dræber ikke kun via cancer eller lungesygdomme, men også via tuberkulose og hjerteanfald«, siger lederen af undersøgelsen, professor Dr Prabhat Jha fra Center for Global Health Research ved St Michael's Hospital, University of Toronto.

Der er cirka 120 millioner rygere i Indien, ud af en befolkning på 1,1 milliard mennesker, og det gør Indien til verdens mest rygende nation efter Kina ifølge WHO. Hertil kommer 96 millioner, der tygger tobak, og dermed ifølge tidligere studier udsætter sig selv for øget risiko for blandt andet oral cancer.

Over 1.1 million husstande deltog i undersøgelsen, der er lavet af et internationalt team af læger og forskere fra Indien, Canada og England. Omkring 900 felt-arbejdere undersøgte alle dødsfald blandt voksne i perioden 2001-2003, og forskerne sammenlignede 74.000 afdøde inderes ryge-historik med en kontrolgruppe på 78.000 levende indere.

Cigaretter, bidi eller tyggetobak

Mere end hver tredje mand og hver tyvende kvinde mellem 30-69 ryger enten vestlige cigaretter produceret på licens eller bidi, små brune cigaretter, der indeholder mindre, men til gengæld ringere tobak tilsat aromastoffer og rullet i et temburini-blad. Mange opfatter bidi som stort set uskadeligt, men undersøgelsen påviste, at også bidi medførte de samme konsekvenser om end i mindre grad end cigaretter. I gennemsnit lever mandlige bidi-rygere seks år kortere, cigaret-rygere 10 år kortere end forventet, viste undersøgelsen.

»Indernes rygetraditioner går tilbage til første halvdel af 1900-tallet, og de fleste rygere har røget længe. Selvom bidi-rygerne stadig er i overtal, konsumeres der cirka 100 milliarder ,rigtige` cigaretter i Indien om året. Det svarer til forbruget i Storbritannien, men fordelt på en væsentligt større befolkning. Til sammenligning ryger man i Kina, hvor rygning er et relativt nyt fænomen, 1,7 trilliard ,rigtige` cigaretter om året. Når dødsraterne så alligevel er væsentligt højere i Indien, skyldes det, at inderne stadigt primært ryger bidi, og at de i gennemsnitligt har røget længere - og dermed udsat sig selv for fare længere«, siger Sir Richard Peto, professor ved Oxford University og medforfatter til undersøgelsen.

På baggrund af undersøgelsen er det ikke muligt at sige noget om, hvordan antallet af rygere har udviklet sig de seneste 20 år, kun at der bliver flere og flere - og at det kræver flere og flere dødsfald:

»Rygning har været almindeligt for mænd i et stykke tid, og vi fandt kun 2 procent, der anså sig selv for at være eks-rygere, et ret lavt antal, hvilket betyder, at de fleste rygere forbliver rygere, selvom de starter relativt senere med at ryge end i vesten«, siger Dr Prabhat Jha.

Undersøgelsen bekymrer den indiske sundhedsminister, Abumani Ramadoss, der i en pressemeddelelse udtaler:

»Indiens regering forsøger alle skridt for at kontrollere tobaksbrug, specielt når det gælder informationer til de mange fattige og analfabeter om faren ved rygning«.

Den indiske ambassade i København bekræfter, at både direkte og indirekte tobaksreklamer har været forbudt i landet siden 2005, ligesom rygning er forbudt på offentlige steder - om end dette forbud ikke altid håndhæves. Indien deltager også i Framework Convention on Tobacco Control, WHOs samarbejde for at bremse udbredelsen af tobak. Men det er langt fra nok i en økonomi, der boomer og i en befolkning, hvor analfabetisme og fattigdom stadig er yderst udbredt.

Den store dræber slår til igen

Undersøgelsen viste, at 38 procent af alle dødsfald, relateret til rygning, skyldtes tuberkulose, mens 32 procent skyldtes cancer og 31 procent andre lungelidelser. 20 procent var døde på grund af kredsløbssygdomme og 23 procent af andre sygdomme.

»For mænd i landdistrikterne gælder det, at den hyppigste dødsårsag i forbindelse med rygning er tuberkulose, mens det i byerne er blodprop i hjertet. Når der er relativt færre tilfælde, hvor cancer er den dræbende faktor, kan det skyldes, at rygerne dør tidligere i Indien end i Vesten: 72 procent af dødsfald relateret til rygning forekom i alderen 30-69«, siger Dr Prabhat Jha.

Undersøgelsen forklarer ikke fuldt ud, hvorfor rygerne hyppigt dør af andre sygdomme end cancer, men nogle sygdomme som for eksempel TB forekommer oftere i Indien end i Vesten, og rygning forstærker blot disse underliggende sygdomsmønstre. Subclinical tuberculose er almindelig i Indien, for som regel kan et godt immunsystem holde sygdommen nede, så bæreren ikke engang ved, han er smittet. Men tobakken nedbryder så meget lungevæv, at kroppen ikke længere kan holde infektionen under kontrol. Samtidig mistænkes tobakken også for at øge spredningen af TB til andre på grunde af den hoste, den fremkalder. Der er i Indien som i mange andre udviklingslande langt til nærmeste læge, særligt hvis man bor i afsidesliggende landdistrikter eller i byernes store slumområder. Med bare én læge til 2000 patienter er behandling af TB uden for rækkevidde for mange, mange mennesker.

Hvad kan man internationalt lære af undersøgelsen?

»At antallet af dødsfald forårsaget af rygning er stort i u-landene og at antallet vokser, også totalt set. Undersøgelsen viser også, at rygning markant hævede risikoen for tidlige dødsfald i Syd«, siger Dr Prabhat Jha.

I Indien er den forventede levealder modsat de fleste andre steder i verden stort set lige for kvinder og mænd, men det forhold forrykker tobakken måske også: Af de 700.000 årlige dødsfald er 600.000 mænd og 100.000 kvinder, men der er rapporter om, at flere og flere kvinder begynder at ryge i byområderne. Observationerne bakkes op af de generelle observationer, WHO har gjort, nemlig at den nye ryger i u-landene oftere og oftere er en kvinde.

Kilde: http://content.nejm.org/cgi/content/full/NEJMsa0707719v1

Kort nyt

Stop TB

World TB Day afholdes også i år d. 24. marts, netop på dagen, hvor Dr Robert Koch i 1882 annoncerede fundet af Mycobacterium tuberculosis. I år sættes der fokus på de mennesker, der lever med TB. Sygdommen koster hvert år knap 1,5 millioner mennesker livet.

http://www.stoptb.org/events/wo rld_tb_day/2008/

Største antal MDR-TB nogensinde

Ifølge en ny, stor rapport fra WHO, bliver der flere og flere tilfælde af multi-drug resistent TB (MDR-TB). Der kommer 500.000 nye tilfælde hvert år, og særligt i de tidligere sovjetrepublikker går det stærkt. Alene i Aserbadjan er ud af fire nye TB tilfælde af MDR-typen.

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2008/pr05/en/index.html