Skip to main content

»Hvor har Sundhedsstyrelsen hentet sin evidens henne?«

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

21. jan. 2013
4 min.

Der er historier, der kræver mange, mange ord og en stram vinkel, for at budskabet siver ind. Andre kræver blot fakta. Dette er en af sidstnævnte:

Syv personer indlægges dagligt på et dansk hospital som følge af forgiftning eller selvmordsforsøg med acetylsalicylsyre eller paracetamol [1].

Mere end hver fjerde er en pige mellem 12 og 20 år [1].

Antallet af forgiftninger, herunder selvmordsforsøg, er næsten tredoblet siden 1997 (fra 1.011 til 2.727). [1].

Danmark har et fire gange så stort paracetamolforbrug som Sverige og mere end et dobbelt så stort forbrug som Norge (Danmark: 15,6 defineret døgndosis pr. 1.000 indbyggere over 15 år; Sverige: 3,6; Norge: 6,2). [2,3].

Danmark har trods langt færre indbyggere mere end dobbelt så mange selvmordsforsøg med smertestillende lægemidler end Sverige (Danmark: 1.075 vs. Sverige: 407 i 2010). [1,4].

202 danskere har siden 1999 begået selvmord med svage smertestillende lægemidler. [5].

Salget af svage smertestilleden lægemidler i håndkøb er steget 12 pct. fra 2001 til 2010. [4]

I 2011 indførte Danmark en aldersgrænse på 18 år for køb af smertestillende håndkøbsmedicin. [4].

Derefter faldt antallet af forgiftninger blandt unge piger på 12-20 år fra 1.353 i 2010 til 1.238 i 2011. [1].

Danmark er et af ganske få lande i Europa, der tillader salg af paracetamol i håndkøb i pakninger med 300 stk. [6].

De fleste lande tillader kun pakninger på 32 stk. eller mindre. [6].

De danske myndigheder har i årevis afvist forslag om at begrænse befolkningens håndkøbsadgang til de store glas med svage smertestillende lægemidler, eksempelvis paracetamol og acetylsalicylsyre.

Både Socialdemokraterne, SF og De Radikale har - indtil de kom i regering - ønsket en pakningsbegrænsning.

De Radikale fremlagde i 2007 et beslutningsforslag, der kun skulle tillade de små pakninger i håndkøb - som tilfældet er i det meste af Europa.

Årsagen til den årelange politiske og mediemæssige debat om et ellers velafprøvet, sikkert lægemiddel er de såkaldte »Panodil-piger«: De mange forgiftninger og selvmordsforsøg primært med paracetamol blandt unge piger.

Trods regeringsskifte og fortsat opmærksomhed på området har myndighederne fastholdt indstillingen om det forsvarlige i de helt store pakninger på det danske marked. Argumentet er, at bliver det sværere at skaffe store mængder paracetamol, vælger pigerne andre og farligere metoder.

Men Sundhedsstyrelsen åbner nu i Ugeskrift for Læger op for dialog.

Jeg fatter det ikke

En af landets førende selvmordsforskere, professor, overlæge og psykiater Merete Nordentoft, forstår ikke myndighedernes holdning:

»Det er meget underligt, at vi som det eneste land i Europa vælger at sælge svage smertestillende lægemidler i de helt store pakninger. Den bedste evidens på området, og der findes ikke så meget, er fra Storbritannien, da de indførte pakningsbegrænsning i 1998. Studiet påviste et fald i selvmordsforekomsten - både med de smertestillende midler, men også med alle andre stoffer. Så begrænsningen i de store pakninger førte ikke til, at folk skiftede ,metode`, om jeg så må sige. Så jeg forstår simpelthen ikke, hvor de danske myndigheder har hentet deres evidens henne«, siger hun og fortsætter:

»Intet tyder på, at unge hopper ud fra en bro, når de ikke kan få Panodil i glas med 300 styk. Måske er det en logisk slutning for myndighederne og lægfolk, men der er intet videnskabeligt, der tyder på den position«.

Aldersbegrænsning har måske hjulpet lidt

I 2011 indførte Danmark en aldersbegrænsning på 18 år for håndkøb af svage smertestillende lægemidler. Det førte til et lille fald i antallet af selvmordsforsøg.

»Det betyder, at når vi som samfund gør det sværere primært for de unge piger at få adgang til smertestillende medicin, så har det en positiv effekt. Derfor bør vi nu som næste logiske skridt begrænse pakningerne, som man har gjort for år tilbage i resten af Europa. Hvorfor skal vi i Danmark have vores helt eget syn på dette område?«, spørger hun.

Læge: Lad os forsøge begrænsning

Overlæge Kim Dalhoff, Klinisk Farmakologisk Afdeling og Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, der disputerede med afhandling om netop paracetamol, mener ligeledes, at tiden er moden til pakningsbegrænsning:

»Jeg er fortaler for, at vi forsøger os med begrænsninger i de store pakninger. De bør være receptpligtige, men fortsat tilgængelige, da mange patienter har behov. Men i håndkøb vil en begrænsning være udmærket«, siger han, men påpeger, at der potentielt set kan være en risiko for, at folk vil skifte metode, som myndighederne frygter.

For få år siden begrænsede Sverige endnu en gang adgangen til paracetamol i håndkøb. I dag indeholder den største pakning 20 styk:

»Grunden var, at man ville reducere tilgængeligheden af større doser. Øget tilgængelighed kan øge risikoen for forgiftning i forbindelse med selvmordsforsøg«, siger Sahra Barzi fra medicinsk information i Läkemedelsverket.

Tyskland reducerede i 2010 pakningsstørrelsen, ligeledes fra 30 til 20 styk. I Danmark sælges glas med 300 styk i håndkøb. I 2003 anbefalede Registreringsnævnet en pakningsbegrænsning, men Lægemiddelstyrelsen afviste.

BMJ: Mindre pakninger havde god effekt i uk

  • 22 pct. reduktion i selvmord med paracetamol og salicylat året efter ændret lovgivning i 1998.

  • Ca. 30 pct. færre indlæggelser på leverafdelinger og levertransplantationer ved forgiftning fire år efter lovgivning.

  • Reduktion i antallet af tabletter ved ikkedødelig overdosis i de tre efterfølgende år.

  • Store overdoser reduceret med 20 pct. for paracetamol, 39 pct. for salicylat i andet og tredje år efter lovgivning.

  • Ibuprofenoverdosis steg, men med lille eller ingen effekt på antallet af dødsfald.

Kilde: www.bmj.com/content/329/7474/1076

Kilder:

Referencer

  1. Landspatientregistret
  2. Danmark: Medstat.dk
  3. Norge & Sverige: Nielsen Data
  4. Sundhedsstyrelsen
  5. Dødsårsagsregistret
  6. GlaxoSmithKline