Skip to main content

Hvordan tackler Karen på Engen egentlig sin sygdom?

De første tyve medicinstuderende fra Aalborg Universitet har netop bestået medicinsk embedseksamen. Unikt for Aalborgmodellen finder den sted i nordjyske lægepraksis. Ugeskrift for Læger fulgte i hælene på dagens første eksaminand.

Morten Falshøj Pedersen blev den første færdiguddannede læge fra medicinstudiet på Aalborg Universitet. Foto: Lars Horn
Morten Falshøj Pedersen blev den første færdiguddannede læge fra medicinstudiet på Aalborg Universitet. Foto: Lars Horn

Dorte R. Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com

21. jun. 2016
7 min.

Der skylles jordbær i køkkenet i Mette Brassøes og Thomas Mølgaards praksis i Aahaven i Sæby, en mindre havneby i det østlige Vendsyssel. Mette Brassøes mor giver en hånd med på en mandag, som ikke bare er en særlig dag her i praksis, hvor der er pyntet op med flag både ude og inde. Det bliver en historisk dag.

Den 20. juni afsluttede knap 20 studerende fra det allerførste hold på Aalborg Universitets lægeuddannelse deres eksamen i almen praksis her i Sæby, i Sulsted i det sydlige Vendsyssel og i Aalborg C.

Mette Brassøe viser Ugeskrift for Læger ind i et rum, der nærmest er indrettet som en lounge med peanuts, grissini, vand og en flaske Cava. Herinde står 32-årige Morten Falshøj Pedersen klar til den sidste eksamen. Om en time er han cand.med.

Der er en pointe i, at det bl.a. er her i Sæby, at de allerførste medicinstuderende fra AAU består den endelige kanditateksamen.

I almen medicin flyder alt det, de studerende har lært gennem de seneste seks år, sammen. Og hvad ville være mere naturligt end at teste deres faglige kunnen og kommunikative evner i mødet med en uvisiteret patient i almen praksis?

»Om der er er en særlig patient, jeg gerne vil eksamineres i? Jeg håber ikke, at det er én, der medbringer en seddel med en lang liste over ting, han eller hun gerne vil drøfte«, siger Morten Falshøj Pedersen og fortsætter: »Egentlig er denne eksamen ikke lægefaglig som sådan. Det, jeg har øvet mig i de seneste par dage, har været kommunikationsmodeller, ligesom jeg har forsøgt at øve lidt rollespil«.

Almen medicin er det største fag, som vi på Aalborg Universitet gerne ser rangeret på linje med kirurgi og medicin. Niels Bentzen, professor i almen medicin på Aalborg Universitet

Båret frem som VIP-gæster

Morten Falshøj Pedersen var gasservicetekniker i nogle år og havde egentlig belavet sig på at læse til maskiningeniør. Men så deltog han i et orienterende møde om den nye lægeuddannelse på Aalborg Universitet, der efter mange års tilløb endelig kunne byde de første 50 studerende velkommen i september 2010. Og det ændrede »med ét alt«.

»Jeg blev tiltalt af uddannelsen – måden de havde skruet den samen på. Og nu – seks år efter – har jeg ikke fortrudt et øjeblik. Jo, vi har da været prøveklude – på godt og ondt. Vi er jo nærmest blevet båret frem som VIP-gæster – især i klinikken. Og vi har været få studerende pr. underviser. Men især på bachelordelen tvivlede mange af os på, om vi nu også lærte det, vi skulle, og var gode nok. Det fandt vi så ud af på kandidatdelen, at vi var. De seneste tre år har været fede. Inden studiestart på kandidatdelen var vi på en uges »boot-camp« i simulationslaboratoriet, hvor vi bl.a. opererede på levende grise. Og på kandidatdelen har vi haft et helt forskningssemester, som efterfølgende førte til, at jeg skrev kandidatprojekt om øresten. Men op til eksaminerne har vi ikke kunnet gå tilbage og se på sidste års opgaver«.

Thomas Møllgaard, Mette Brassøes kompagnon, har overstået telefonkonsultationen og dukker op i køkkenet.

»Vi har haft en del af de studerende på ophold her i klinikken. Det er udfordrende for både dem og os. De ved meget, er i mange tilfælde på niveau med vores KBU-læger og stiller mange spørgsmål – vi er meget ’på’. Vi har besluttet, at vi ikke vil fremstå som ’brokkerøve’. I stedet viser vi gejst og gør os umage med at vise alt det gode ved arbejdet i almen praksis frem«.

»Har vi et ur, Thomas?«, spørger Mette Brassøe, der er med under eksaminationen som observatør med henblik på, at det næste år er hende, der eksaminerer: »Nå, så tager vi tid på telefonen i stedet«.

Et ti mand stort korps af nordjyske praksislæger – bl.a. Mette Brassøe – underviser på kandidatdelen, og det er også flere af disse læger, der lægger praksis til eksaminerne.

 

Cadeau til almen praksis

Dagens eksaminator, Niels Bentzen, der siden 2014 har været ansat på AAU som professor på deltid for at booste almen medicin på den nordjyske lægeuddannelse, hilser på i køkkenet. Niels Bentzen har passeret de 70 år og arbejder »på at overflødiggøre sig selv«. Et klinisk professorat med ret og pligt til at være i praksis en gang om ugen vil derfor blive slået op om ikke så længe.

»Almen medicin er det største fag, som vi på Aalborg Universitet gerne ser rangeret på linje med kirurgi og medicin. Og at den afsluttende embedseksamen finder sted her, er også en cadeau til almen medicin«, siger Niels Bentzen og fortsætter:

»Vi har lovet regeringen, at halvdelen af vores kandidater bliver meget glade for almen medicin. Vi har i hvert fald fået synliggjort vores fag, som det er svært at undervise i på et teoretisk niveau – halvdelen står ikke i bøgerne.

I almen medicin bliver de studerende udsat for alt stoffet. Det er den mest udfordrende eksamen, idet de ikke bare kan nøjes med at læse op på øjensygdomme eller gynækologi. Hvordan favner de relationelt, og hvordan får de afklaret, hvordan Karen på Engen nr. 45 tackler sin diabetes? Her kommer de ikke langt med at gemme sig bort i det rent faglige«.

Kl. er to minutter i 9.00 og Morten Falshøj Pedersens patient, en 45-årig kvinde, der tidligere er opereret for kræft i livmoderen, og som nu har fundet en knude på sin hals, er mødt op. Hun har på forhånd indvilget i, at hun får to konsultationer i dag: en med Morten, eksaminator, censor og Mette Brassøe i konsultationsrummet og senere en »rigtig« konsultation. med en af husets læger. Dagens patienter er i alderen 2-80 år. Barnet på to år, der ikke kan bevæge sin ene arm efter at have tumlet med sin storebror, blev udvalgt til eksamen her til morgen.

Morten forlader loungen og hilser på sin patient. Han får et kortfattet fakta-sheet om patienten og har et kvarter til at forberede sig, inden han får et kvarter sammen med patienten.

 

»Lidt galt i byen«

»Er han ikke snart færdig?«

Familie og venner har indfundet sig med blomster, flag og kurv med bobler og glas.

Morten kommer ud, vandrer lidt rundt med stetoskopet knuget i hænderne bag på ryggen.

Han går ind igen. Og endelig.

Med armene løftet, går han langsom han mod den flok, der har klumpet sig sammen i et hjørne af det store venteværelse: »Jeg er læge!«

Morten har fået KBU-stilling i Region Midtjylland, hvor han som det eneste sted i landet kan gennemgå et tværfagligt forløb med både et akut, medicinsk og kirurgisk spor. Planen er derefter at få en introstilling i øre-, næse- og halskirurgi på Aalborg Universitetshospital, hvor han har været i sit uddannelsesforløb. Og hvor han indimellem arbejder nogle timer.

Han og familien – som inkluderer kone og tre børn – har købt hus i Erslev på Mors. Morten har umiddelbart ingen planer om at fraflytte regionen og er således et levende bevis på det, universitetet har sagt igen og igen. Og som dekan Lars Hvilsted Rasmussen sagde det et par dage tidligere: »Vi ved fra undersøgelser fra bl.a. Tromsø, at når man har fået kæreste og har stiftet familie, så bliver man der, hvor man har læst«.

Efter at have læsket ganen, sætter Morten Falshøj Pedersen et par ord mere på sin sidste eksamen:

»Det gik semi – faktisk o.k. Jeg gik lidt galt i byen, men kom tilbage på sporet.

Det var lidt svært, fordi tankerne oven på de seks år og 40 forudgående eksaminer – og på jer, der står herude – fløj rundt. Samtidig med at tre par øjne var fæstnet på en«.

Det, der imidlertid fylder mest, er overgangen fra at være studerende til at blive en del af et »produktionsapparat«: »Hidtil har der ikke været den produktionsforventning til os – vi har skullet lære.

Og så har vi jo også oplevet, hvordan der ikke altid lige er en bagvagt, der tager telefonen«.

Den 1. august tager Morten hul på virkeligheden.

 

Læs også: Nordjysk lægeskole mod nye mål

Læs også: Debat: Sidste udkald for regionens sundhedsvæsen.