Skip to main content

Hvorfor har I ikke en børne- og ungelæge?

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

7. apr. 2009
2 min.

Børne- og familiechef Ken Engedal, hvorfor har I ikke en kommunalt ansat børne- og ungelæge?

»Det har vi ikke, fordi vi har vurderet, at vi kan få mere ud af at efteruddanne vore sundhedsplejersker til at tage sig af opgaver, som blandt andet de lovpligtige ind- og udskolingsundersøgelser. Vi bruger en del midler på at få dem opkvalificeret, og vi er ikke i tvivl om, at resultatet er høj kvalitet.«

Men fra lægelig side fremhæves det, at disse opgaver er en lægefaglig opgave?

»Det overrasker mig ikke. Sådan skal de jo sige fra organisationernes side. Men lovgivningen giver os mulighed for at vælge, og vi har altså vurderet, at vi for tiden får mere ud af at efteruddanne sundhedsplejen til at stå for undersøgelser mv.«

Hvad så med forebyggelse? Er det ikke udtryk for en nedprioritering af den forebyggende indsats, at der ikke findes en kommunalt ansat børne- og ungelæge?

»Det mener jeg ikke. Silkeborg Kommune har stået for flere forebyggelses- og sundhedsprojekter, der også er målrettet børn og unge. KRAM (kost, rygning, alkohol, motion), og Kernesund er gode eksempler. Vi køber ydelser hos de praktiserende læger i det omfang, det er nødvendigt, og vi har en praksiskonsulent til at koordinere samarbejdet med lægerne. Det fungerer godt«.

Men når du siger, at I »for tiden« vurderer, som I gør, så siger du jo også, at I måske på sigt vil have en børne- og ungelæge i Silkeborg Kommune?

»Det kan sagtens være. Den ledende sundhedsplejerske har da også nævnt, at der eventuelt kunne være en sådan læge, som sundhedsplejen så kunne støtte sig til. Men det skal i så fald være én, der kan bidrage med noget nyt og noget specielt i forhold til det, som vi mener, sundhedsplejen selv kan klare. Som det ser ud nu, foretrækker vi den nuværende løsning, der så også indebærer, at vi køber ydelser hos lægerne. Men vi vurderer løbende situationen.«