Skip to main content

Hvornår går du på pension doktor?

Af Mette Bitsch-Christensen, P.L.O.-redaktør.

2. nov. 2005
3 min.

Ole Hector har været praktiserende læge i Holbæk i 31 år. Ole Hector blev læge allerede som 24 årig og nedsatte sig som praktiserende læge da han var 29 år.

I begyndelsen var de to læger. De købte en lille landpraksis uden for Holbæk, men flyttede med det samme ind til byen. I takt med at byen Holbæk voksede, voksede praksis også og siden 1980 har de været 5 læger.

Ole Hector solgte sin praksis sidste år.

Belastningen som praktiserende læge er stor, fortæller Ole Hector. Man er på fra telefonerne begynder at ringe klokken 8. Dagen er fyldt ud med patientkontakter stort set uden pauser. Generelt ringer folk mere nu end tidligere. Det opleves som om folk er mindre syge, men har flere lægekontakter, siger Ole Hector.

Rent fagligt er visse patientgrupper mere belastende end andre. Ole Hector nævner medicinmisbrugere, de nye syndromer (fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom o.l.) og invandrer.

Belastningen består også i alt det andet man skal tage sig af som selvstændig. Man skal lave regnskab, inventar og lægehus skal vedligeholdes, og man har personaleansvar, med alt hvad dette indebærer.

Ole Hector har bestemt fundet det værdifuldt at være flere til at varetage alle disse opgaver, som de i kompagniskabet har forstået at dele mellem sig.

Jeg tror ikke de ældre praktiserende læger er trætte af deres fag, siger Ole Hector, men belastningen kan blive for stor, og det er rart med en anden hverdag.

Ole Hector gik i praksis meget ung. I dag er gennemsnitsalderen for en nynedsat praktiserende læge væsentlig højere. Gennemsnitsalderen for nye praktiserende læger var 34 år i 1978 og steget til 42 år i 2001. På lang sigt kan det betyde, at man også fortsætter op i en højere alder.

Ole Hector savnede hurtigt sit fag og har derfor dels været på Færøerne at arbejde som praktiserende læge, og i øjeblikket er han vikar i sin gamle praksis.

Det er dejligt at have kontakt til kollegaerne og til faget, og så slipper jeg for regnskab, personaleansvar og vedligeholdelse. »Er der gået en pære, kan jeg bare bede om, at den bliver skiftet«.

Ole Hector har også været vikar i en anden praksis. Det har været spændende at se, hvordan man også kan indrette sig. Det eneste der kan være en barriere er at skifte mellem forskellige edb-systemer. Det er en stor fordel at vikariere et sted, hvor man er fortrolig med systemet.

Hvad kan vi gøre for at fastholde de pensionsmodne praktiserende læger?

Ole Hector mener, der er ligeså mange løsninger, som der er læger, men der er en stor reserve ved at ansætte de ældre som vikarer evt fast i op til 5 år som den nye overenskomst giver mulighed for. Det vil give aflastning samtidig med, at lægerne kan udnytte hinandens viden. Den ældre læge har kendskab til patienterne måske igennem en hel generation, til fagets udvikling og til overenskomstens udvikling, og de yngre kender nye undersøgelser og behandlinsregimer bedre og bringer energi og fornyelse.