Skip to main content

Hypotermi - lovende additiv til hjertestopbehandling

Overlæge Jens Flensted Lassen & professor Torsten Toftegaard Nielsen

30. jan. 2006
4 min.

I Danmark forekommer der årligt ca. 3.500 registrerede hjertestop uden for hospital. På trods af store anstrengelser for at forbedre behandlingen, er effekten fortsat skuffende. Indsatsen omfatter to overordnede problemstillinger: hurtig og effektiv genoplivning og efterfølgende optimal beskyttelse af den cerebrale funktion hos succesfuldt genoplivede.

Ifølge Dansk Hjertestopregisters tal for 2003 blev omkring halvdelen af personer med hjertestop uden for hospital forsøgt genoplivet, omkring en femtedel af disse nåede til indlæggelse med tilbagevendt spontan cirkulation [1]. Af disse døde en tredjedel inden for det første døgn, og yderligere en tredjedel døde inden for den første måned. Kun en tredjedel af de initialt genoplivede patienter blev udskrevet i live, hvilket giver en samlet overlevelse på 6%.

Hovedparten af hjertestop uden for hospital opstår som følge af iskæmisk hjertesygdom, og den hyppigste arytmi er ventrikelflimmer (VF) eller ventrikulær takykardi. Primær VF er ofte reversibel ved hurtig gennemført ekstern elektrisk defibrillering. Uden defibrillering er tilstanden fatal. Muligheden for succesfuld genoplivning aftager med 6-10% for hvert minut, hjertestoppet varer [2].

Da et hjertestop ikke kan forudses, og der i sagens natur er forsinkelse fra alarmopkald til ankomst af ambulance/lægebil, er det vigtigt, at førstehjælp kan gives af lægfolk. Ifølge Dansk Hjertestopregister var lægfolk kun var i stand til at yde gen-oplivning i 27% af de bevidnede hjertestop uden for hospital. Vigtigheden af en øget befolkningsoplysning fulgt op af et generelt folkeligt tilbud om uddannelse i basal genoplivningsteknik kan ikke understreges nok.

Den hyppigste senfølge hos overlevende efter hjertestop uden for hospital er cerebral skade, som ses hos 25% i varierende grader fra lette hukommelsesproblemer til en helt vegetativ tilstand. I to randomiserede undersøgelser, en europæisk og en australsk, har man påvist gunstig effekt på den cerebrale status af 12-24 timers hypotermibehandling hos patienter, der var blevet genoplivet efter hjertestop uden for hospital [3]. Internationalt anbefales et halvt til et døgns nedkøling til 32-34°C til bevidstløse, voksne patienter med spontan cirkulation efter hjertestop, hvor den initiale hjertearytmi var VF [4].

I dette nummer af Ugeskriftet publicerer Horsted et al de første danske erfaringer med hypotermibehandling efter hjertestop uden for hospital [5]. Arbejdet indeholder en grundig og overskuelig gennemgang af, hvordan man med simple logistiske procedurer og relativt få midler kan gennemføre en relevant og effektiv køling af patienter efter hjertestop. Mange overlevende efter hjertestop skal have gennemført akut invasiv diagnostik og behandling. Det anskueliggøres tydeligt i arbejdet, at relevant diagnostik (ekkokardiografi, koronarangiografi) og behandling (koronar angioplastik, pacemakerbehandling) kan gennemføres på trods af igangværende køling. Langtidsresultaterne er lovende, 13 ud af 17 patienter med primær VF kunne udskrives med minimale cerebrale skader. Materialet er for lille til, at man kan drage selvstændige konklusioner, men behandlingseffekten er i fuld overensstemmelse med den, man finder i større internationale undersøgelser. Mere forstemmende indeholder artiklen også resultater fra en undersøgelse over implementeringen af køling ved hjertestop på danske sygehuse. Det fremgår, at denne dokumenterede behandling ikke er planlagt implementeret på mange danske sygehuse. Den nemme logistik og de gode resultater bør medføre, at situationen revurderes med udgangspunkt i internationalt anerkendte kriterier, som anført i artiklen.

Vi har her i landet - omsider - fået er valid registrering af hjertestopbehandlingen uden for hospital. Det er væsentligt, at registreringen i fremtiden inkluderer langtidsresultater, herunder antallet af patienter med cerebrale senfølger og sværhedsgraden af disse. Hypotermi er et lovende additiv til den etablerede hjertestopbehandling med et potentiale til at kunne reducere antallet cerebrale senfølger. Kølingen bør påbegyndes præhospitalt og fortsættes i op til 24 timer under den opfølgende undersøgelse og behandling under hospitalsindlæggelse. Hypotermihandling af genoplivede hjertestoppatienter bør implementeres bredt på alle sygehuse, der modtager disse patienter.



Korrespondance: Torsten Toftegaard Nielsen , Hjertemedicinsk Afdeling B, Skejby Sygehus, Århus Universitetshospital, DK-8200 Århus N.
E-mail: toftegaard@iekf.au.dk

Interessekonflikter: Ingen angivet


Referencer

  1. Buch P, Lippert F, Pehrson S et al. Hjertestopbehandling uden for hospital i Danmark. Rapport no. 2. København: Dansk Hjertestopregister, 2004.
  2. Callans DJ. Out-of-hospital cardiac arrest - the solution is shocking. N Engl J Med 2004;351:632-4.
  3. Safar PJ, Kochanek PM. Therapeutic hypothermia after cardiac arrest. N Engl J Med 2002;346:612-3.
  4. Nolan JP, Morley PT, Vanden Hoek TL et al. Therapeutic hypothermia after cardiac arrest. The advisory statement by the advanced life support task force of the international Liaison committee on resuscitation. Resuscitation 2003; 57:231-5.
  5. Horsted TI, Wanscher MCJ, Rasmussen LS et al. Hypotermibehandling efter hjertestop - en status. Ugeskr Læger 2006;168:458-61.