Skip to main content

I USA bringer operationer udsendt på web nye patienter

Journalist Martin Burcharth, mburcharth@cs.com
4. nov. 2005
03 min

BOSTON - Direkte transmission af teknisk nyskabende operationer på internettet er blevet et trækplaster for læger såvel som potentielle patienter i USA. Det fortæller Vicki Amalfitano, næstdirektør for marketing og planlægning på Brigham and Women Hospital i Boston.

»Vi har været overraskede over, hvor stor interessen er for webcasts blandt almindelige mennesker. Vi regnede ellers med, at primært fagfolk ville følge med«, siger hun til Ugeskrift for Læger. Amalfitano fortsætter: »Økonomisk set er det en virkelig god investering. Efter en operation på internettet modtager vores kirurger straks henvendelser fra folk med samme sygdom, der ønsker at undergå proceduren«.

Boston-hospitalet lancerede sin første webcast på Real Video sidste maj og har siden transmitteret fem »live«-operationer for en seerskare på op til 3.000 hver gang. Den næste operation vil anskueliggøre en ny procedure til behandling af gigt i knæskallen - total knee replacement. På hospitalets webside bliver operationen kaldt et minimalt operativt indgreb.

Hospitalets transmission af en operation på webbet er på mange måder iscenesat som et reality show på tv.

Programmet starter med musik og en kort introduktion fra en kirurg i et forrum til operationsstuen. Han eller hun forklarer seerne på en let forståelig facon, hvad der skal ske under operationen og bruger grafer for at lette forståelsen.

På dette tidspunkt er patienten allerede i totalbedøvelse og klar til at blive opereret. Den ledende kirurg og hans hold bliver herefter introduceret. Han får ordet og kort efter kan operationen begynde. Mens kirurgen arbejder, fortæller han seerne, hvad der sker.

I tilfælde af at noget kræver hans fulde koncentration, skifter billede og lyd tilbage til forrummet, hvor den assisterende kirurg overtager mikrofonen. Han tager sig også af e-mails, som enhver kan sende til hospitalets elektroniske adresse med spørgsmål til proceduren. Selv om den typiske operation tager 4-5 timer, transmitterer Brigham and Women kun en time.

Hvorfor besluttede Brigham and Women at starte dette projekt?

Vicki Amalfitano: »Da vi først hørte om operationer på internettet, tænkte vi, det kunne blive et godt stykke værktøj til efteruddannelse for lægesamfundet. Vi kan få budskabet ud til fagfolk og samtidig beholde kirurger på operationsstuen. Nu skal de ikke så ofte ud og undervise og holde foredrag.

Hvad der virkelig overraskede os, var en stor interesse fra lægfolk. Der kom en masse e-mails ind fra ikkefagfolk. Mestendels drejer det sig om personer, der lider af samme sygdom, eller henvendelser fra familie eller venner. Nogle af dem er på nippet til at skulle opereres og vælger os, fordi de har set kirurgen gennemføre en vellykket operation.

En anden overraskelse er, at interessen for disse direkte transmissioner går hele verden rundt. Vi har modtaget e-mails fra Europa, Korea og Latinamerika«.

Er det rigtigt, at Brigham and Women Hospital generelt vælger de mindst risikable operationer og patienter med det bedste helbred for at undgå, at et eller andet går galt midt under operationen?

«Nej, vi har ikke vist lavrisikooperationer. Tværtimod transmitterer vi operationer, der er på forkant med udviklingen og anvender den mest avancerede teknologi. Vi startede på webbet med en lungeoperation for en frygtet sygdom, hvor overlevelsesprocenten er meget lav, og den estimerede levetid efter diagnose kun er seks måneder. Men det er korrekt, at vi udvælger patienter, hvis helbred giver en vis garanti for, at operationen går efter tidsplanen. De fleste operationer, vi transmitterer, har en varighed på 4-5 timer, og kun en time bliver vist på Real Video. Under en rygmarvsoperation fornylig fremviste vi den time, som man kunne lære mest af«.

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen